David Tammet
O Daniel Paul Tammet γεννήθηκε στις 31 Ιανουάριου 1979 στο Λονδίνο. Μωρό ήταν λέει πολύ φωνακλάς και η ανάπτυξή του εντελώς φυσιολογική. Λίγο μετά το πρώτο έτος της ηλικίας του κατάφερε να πει τα πρώτα του λόγια. Δυστυχώς όμως σε ηλικία των τεσσάρων ετών, ο Daniel Tammet υπέστη σοβαρή επιληπτική κρίση κατά την οποία θα είχε πεθάνει αν δεν είχε μεταφερθεί εγκαίρως από τον πατέρα του στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κατάφεραν με την κατάλληλη αγωγή φαρμάκων να αποτρέψουν τα επόμενα τρία χρόνια περαιτέρω κρίσεις, ώσπου ο Daniel να καταφέρει να σταματήσει εντελώς την λήψη φαρμάκων.
Τον Σεπτέμβριο του 1984, ο Daniel Tammet ξεκίνησε το σχολείο. Το περίεργο όμως ήταν ότι ο ίδιος είχε άλλη αντίληψη για το πώς βλέπει τους αριθμούς και τα γράμματα στα βιβλία. Στον δικό του κόσμο οι αριθμοί είχαν άλλο σχήμα, διαφορετικό μέγεθος και χρώμα, πχ. το οκτώ είναι μεγαλύτερο από το έξι και το εννέα είναι μπλε. Για πολύ καιρό δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί τον προέτρεπαν επανειλημμένως οι δάσκαλοι του να γράφει τα ψηφία και τους αριθμούς στο ίδιο μέγεθος.
Ο Daniel Tammet πέρα του ότι ήταν από την φύση του εσωστρεφής και ντροπαλός χαρακτήρας, - έπασχε επίσης από το σύνδρομο Asperger - την ηπιότερη μορφή αυτισμού. Αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει μοναχικός καβαλάρης σε όλα του τα σχολικά χρόνια.
Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο (High school), αντί να σπουδάσει σε κάποιο κολέγιο ξάφνιασε τους πάντες όταν αποφάσισε να μεταβεί στο εξωτερικό για ένα χρόνο ως εθελοντής καθηγητής αγγλικών στη Λιθουανία. Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, παρέδιδε σε παιδιά ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών, ορθογραφίας και ανάγνωσης. Από τα χρήματα που κέρδισε, αγόρασε έναν υπολογιστή. Το διαδίκτυο του έδωσε την ελευθερία έκφρασης και επικοινωνίας που ποτέ δεν είχε αφού στα Chat Rooms και στα Emails μπορούσε να επικοινωνεί με τον δικό του τρόπο.
Στις 14 Μαρτίου 2004 αποφάσισε να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Εθνικής Ένωσης Επιληπτικών Αγγλίας για τη διεθνή μέρα του αριθμού Πι αφιερωμένο στον γερμανό φυσικό νομπελίστα Άλμπερτ Αϊνστάιν για τα 125ά γενέθλια. Εκεί ήθελε να σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην απαγγελία του αριθμού Πι, κάτι που το κατάφερε αφού απομνημόνευσε χωρίς λάθη και 22 514 ψηφία σε πέντε ώρες και εννέα λεπτά!
David TammetΚάθε αριθμός ανάμεσα στο 1 και το 10000 είναι για τον Daniel Tammet μια οπτική παρουσίαση, που του προκαλούν και συναισθηματικές αντιδράσεις. Για να πολλαπλασιάσει δύο αριθμούς, δεν χρειάζεται όπως εμείς να λογαριάζει, αλλά μεταξύ των δύο ψηφίων απλά μέσα σε δευτερόλεπτα, βλέπει μία νέα μορφή: το αποτέλεσμα. «Είναι σαν να λογαριάζεις, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεσαι» λέει. Αντίθετα, δυσκολεύεται στην άλγεβρα, καθώς στερείται των αριθμών.
Μετά το επίτευγμά του με τον αριθμό Πι, ένα αμερικανικό κινηματογραφικό συνεργείο τον πήρε μαζί του για περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησαν διάφορες επιδείξεις ικανότητας, όπως στο Λας Βέγκας που κέρδισε στο blackjack εναντίον του καζίνου, και στο Salt Lake City, όπου αντιμετώπισε τον Kim Peek Savant (1951 - 2009), τον πραγματικό "Rain Man" που υποδύθηκε ο Dustin Hoffman στην ομώνυμη ταινία.
Πλέον ο Daniel Tammet ήταν παγκοσμίως γνωστός σας ο «Brainman» και το αποκορύφωμα της περιοδείας του ήταν όταν μέσα σε μια εβδομάδα έμαθε τόσο καλά την ισλανδική γλώσσα, η οποία θεωρείτε μία από τις πιο δύσκολες γλώσσες του κόσμου, και μπόρεσε να δώσει στο Ρέικιαβικ μία ζωντανή συνέντευξη εξολοκλήρου στα ισλανδικά!
Ο ίδιος πέρα από την μητρική του γλώσσα τα αγγλικά, μιλάει άπταιστα γαλλικά, φινλανδικά, εσθονικά, ισπανικά, γερμανικά, λιθουανικά, ρουμάνικα, ουαλικά και ισλανδικά. Έχει επίσης αναπτύξει τη δική του γλώσσα, την οποία αποκαλεί Mänti.
Σήμερα ο David Tammet μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του www.optimnem.co.uk παραδίδει οnline πληρωμένα μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Επίσης έχει γράψει και δικά του βιβλία που περιγράφουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται εκείνος τον κόσμο.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την ταινία, με τίτλο «The Boy With The Incredible Brain», αφιερωμένη σε αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο. (Χωρίς ελληνικούς υπότιτλους).