“Έτσι βλέπω τον Κόσμο” – με τους Μάνο Δανέζη (Επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής Παν. Αθηνών) και τον Στράτο Θεοδωσίου (Αστροφυσικός,αναπληρωτής καθηγητής Παν. Αθηνών)
Προσωπικά πιστεύω ότι η σειρά «Ετσι βλεπω τον κοσμο» ίσως και να είναι από τα ωραιότερα και πλέον ωφέλημα επιστημονικά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης.
Επεισόδιο Νο. 1 - “Επιστήμη και νέος πολιτισμός”
[3/7/2012]
- Επεισόδιο Νο. 2 - “ Η ψευδαίσθηση του αισθητού κόσμου”
- Επεισόδιο Νο.3 - “Η έννοια της Ύλης στη Θεωρία της Σχετικότητας”
- Επεισόδιο Νο.4 - ”Επιστήμη και Νέα Κοινωνική Φιλοσοφία “
- Επεισόδιο 5: “Επιστήμη και Θεολογία – Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ”
- Επεισόδιο No.6: “Ενέργεια – Ο Γεννήτορας νέων πολιτισμών”
Το γεγονός αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο η διανομή και το κόστος της ενέργειας αποτελούν το ισχυρό εκβιαστικό μέσο των «δυνατών» προκειμένου να εξουσιάζουν τις βιομηχανικές κοινωνίες. Υπόσχονται ενέργεια και ζητούν σε αντάλλαγμα ένα κομμάτι ή το σύνολο των ελευθεριών τους. Εξάλλου, για την κατοχή και τη διανομή της γήινης ενέργειας δεν έχουν γίνει οι μεγάλοι πόλεμοι, οι μεγάλες αιματηρές γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και σχεδιασμοί;
Με βάση όλα τα προηγούμενα είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι ελπίδες ενός Νέου Ουμανιστικού Πολιτισμικού Ρεύματος, περνούν μέσα από μια ριζική αναμόρφωση της παγκόσμιας ενεργειακής λογικής. Ο πρώτος ο οποίος το 1964 συνέδεσε τις μορφές της χρησιμοποιούμενης ενέργειας με το επίπεδο ανάπτυξης ενός συμπαντικού πολιτισμού ήταν ο Ρώσος αστροφυσικός Νικολάι Καρντάσεφ, δημιουργώντας την ομώνυμη κλίμακα. Η κλίμακα Καρντάσεφ κατατάσσει έναν πολιτισμό σύμφωνα με την ενέργεια που είναι σε θέση να καταναλώνει και να χειραγωγεί, η οποία αντιστοιχεί ταυτόχρονα στον βαθμό εξάπλωσης του πολιτισμού αυτού στον Κόσμο.
- Eπεισόδιο 7: “Όταν ο εγκέφαλος επικοινωνεί με την ύλη”
- Eπεισόδιο 8: “Επιστήμη, Τεχνολογία και Κοινωνία”