Οι σχέσεις είναι πάντα μαζί μας, οι επαφές ποτέ - Point of view

Εν τάχει

Οι σχέσεις είναι πάντα μαζί μας, οι επαφές ποτέ



Αυτό που έχει σημασία στη ζωή μας δεν είναι η επαφή, αλλά η σχέση. Οι επαφές είναι πια εύκολες με τη βοήθεια της τεχνολογίας (fb, κινητά) κι έχουν πολλαπλασιαστεί χωρίς να μας έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στα προβλήματα μας. Χάνονται τόσο εύκολα όσο γεννιούνται. Και οι επαφές που απέχουν ένα κλικ από μας, δεν είναι στην ουσία μαζί μας.

relationships


Οι σχέσεις με τους ανθρώπους είναι μεν δύσκολες αλλά σημαντικές και χάνονται δύσκολα. Είναι αυτές που είναι πάντα δίπλα μας έστω κι αν είναι μακριά μας.

Είναι δύσκολο βεβαίως να έχουμε καλές σχέσεις. Γι αυτό και είναι λίγες, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού (μας το είπε πριν μερικά χρόνια ο Νικόλας Χρηστάκης). Γιατί οι σχέσεις χρειάζονται παιδεία, χρειάζονται γνώση, χρειάζονται μοιρασιά της γνώσης και χρειάζονται μια συνοχή σκέψεων, κατά συνέπεια είναι ελάχιστες. Αλλά είναι αυτές που μας χαρακτηρίζουν.

Οι επαφές μας (μερικές χιλιάδες “φίλοι” στο facebook) δεν μετράνε ποτέ γιατί δεν δείχνουν στην ουσία τίποτα. Στην πραγματικότητα το καλύτερο είναι να λέμε τις σχέσεις που έχουμε για να δείχνουμε ποιοί είμαστε. Οι σχέσεις σχετίζονται με τον βαθύτερο εαυτό μας και με τις γνώσεις μας. Οι επαφές από την άλλη δεν έχουν ανάγκη από γνώσεις, είναι απλές γνωριμίες.
via

Pages