Misumena vatia - Η αράχνη που αλλάζει χρώμα - Point of view

Εν τάχει

Misumena vatia - Η αράχνη που αλλάζει χρώμα






Misumena vatia-αυτό είναι το επιστημονικό όνομα μιας μικρής αράχνης, η οποία στη Βόρεια Αμερική είναι γνωστή ως "αράχνη της χρυσόβεργας" ή "αράχνη του λουλουδιού". Ο λόγος για την ονομασία αυτή είναι ότι, η μικρή αραχνούλα συνήθως βρίσκεται να κυνηγάει πάνω στους βλαστούς του φυτού σολιδάγο ή αλλιώς χρυσόβεργα.



Οι αρσενικές αράχνες του είδους φτάνουν μόλις τα 5 mm, ενώ οι θηλυκές είναι μεγαλύτερες και φτάνουν τα 10 mm. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή κίτρινο, ανάλογα με το λουλούδι στο οποίο κυνηγούν. Ειδικά οι νεαρές θηλυκές, οι οποίες μπορούν να κυνηγήσουν σε ποικιλία λουλουδιών, όπως μαργαρίτες και ηλίανθους, μπορούν να αλλάζουν χρώμα "κατά βούληση".



Στη Βόρεια Αμερική εντοπίζονται συχνότερα πάνω σε χρυσόβεργες, οι οποίες είναι φωτεινά κίτρινα λουλούδια, που προσελκύουν περισσότερα έντομα, κυρίως το φθινόπωρο. Συχνά, είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσεις όταν βρίσκονται πάνω στο κίτρινο λουλούδι.



Οι αράχνες αυτές μπορούν και αλλάζουν το χρώμα τους εκκρίνοντας μια υγρή, κίτρινη χρωστική ουσία στην εξωτερική στοιβάδα κυττάρων του σώματός τους. Η αλλαγή χρώματος από λευκό σε κίτρινο διαρκεί από 10 έως 25 ημέρες, ενώ το αντίθετο διαρκεί περίπου 6 ημέρες.



Το χρωματικό καμουφλάζ τους δίνει το πλεονέκτημα να μην γίνονται αντιληπτές σε πουλιά ή άλλα αρπακτικά. Ταυτόχρονα, τους επιτρέπει να καραδοκούν τα θύματά τους, που έλκονται από τα λουλούδια. Όταν αυτά πλησιάσουν η μικρή αράχνη εξουδετερώνει το θύμα της με ένα ισχυρό δηλητήριο, παρά το μικρό μέγεθός της.









Pages