Παρακέντηση υγρού από το γόνατο - Point of view

Εν τάχει

Παρακέντηση υγρού από το γόνατο







Σε νεαρές ηλικίες η παρουσία υγρού στο γόνατο οφείλεται σε Τραυματικό Αίμαρθρο & Ύδραρθρο 

Το τραυματικό αίμαθρο δημιουργείται μετά από κάκωση του γόνατος η οποία προκαλεί ρήξη αγγείου που επικοινωνεί με την άρθρωση. Συχνό αίτιο είναι η ρήξη ενός χιαστού συνδέσμου, η περιφερική ρήξη μηνίσκου, το οστεοαρθριτικό κάταγμα.

Διακρίνεται σε μικρό, μέτριο και μεγάλο. Το γόνατο είναι διογκωμένο. Όταν το αίμαθρο είναι μεγάλο γίνεται παρακέντηση και αφαιρείται αίμα, εφαρμόζεται ελαστικός επίδεσμος και το γόνατο ακινητοποιείται με γύψινο νάρθηκα.
Το τραυματικό ύδραρθρο προκαλείται από τραυματισμούς και είναι η συλλογή αντιδραστικού υγρού μέσα στην άρθρωση. Η θεραπεία του γίνεται με πιεστική επίδεση και ακινητοποίηση. Στην περίπτωση που το ύδραρθρο είναι μεγάλο γίνεται παρακέντηση και έλεγχος του υγρού.




(Συλλογή υγρού ΑΡ γόνατος σε ασθενή 47 ετών. Επισκοπικά φαίνεται το οίδημα στο γόνατο στο σημαίο που γυλίζει)

Μια οξεία μηνισκική ρήξη είναι πραγματικά μια δύσκολη και επείγουσα κατάσταση στο βουνό. Και αυτό γιατί αν ο μηνίσκος σπάσει με τέτοιο τρόπο που να μπλοκάρει την κίνηση στην άρθρωση του γόνατος, τότε ακόμα και το να φτάσουμε στο αυτοκίνητο είναι πολύ δύσκολο. Όταν μπλοκάρει ο μηνίσκος, τότε το γόνατο βρίσκεται σε αδυναμία να κινηθεί σε όλο το εύρος του, οπότε συχνά μένει μπλοκαρισμένο σε μια γωνία που μας δυσκολεύει να περπατήσουμε. Και βέβαια πονά και μάλιστα πονά πολύ! 

Η άρθρωση αντιδρά στην κάκωση αυτή γρήγορα, μαζεύοντας αρθρικό υγρό ή και αίμα, αν κάποιο αγγείο έχει σπάσει και αιμορραγεί. Η κίνηση τότε περιορίζεται ακόμα περισσότερο, ενώ υπάρχει έντονος πόνος και αδυναμία βάδισης. Είναι προφανές ότι οι συνθήκες αυτές αφορούν μια επείγουσα κατάσταση. 

Εκτός απο την κλινική εξέταση του γόνατου, σημαντικός είναι και ο ακτινοδιαγνωστικός έλεγχος προκειμένου να διαγνωσθεί η αιτία της συλλογής υγρού. 




 (ακτινογραφία γόνατος)



 (Μαγνητική Τομογραφία γόνατος)


(Υπερηχογράφημα γόνατος)




(Το υπερηχογράφημα παίζει πολλές φορές σημαντικό ρόλο στην απεικόνιση των ενδαρθρικών και περιαρθρικών συλλογών και κύστεων)

(χειρουργική επέμβαση στο γόνατο)

Τα γόνατα είναι από τις πιο πολύτιμες αρθρώσεις . Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε ενοχλήματα σε αυτά και ιδιαίτερα σε καταστάσεις που επιμένουν.

Αυτά που εύκολα θεραπεύονται στην αρχή της πάθησης, αν αφεθούν μπορούν να δημιουργήσουν χρόνιες και δύσκολα θεραπεύσιμες καταστάσεις, που θα μας οδηγήσουν σε αχρησία και «παροπλισμό»... καταστάσεις που σίγουρα θα μας οδηγήσουν στο χειρουργείο.


Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931

Pages