Μύθος: Κυτταρική μνήμη - Point of view

Εν τάχει

Μύθος: Κυτταρική μνήμη



Τα όργανα που προορίζονται για μεταμόσχευση, μεταφέρουν κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας του δότη, στον αποδέκτη του οργάνου
"Η ιδέα ότι η μεταμόσχευση οργάνων μεταφέρει και μια κωδικοποίηση των εμπειριών της ζωής, είναι αδιανόητη" --Dr. John Schroeder, Stanford Medical Center
Η κυτταρική μνήμη είναι η υποθετική άποψη πως τα ανθρώπινα κύτταρα περιέχουν στοιχεία της προσωπικότητάς, των προτιμήσεων και των ιστοριών μας, ανεξάρτητα από το γενετικό κώδικα ή τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ίσως η ιδέα γι' αυτή την ανοησία ξεκίνησε με ταινίες όπως η Brian's Song . Σε αυτή την ταινία ο 26χρονος Piccolo (που τον υποδύεται ο James Caan) πεθαίνει από καρκίνο όταν τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο ο φίλος του, και συμπαίκτης του στους Chicago Bears, Gayle Sayers (Billy Dee Williams). Στον Piccolo είχε γίνει μετάγγιση αίματος οπότε ρωτάει τον Sayers αν είχε δώσει και αυτός αίμα. Όταν ο Sayers απαντά καταφατικά, ο Piccolo λέει ότι έτσι εξηγείται η όρεξη του για παϊδάκια.
Ή η ιδέα ίσως να προήλθε από τον L. Ron Hubbard. Στη Διανοητική έκανε μια υπόθεση ότι η κυτταρική μνήμη μπορεί να εξηγεί το πως δουλεύει ένα έγγραμμο.
Μπορεί η ιδέα να προήλθε από το Les Mains d'Orlac του Maurice Renard (1875-1939), την ιστορία ενός πιανίστα που χάνει τα χέρια του σε ένα ατύχημα και του μεταμοσχεύονται τα χέρια ενός δολοφόνου. Ο πιανίστας αποκτά ξαφνικά την ανάγκη να σκοτώνει. Έχουν γίνει πολλές παραλλαγές της ιστορίας του Renard, όπως το Orlacs Hδnde , μια βουβή Αυστριακή ταινία του 1935 , το Mad Love (1935), το Les Mains D'Orlac (1960), και το Hands of a Stranger (1962). Παρόμοια ιστορία είναι και το et mon tout est un homme (1965) των Pierre Boileau και Thomas Narcejac (συγγραφείς του Vertigo ) η οποία μεταφέρθηκε το 1991 στη μεγάλη οθόνη υπό τον τίτλο Body Parts . Ένας ψυχολόγος μιας φυλακής χάνει το χέρι του σε ένα ατύχημα και του μεταμοσχεύεται το χέρι ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου. Στη συνέχει το χέρι αναπτύσσει τη δική του βούληση.
Πιο πρόσφατα η Claire Sylvia, που της έγινε μεταμόσχευση καρδιάς και πνεύμονα, ερμήνευσε την απότομη δίψα της για μπύρα λέγοντας ότι ο δότης ήταν ένας 18χρονος που σκοτώθηκε σε ένα δυστύχημα με μοτοσικλέτα. Έγραψε επίσης και ένα βιβλίο γι' αυτό, το οποίο σύντομα θα γίνει ταινία όπου θα πρωταγωνιστεί η Sally Field. Ο Paul Pearsall, ψυχολόγος και συγγραφέας του The Pleasure Principle, επίσης στηρίζει την ιδέα της κυτταρικής μνήμης. Ο Pearsall όμως πάει ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι "η καρδιά έχει μια κωδικοποιημένη λεπτοφυή γνώση και μας συνδέει με όλους και με όλα γύρω μας. Η συνολική αυτή γνώση είναι η ψυχή και το πνεύμα μας...Η καρδιά είναι ένα όργανο που σκέπτεται, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται και επικοινωνεί". Το πως ο Pearsall γνωρίζει όλα τα παραπάνω, είναι άγνωστο. Μπορεί να του τα διαύλισαν εξωγήινοι οι σοφοί άνθρωποι της Ανατολής. ΄Η ίσως να διάβασε την Edna Buchanan που αναρωτιέται:" Τι, αν η ψυχή περιέχεται στο DNA; Τι, αν το DNA περιέχεται στην ψυχή;".
Η Sylvia Browne διδάσκει ένα μάθημα σε ένα πρόγραμμα εναλλακτικής εκπαίδευσης στο Σακραμέντο, το οποίο φέρει τον τίτλο Healing Your Body, Mind & Soul (Γιατρεύοντας το Σώμα, το Νου & την Ψυχή σας). Σε μια δίωρη παράδοση η κ. Browne θα διδάξει τον οποιονδήποτε το "πως να προσπελάσει απ' ευθείας το γενετικό κώδικα μέσα σε κάθε κύτταρο, να τον χειριστεί και να επαναπρογραμματίσει το σώμα του ώστε να έλθει σε μια κανονική κατάσταση". Παρά το απίστευτο των παραπάνω ισχυρισμών, οι θέσεις εξαντλήθηκαν.
Και τι συμβαίνει αν τρώτε πολύ κοτόπουλο; Θα βγάλετε ράμφος, θ' αρχίσετε να κακαρίζετε ασταμάτητα και θα σε έρχεται όρεξη για πίτουρα; Αυτοί οι πνιχτοί ήχοι και τα μουγκανίσματα που ακούτε το βράδυ είναι οι διαβητικοί γείτονες σας που χρησιμοποιούν ινσουλίνη από χοίρους και αγελάδες; Αλίμονο στο παιδί που του έγινε μεταμόσχευση καρδιάς από μπαμπουΐνο.

Pages