Αλλαγή Πορείας. Θέλεις να γίνεις ο πλοηγός της ζωής σου; - Point of view

Εν τάχει

Αλλαγή Πορείας. Θέλεις να γίνεις ο πλοηγός της ζωής σου;

Για να κάνεις την οποιαδήποτε απαραίτητη αλλαγή πορείας στη ζωή σου, χρειάζεται πρώτα να καθορίσεις ποια είναι η παρούσα πορεία σου. Σταμάτησε, λοιπόν για μία στιγμή και σκέψου πώς ξοδεύεις το χρόνο σου, την ενέργειά σου και τα χρήματά σου (τα οποία είναι μία άλλη μορφή ενέργειας) με τι είδους σχέσεις συναναστρέφεσαι τώρα, χθες ή την προηγούμενη εβδομάδα, ή για ένα χρονικό διάστημα που μπορείς να παρατηρήσεις καλύτερα.

Ο χρόνος και οι ενέργειες που έχεις σπαταλήσει είναι η ίδια η ουσία της παρούσας πορείας σου. Με βάση τη χρονική και ενεργητική δυναμική του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που επικεντρώνεσαι θα έχεις μία ιδέα για το πού κατευθύνεσαι και να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες για πιθανές αλλαγές.

Για παράδειγμα, κάνε αυτή την άσκηση για τη σωματική σου υγεία:
> Με βάση αυτά που βάζεις στο σώμα σου και την άσκηση που κάνεις κτλ. τώρα, χθες, την βδομάδα που πέρασε ή το μήνα, πώς περιμένεις να είναι το σώμα σου αν αυτός ο τρόπος διατροφής/άσκησης συνεχιστεί επ’ αόριστον;

Δεδομένου ότι συνεχίζεις να γερνάς, αν ο τρόπους που χειρίζεσαι το σώμα σου τις τελευταίες 24 ώρες είναι μη βιώσιμος, τότε χρειάζεται να κάνεις αλλαγή πορείας. Με τον ίδιο τρόπο κάνει την ίδια άσκηση για τα οικονομικά σου, τις σχέσεις σου και τον τρόπο που ξοδεύεις το χρόνο σου. Θυμήσου ότι η πρόθεση φαίνεται καλύτερα στις πράξεις παρά στα λόγια.

Ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι διατυπωμένες προθέσεις σου, η παρούσα πορεία σου χαρακτηρίζεται με αρκετή ακρίβεια από τις πράξεις σου και μάλιστα τις πιο πρόσφατες. Για να αλλάξεις πορεία πρέπει να αναλάβεις Δράση, Τώρα. Το να επικεντρωθείς αποκλειστικά σε λόγια ή να ξάνα-διατυπώσεις μόνο τις προθέσεις σου δεν πετυχαίνεις τίποτα περισσότερο από το να διαβάζεις μία διακήρυξη για το πού θέλεις να οδηγήσεις το πλοίο σου, ενώ βρίσκεσαι στο κατάστρωμα, ενώ δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος στο πηδάλιο, στα πανιά και στα ιστία. Για να κάνεις μία μεγάλη αλλαγή πορείας, χρειάζεται να σχεδιάσεις μόνος σου έναν νέο χάρτη και τότε άμεσα–ΑΜΕΣΑ–να ξεκινήσεις τη Δράση και να χαράξεις πορεία σύμφωνα με το νέο σου χάρτη.

Μην περιμένεις το ταξίδι σου να είναι ήσυχο. Φυσικά και υπάρχουν καταιγίδες που θα σε βγάλουν εκτός πορείας, αυτή είναι η δουλειά της καταιγίδας και η δική σου δουλειά σαν καλός πλοηγός, είναι να την προβλέψεις και να προφυλαχτείς απ’ αυτήν ( Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι )

Βρες μία νέα πορεία και εξέτασε χωρίς κανένα δισταγμό, σκέψεις ή συναισθήματα την παρούσα πορεία σου, πάνω σε καθετί που ξόδεψες χρόνο και ενέργεια, στο πρόσφατο παρελθόν και στον παρόντα χρόνο.

Τι είναι αυτό που κάνεις τώρα, που αργότερα δεν θα το θυμάσαι;
Τι κάνεις τώρα πού δεν θέλεις κανείς να το μάθει;
Τι κάνεις τώρα που μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα για τους άλλους.
Τι κάνεις τώρα που αποτελεί πρόβλημα για την κοινωνία αν το έκανε ο καθένας από εμάς;

Όταν κάνεις μία ουσιαστική αλλαγή πορείας, συνήθως επέρχεται πόνος και θυσία, απώλεια της σημασίας του ΕΓΩ και παραίτηση από τα ασήμαντα ευκαιριακά θέλω, για χάρη της επίτευξης ενός άξιου λόγου σκοπού. Για να κάνεις μία ουσιαστική αλλαγή πορείας σημαίνει ότι ανεβαίνεις το ποτάμι ανάποδα. Η προηγούμενή σου πορεία είναι σίγουρο ότι είχε τις δικές τις όμορφες στιγμές που όμως τώρα είναι παρελθόν.

Αλλαγή πορείας σημαίνει συγκέντρωση και ενεργοποίηση της Θέλησης για να προβείς σε νέες πράξεις και να αποφύγεις την επανάληψη εκείνων που έκανες μέχρι τώρα και που κατόπιν κρίσεως ηταν καταστροφικές, αλλιώς γιατί να θέλεις ν’ αλλάξεις πορεία. Ποτέ δεν αλλάζουμε μια επιτυχημένη πορεία σε ένα άξιο μονοπάτι.

Τέλος, αν έχεις χάσει το δρόμο σου στο δάσος, πότε είναι η καλύτερη στιγμή να σταματήσεις να περπατάς προς τη λάθος κατεύθυνση. Μήπως χρειάζεται να περιμένεις έως αύριο το πρωί, ή μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή του μήνα; Αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις πορεία, τότε το κάνεις ΤΩΡΑ. Χρειάζεται να δείξεις σοφία και να είσαι σε εγρήγορση ΤΩΡΑ και στο εξής γιατί ποτέ δεν υπάρχει καμία στιγμή που μπορείς να αποκοιμηθείς με ασφάλεια στο πηδάλιο. Αν θέλεις να είσαι ο πλοηγός της ζωής σου, να είσαι εσύ αυτός που κουμαντάρει το πλοίο, τότε η δράση που επέλεξες είναι σχετικά σπάνια, αλλά και αρκετά προνομιούχα καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι επιπλέουν ακυβέρνητοι στο ρεύμα. Δεν είναι οι ίδιοι πλοηγοί στα δικά τους πλοία, μα η τυχαιότητα.

Αν θέλεις να είσαι ο ίδιος πλοηγός της ζωής σου, σκέψου καλά αν έχεις τη δύναμη να ανταπεξέλθεις σε αυτή την πρόκληση, γιατί η θέση απαιτεί κάποιον σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα και 365 μέρες το χρόνο. Να είσαι πλοηγός σημαίνει ότι ποτέ δεν είναι εκτός υπηρεσίας και ότι είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να επαναπροσδιορίσεις την πορεία σου και να κάνεις συνεχείς αλλαγές πορείας μέσα σε ένα ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει πολλές ζωές και να θυμάσαι πως κάθε μονοπάτι πρέπει και επιβάλλεται να έχει καρδιά.
© Semely Lomax. Απόσπασμα από το βιβλίο “Δαμάζοντας τα Πιράνχας”


Ιθάκη (Κ. Καβάφης 1897-1933)
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Pages