Αναλύoντας τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου - Point of view

Εν τάχει

Αναλύoντας τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου




Ο Jeff Hawkins (γεν. 1957, στο Huntington, Νέα Υόρκη) είναι ο ιδρυτής της Palm Computing (όπου εφευρέθηκε το Palm Pilot) και της Handspring (όπου εφευρέθηκε το Treo). Το 2003, εξελέγη μέλος της “Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών "για τη δημιουργία αρχέτυπων υπολογιστών χειρός αλλά και του πρώτου εμπορικά επιτυχημένου.
Πλέον, έχει στραφεί κυρίως προς τις νευροεπιστήμες και το 2002 ίδρυσε το Redwood Center for Theoretical Neuroscience.
Το 2004 παρουσίασε στο βιβλίο του On Intelligence, ένα νέο πλαίσιο εργασίας μέσα στο οποίο μπορεί να μελετηθεί η ευφυΐα και να ταξινομηθούν όλες οι πληροφορίες που έχουμε ως τώρα για τον εγκέφαλο.



Στο βίντεο που ακολουθεί, μαγνητοσκοπημένο το Φεβρουάριο του 2003, ο Jeff Hawkins μας εξηγεί γιατί δεν υπάρχει μια ικανοποιητική θεωρία για τον εγκέφαλο, πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μέσω της μνήμης και των προβλέψεων, αλλά και τι ονομάζουμε ευφυΐα. 


Ο Jeff Hawkins στην ομιλία του ισχυρίζεται ότι η ευφυΐα καθορίζεται από την πρόβλεψη:

Η πραγματική ευφυΐα δημιουργείται από κάτι άλλο. Βιώνουμε τον κόσμο μέσα από μια ακολουθία μοτίβων, τα αποθηκεύουμε, και τα ανακαλούμε. Και όταν τα ανακαλούμε τα συγκρίνουμε με την πραγματικότητα κι έτσι κάνουμε προβλέψεις όλη την ώρα. Είναι ένα αέναο μετρικό σύστημα. Υπάρχει ένα αέναο μετρικό σύστημα μέσα μας. Καταλαβαίνουμε τον κόσμο; Κάνουμε προβλέψεις; Και πάει λέγοντας. [...] Επειδή είστε έξυπνοι και μιλάτε Αγγλικά, ξέρετε ποια λέξη είναι στο τέλος αυτής της -- [σιωπή] πρότασης.

Η λέξη σας ήρθε αυτόματα και τέτοιες προβλέψεις, κάνετε όλη την ώρα. Αυτό που λέω είναι, ότι η αέναη πρόβλεψη είναι το εξαγόμενο δεδομένο του νεοφλοιού.

[...]Σας επιτρέπει να προβλέπετε το μέλλον. Σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό, κυριολεκτικά, επανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με τα ίδια σήματα. Σας επιτρέπει να δείτε αυτό που θα ακολουθήσει, σας επιτρέπει να ακούτε τη επόμενη λέξη της φράσης, πριν εγώ την πω. Και είναι αυτή η επανατροφοδότηση στον παλαιό εγκέφαλο που σας επιτρέπει να παίρνετε ευφυείς αποφάσεις.
[...] Αν ήσασταν ποντικός και περνούσατε μέσα από ένα λαβύρινθο και μαθαίνατε τη διαδρομή, την επόμενη φορά που θα βρισκόσασταν στον ίδιο λαβύρινθο και είχατε την ίδια συμπεριφορά, έξαφνα θα ήσασταν εξυπνότερος, επειδή θα λέγατε "αναγνωρίζω αυτό το λαβύρινθο και ξέρω από που πρέπει να πάω. Έχω ξαναβρεθεί εδώ, μπορώ να οραματιστώ το μέλλον". Και αυτό συμβαίνει.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις μπορούμε άραγε να ισχυριστούμε ότι ευφυής δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι;

Τι είναι αυτό που εντείνει την αντιληπτική ικανότητα κάποιου περισσότερο από κάποιου άλλου;







Δείτε πώς το Αλτσχάιμερ καταστρέφει τον ανθρώπινο εγκέφαλο







Είναι η νόσος που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά και τους οικείους τους. Το Αλτσχάιμερ είναι κυριολεκτικά ανελέητο, καθώς καταστρέφει κύτταρο-κύτταρο την εγκέφαλο.
Μέσω ενός βίντεο και με την βοήθεια της τεχνολογίας θα μεταφερθούμε μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Θα δούμε πώς λειτουργεί το μυαλό, φυσιολογικά, και πώς όταν αρχίζει και επεκτείνεται η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με την περίφημη πρωτεΐνη Ταυ και ποιος ο ρόλος της. Θα δείτε από ποιο σημείο ξεκινάει και πως επεκτείνεται το Αλτσχάιμερ συρρικνώνοντας τα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου και πως αναστέλλει τις φυσιολογικές τους λειτουργίες.

Pages