Γελάστε κάνει καλό - Point of view

Εν τάχει

Γελάστε κάνει καλό



Γελάστε, κάνει καλό! Πόσες φορές έχει συμβεί να γελάσεις με την ψυχή σου, βλέποντας μια κωμωδία ή απολαμβάνοντας την παρέα του χιουμορίστα φίλου σου ή ακόμα διαβάζοντας ένα ανέκδοτο και ως δια μαγείας ότι πρόβλημα και αν έχεις να εξαφανιστεί;
Σαφέστατα η απάντηση ποικίλει και είναι ξεχωριστή για τον καθένα από εμάς. Πάντως αν μετράς και σου βγαίνουν λιγες οι φορές, τότε φρόντισε να τις αυξήσεις. Γιατί; Η εξήγηση δίνεται παρακάτω. Μάθε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γελάμε συχνότερα!
Τι είναι το γέλιο
Το γέλιο είναι θείο δώρο! Είναι ο δρόμος για να κατοικήσει στην ψυχή μας η χαρά και η ευτυχία. Γελώντας το μυαλό μας δεν παράγει αρνητικά συναισθήματα, τουναντίον ο εγκέφαλος χαλαρώνει, αναζωογονείται και ενισχύει τα θετικά συναισθήματα με άμεση συνέπεια να εκφραζόμαστε με χαρά και αισιοδοξία.
Στην αρχαία Ελλάδα κατείχε υψηλή θέση στις ζωές των ανθρώπων, καθώς αποτελούσε άσκηση ανάπτυξης της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας
Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το γέλιο επιφέρει κάθαρση, ενώ ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι το γέλιο έχει θεραπευτική αξία. Και από την αρχαιότητα ας επανέλθουμε στο σήμερα. Ο σοφός λαός λέει «Μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη μέρα» και έχει δίκιο. Όσο πιο πολύ γελάμε τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και η διάθεση μας και όταν έχουμε καλή διάθεση τότε η μέρα περνάει όμορφα. Ότι και αν συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε.
Γενικότερα το γέλιο είναι ένας φυσικός τρόπος άμυνας του οργανισμού έναντι στον φόβο και τον πόνο. Κάθε αρνητικό συναίσθημα που θα μπορούσε να μολύνει την ψυχή μας και το πνεύμα μας με το γέλιο εξουδετερώνεται. «Γέλα, βρες τρόπο να γελάς, είναι η μουσική της ψυχής» έγραψε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.
Το να είσαι ευδιάθετος, χαμογελαστός δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι και σοβαρός. Είναι λάθος να συγχέουμε τη σοβαρότητα με το γέλιο, το ένα δεν αναιρεί το άλλο!
Λόγοι για να γελάς…
Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές όταν γελάμε ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες- οι ορμόνες της χαράς- οι οποίες λειτουργούν ως φυσικό αγχολυτικό και αναλγητικό. Παράλληλα, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόνης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καίμε θερμίδες, καθώς πέντε λεπτά γέλιου ισοδυναμούν με πέντε λεπτά τζόκινγκ. Τα εκάστοτε προβλήματα που έχουμε γίνονται «μικρά, αμελητέα» συνεπώς δεν επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση μας. Το γέλιο είναι στάση ζωής, είναι πηγή αισιοδοξίας, είναι θετική ματιά στη καθημερινότητα. Μέσα από αυτό αναδύεται η χαρά και η ελπίδα για το αύριο που είναι πάντα καλύτερο από το χθες.
Ευαγγελία Νεονάκη
via

Pages