Προσοχή και Προσευχή - Point of view

Εν τάχει

Προσοχή και Προσευχή




Για την τεχνική και την στρατηγική του πνευματικού αγώνος, μας διδάσκει άλλος ένας σπουδαίος Άγιος, που ονομάζεται κι' αυτός Συμεών και η εκκλησία τον αποκαλεί «Νέον Θεολόγον». 

Γράφει λοιπόν ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος (Φιλοκαλία Ε΄τόμος) για την προσοχή και προσευχή που πρέπει να είναι πάντα σφιχταγκαλιασμένες: « Η προσοχή πρέπει να είναι τόσον δεμένη και αχώριστος με την προσευχή, καθώς είναι δεμένον και αχώριστον το κορμί με την ψυχήν και το ένα χωρίς το άλλο δεν μπορεί να σταθή.

 Και η προσοχή πρέπει να πηγαίνει ομπρός και να βιγλίζει τους εχθρούς, ωσάν ένας βιγλάτορας (φρουρός) και αυτή πρώτον να πολεμή με την αμαρτίαν και να αντιστέκεται στους κακούς λογισμούς οπού έρχονται εις την ψυχήν.

 Και κατόπιν από την προσοχήν να ακολουθή και η προσευχή, η οποία αφανίζει και θανατώνει παρευθύς όλους εκείνους τους πονηρούς λογισμούς, οπού επολέμησε πρωτύτερα η προσοχή, διότι αυτή μοναχή δεν ημπορεί να τους θανατώση. 

Και εις αυτόν τον πόλεμον της προσοχής και της προσευχής κρέμεται η ζωή και ο θάνατος της ψυχής, διότι ανίσως και με την προσοχήν φυλλάτωμεν καθαράν την προσευχήν, προκόπτομεν. 

Από το βιβλίον: Ορθόδοξη Ζωή

Pages