Απλές στιγμές γεμάτες ευτυχία - Point of view

Εν τάχει

Απλές στιγμές γεμάτες ευτυχία



Μερικοί από εμάς ψάχνουν για την μεγάλη ευτυχία και συχνά προσπερνούν αδιάφορα τις μικρές στιγμές ευτυχίας στη καθημερινή μας ζωή. Αυτές λοιπόν οι μικρές στιγμές ευτυχίας στη ζωή μας είναι πάρα πολλές και το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά αλλά και να αποκτήσουμε επίγνωση των ευτυχισμένων στιγμών στην ζωή μας. Αν αισθάνεστε τον εαυτό σας άτυχο ή θεωρείτε πως έχετε μια και κακή ζωή, δεν μπορείτε να νιώσετε την ευτυχία. Γιατί το μεγαλύτερο μυστικό της ευτυχίας είναι να τα πας καλά με τον εαυτό σου και με την ζωή που έχεις επιλέξει να ζήσεις. Ο κάθε ένας από εμάς έχει πιθανώς προσωπικές στιγμές ευτυχίας.  Μπορεί να μην είναι πάντα κάτι μεγάλο και εξαιρετικό αλλά στα μικρά πράγματα κρύβονται μεγάλες δόσεις ευτυχίας. Παρακάτω σας δίνω μερικές ιδέες – στιγμές που μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία. Για εμένα αυτές οι μικρές στιγμές είναι το συστατικό μιας απολαυστικής ζωής. Σε μένα πέτυχαν, ελπίζω να γίνει τι ίδιο και σε εσάς.

  1. Μάθετε ένα πολύ καλό αστείο που θα διασκεδάζει εσάς και τους γύρω σας όταν το αφηγείστε.
  2. Κάντε μια μεγάλη βόλτα. Δεν έχει σημασία τι καιρό θα έχει, απλά νιώστε τη φύση και αισθανθείτε μέρος του φυσικού κόσμου.
  3. Κάντε μια έκπληξη σε ένα πρόσωπο που σημαίνει πολλά για σας ή σε κάποιον από την οικογένεια σας. Θα νιώσετε πολύ ευχάριστα.
  4. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας για μια ημέρα. Επίσης, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον υπολογιστή, να μην έχετε καμιά ροή πληροφοριών από τον έξω από σας κόσμο. Μια μέρα μόνο.
  5. Τραγουδήστε το αγαπημένο σας τραγούδι, όσο δυνατά μπορείτε και θέλετε.
  6. Ηρεμήστε για ένα τέταρτο της ώρας κάπου εντελώς αθόρυβα, να ακούγεται μονάχα η αναπνοή σας. Απολαύστε τη σιωπή.
  7. Καθίστε σε ένα παγκάκι σε πολυσύχναστο δρόμο και δείτε τους ανθρώπους να περνούν. Βγείτε από την ροή της καθημερινότητας, πάρτε το χρόνο σας και παρακολουθήστε απλά τους ανθρώπους.
  8. Προσπαθήστε τουλάχιστον για μία ώρα να δείτε το περιβάλλον γύρω σας από την οπτική γωνία ενός παιδιού. Να είστε περίεργοι και να αμφισβητείτε τα πάντα γύρω σας.
  9. Δώστε μια χαλαρή μέρα στον εαυτό σας, χωρίς να κάνετε τίποτα. Απλά γίνετε για μια μέρα τεμπέλης.
  10. Αλλάξτε διακόσμηση στο σπίτι σας ή απλά αλλάξτε θέση στα έπιπλα.
  11. Ξυπνήστε πρωί και παρακολουθήστε την ανατολή του ηλίου.
  12. Συνομιλήστε με έναν κατά πολύ μεγαλύτερό σας. Αφήστε τον να σας πει για το παρελθόν. Ακούστε τον προσεκτικά.
  13. Περάστε μια μέρα στο σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (εκτός ψυγείου φυσικά).
  14. Αγοράστε σε κάποιον που θεωρείτε πως το έχει ανάγκη κάτι για να φάει, αντί να του δώσετε χρήματα. Βάλτε φαγητό για τα αδέσποτα ζώα και καθαρό νερό.
  15. Φυτέψτε ένα δέντρο και φροντίστε αυτό το δέντρο ώστε να αναπτυχθεί. Δώστε του ευκαιρία να γίνει το δέντρο της ζωής σας.
  16. Κόψτε φωτογραφίες από εφημερίδες και περιοδικά που σας προκαλούν χαρά και έχετε μερικές στο πορτοφόλι σας ή σε σημεία στο σπίτι ή στην δουλειά.
  17. Κατεβάστε ρυθμούς. Περπατήστε πιο αργά, μιλήστε πιο αργά, μην φωνάζετε και μην βιάζεστε.
  18. Εγγραφείτε σε ένα ινστιτούτο κατάρτισης για παράδειγμα και μάθετε κάτι νέο που σας αρέσει ή βρείτε καινούργιο χόμπι.
  19. Ζητήστε συγνώμη σε κάποιον που δεν το περιμένει. (Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος λόγος).
  20. Γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί τι από όλα αυτά που κάνετε καθημερινά σας αρέσει και σας φέρνει χαρά και φροντίστε να τα ακολουθείτε.
  21. Γράψτε ένα γράμμα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή στείλτε του μια κάρτα (όχι e-mail).
  22. Μάθετε ένα ποίημα που σας αρέσει ιδιαίτερα και σας κάνει να αισθάνεστε πράγματα. Αν μπορείτε γράψτε ένα οι ίδιοι.
  23. Περπατήστε μέσα στο δάσος ή σε ένα λιβάδι ή στην αμμουδιά με τα πόδια σας γυμνά. Νιώστε τη γη και τη φύση κάτω από τα πόδια σας.
  24. Πάρτε ένα στυλό και ένα φύλλο χαρτιού και καταγράψτε ότι κάνατε σήμερα και δεν σας άρεσε. Στη συνέχεια, πάρτε το χαρτί και διαγράψτε αυτές τις δυσάρεστες ασχολίες και πετάξτε το. Προσπαθήστε όσο περνάει ο καιρός αυτή η λίστα να μικραίνει ως που να μην έχει λόγο ύπαρξης.
  25. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα ωραίο γεύμα ή κάτι άλλο. Φροντίστε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας.
  26. Μείνετε τουλάχιστον μισή ώρα με κλειστά τα μάτια και σε ηρεμία στο πάτωμα του σπιτιού σας ή όπου νιώθετε άνετα.
  27. Αγκαλιάστε τους φίλους σας και τους αγαπημένους σας όταν δεν το περιμένουν.
  28. Διαβάστε ένα βιβλίο από την παιδική ηλικία σας.
  29. Οργανώστε μια συνάντηση με φίλους, παίξτε ή φάτε όλοι μαζί.
  30. Φλερτάρετε και εκφράστε αυτά που νιώθετε ελεύθερα.
Αυτές ήταν οι δικές μου »στιγμές» που με βοηθούν να νιώθω ευτυχία. Βρείτε τι σας γεμίζει, χαλαρώστε, χαμογελάστε, νιώστε ευγνωμοσύνη και ετοιμαστείτε να απολαύσετε την ζωή σας. Υπάρχει ένας μυστικός κανόνας στη φύση, που ορίζει πως τα τρία πράγματα που έχουμε στη ζωή μας: ευτυχία – ελευθερία – πνευματική γαλήνη, τ’ αποκτούμε πάντα αφού πρώτα τα προσφέρουμε εμείς σε κάποιον άλλο. Η ευτυχία σίγουρα όταν διαιρείται, επιστρέφει σε εμάς πολλαπλασιασμένη.



Αν στον κόσμο σήμερα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσε τη δική του ευτυχία περισσότερο απ’ ότι επιθυμούσε τη δυστυχία των άλλων, σε μερικά χρόνια θα είχαμε έναν παράδεισο. Bertrand Russell
Βιβλιογραφία: 365 ημέρες ευτυχίας, Isabelle Filliozat, Εκδ. Ενάλιος
 Το Κλειδί της Σκέψης

Pages