Ξέρετε πως να συμπεριφέρεστε σε ένα άτομο με αναπηρία;
Όπως έχουμε ξαναπεί και σε άλλο σημείο του site, ο όρος «άτομα με "ειδικές" ανάγκες» είναι αδόκιμος.
Προσωπικά, δεν ξέρω ούτε έναν άνθρωπο που να μην είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Κανέναν που να μπορεί να τα καταφέρει εντελώς μόνος του. Χωρίς να χρειάζεται απολύτως τίποτα από την τεχνολογία, την επιστήμη ή την αγάπη των άλλων. Απλά, κάποιοι άνθρωποι κατορθώνουν να ζουν στο ίδιο κόσμο με μας, αντιμετωπίζοντας πολύ περισσότερες δυσκολίες, χωρίς να χάνουν το χαμόγελό τους.
Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι δύσκολη. Πόσο μάλλον όταν τη δυσχεραίνουν ακόμη πιο πολύ, πραγματικές δυσκολίες, σωματικές, πνευματικές, ή ψυχικές. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και των βαρύτερων αναπηριών πάντα υπάρχει κάτι που μπορούμε να μοιραστούμε με τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μας. Η αγάπη.
Παίρνοντας παράδειγμα από τον εαυτό μας, πόσο πολύ χαιρόμαστε όταν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου μας κάνουν να νοιώθουμε άνετα και μας καταλαβαίνουν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτά τα τρία είναι πανανθρώπινα δικαιώματα.
Υπάρχουν ιδιαίτεροι κανόνες καλής συμπεριφοράς απέναντι στα άτομα με αναπηρία;
Και βέβαια υπάρχουν. Αν δεν έχουμε κάποιο άτομο με αναπηρία στο άμεσο περιβάλλον μας, αλλά καμμιά φορά ακόμη κι αν υπάρχει κάποιο τέτοιο άτομο κοντά μας, πολλές φορές είναι δύσκολο να ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε με φυσικότητα χωρίς να είμαστε υπερβολικοί, πώς να προσφέρουμε τη βοήθειά μας χωρίς να πληγώσουμε ή να προσβάλλουμε τον άλλον άθελά μας.
Στα χέρια μας έπεσε αυτό το εγχειρίδιο το οποίο περιέχει δεκαοκτώ κανόνες συμπεριφοράς καθημερινής επικοινωνίας με άτομα με αναπηρία.
Το point σας το συστήνει ανεπιφύλακτα.
Διαβάστε το, εφαρμόστε το και το κυριότερο: ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ και σε άλλους.
Εγχειρίδιο της Γ.Γ. Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, το οποίο εκδόθηκε μετά από αίτημα της έδρας της UNESCO του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.
Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από τα αγγλικά της αντίστοιχης έκδοσης της Κροατικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Η ορθότητα των όρων που χρησιμοποιούνται έχει ελεγχθεί από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).