Ένας μαθητής μου που είχε πάει αρκετά καλά στο μάθημα Λογικής και Κριτικής Σκέψης, μου έστειλε τις παρακάτω ειδήσεις μαζί με την υπόδειξη ότι ίσως πρέπει να αναθεωρήσω τις απόψεις μου για τα σεληνιακά φαινόμενα. Του απάντησα ότι ίσως πρέπει να δίνω μεγαλύτερη έμφαση σ'αυτά που διδάσκω: Κοίτα γι'αυτά που δεν αναφέρονται στη μελέτη, και όχι μόνο σ'αυτά που αναφέρονται. Και μη ξεχνάς πόσο σημαντική είναι η αναπαραγωγή μιας μελέτης.
Το δελτίο τύπου αναφέρει μια μελέτη 3 εκατομμυρίων ασφαλειών αυτοκινήτων, αλλά αυτό είναι κάπως ασαφές. Ανέλυσαν 3 εκατομμύρια ασφάλειες αυτοκινήτων και ξεχώρισαν αυτές που δήλωσαν ατυχήματα απ'αυτές που δεν δήλωσαν; Τότε, βρήκαν ότι οι δηλώσεις ατυχημάτων που αφορούσαν σε νύχτες με πανσέληνο συνέβησαν κατά 14% πιο συχνά από δηλώσεις που αφορούσαν σε ατυχήματα σε νύχτες με καινούργια σελήνη; Πήραν υπ'όψιν τους τον καιρό; Δηλαδή, ανέλυσαν τα δεδομένα τους για να βεβαιωθούν ότι υπήρχε περίπου ο ίδιος αριθμός από νύχτες με συννεφιασμένο καιρό και στις δυο περιπτώσεις; Αλλιώς, μπορεί απλά να μέτρησαν την επίδραση του κακού καιρού, όχι των σεληνιακών φάσεων.
Για πόσα ατυχήματα μιλάμε; Χωρίς να ξέρουμε τα νούμερα, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η μελέτη έχει αναλύσει ικανό αριθμό περιπτώσεων. Αλλά ακόμα και αν είχε αρκετές χιλιάδες περιπτώσεις, δεν ξέρουμε το χρονικό διάστημα που διήρκησε η μελέτη. Αν ανέλυσε δεδομένα μιας μεγάλης χρονικής περιόδου, θα ήταν πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από το αν ανέλυαν δεδομένα ενός μικρού χρονικού διαστήματος. Γιατί; Σε μια μικρή χρονική περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα αποτελέσματα να είναι πολωμένα. Για παράδειγμα, ίσως η περίοδος που ανέλυσαν να είχε δυο πανσέληνους σε 30 μέρες και να συνέβησαν και οι δυο σε Κυριακές. Με μικρούς αριθμούς είναι πολύ πιο σημαντικό να λαμβάνονται υπ'όψιν και παράγοντες όπως ο καιρός ή τα σαββατοκύριακα.
Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πόσα ατυχήματα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, τις ημερομηνίες αρχής και τέλους της συλλογής δεδομένων, τον ακριβή αριθμό νυκτών, και το ακριβή αριθμό πανσελήνων και νέων σελήνων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι συμπεριλήφθηκαν μόνο ατυχήματα που συνέβησαν μετά την ανατολή της πανσελήνου και πριν από τη δύση της. Αν τα ατυχήματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πριν εμφανιστεί η πανσέληνος, η πιθανότητα να έχει επηρεάσει η σελήνη τα ατυχήματα είναι μηδαμινή.
Τέλος, ακόμα και αν η μελέτη είχε ικανό αριθμό περιπτώσεων για μια ικανοποιητική χρονική περίοδο και περιελάμβανε μόνο δεδομένα που έπρεπε να συμπεριλάβει (και δεν περιελάμβανε δεδομένα που δεν έπρεπε να συμπεριλάβει), και ακόμα και αν τα δεδομένα αναλύθηκαν σωστά από επαγγελματίες στατιστικολόγους, πρέπει ακόμα και τότε να περιμένουμε να αναπαραχθεί από κάποιον άλλον φορέα, πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε εξήγηση για το 14%. Μια και μόνη μελέτη με εντυπωσιακά στατιστικά αποτελέσματα δεν πρέπει να θεωρείται ως ικανή για να βασίζουμε πάνω της σημαντικές αποφάσεις.
Τώρα, το να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι η στατιστική οφείλεται στο γιν και στο γιάνγκ, είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Δεν έχω ιδέα για το πως μπορεί κανείς να κατασκευάσει μια επιστημονική μελέτη για να ελέγξει κάτι τέτοιο.
Μπορούμε όμως να διορθώσουμε μια παρανόηση που εμφανίζεται σ'αυτό το δελτίο τύπου: η σελήνη δεν είναι η ισχυρότερη πηγή βαρυτικής ενέργειας στους γήινους. Ο George Abell έχει υπολογίσει ότι η βαρυτική έλξη της σελήνης πάνω στους ανθρώπους είναι μικρότερη απ'αυτή ενός κουνουπιού. Ο Ivan Kelly το λέει ως εξής : "Μια μητέρα που κρατάει το παιδί της" του ασκεί μια παλιρροϊκή δύναμη 12 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη απ'αυτή που του ασκεί η σελήνη. *
Γιατί να αναφέρει κάποιος αυτή τη μελέτη ευμενώς; Πόλωση επιβεβαίωσης. Αν πιστεύετε σε σεληνιακά φαινόμενα , αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την πίστη σας. Είναι λιγότερο πιθανό να είσαστε επικριτικοί απέναντι της από το αν ήταν ενάντια στις πεποιθήσεις σας. Επίσης, ο περιαστικός μύθος ότι η σελήνη είναι μια ισχυρή πηγή ενέργειας, εξακολουθεί να αναφέρεται στα ΜΜΕ , δίνοντας σε πολλούς ανθρώπους την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο είναι όντως αληθινό.