
Μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους και να μας χαλάσει όλη την ημέρα, να μην μας αφήσει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να μας ρίξει ακόμη και στο κρεβάτι για ύπνο, αγκαλιά με τα παυσίπονα.
Ο πονοκέφαλος είναι «άτιμο πράγμα» για πολλούς και σίγουρα οι πιο βασικοί από τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτόν έχουν να κάνουν με τα μάτια μας (η οθόνη του υπολογιστή που τα κουράζει όλη την ημέρα), με άγχη και εντάσεις (η πίεση στη δουλειά), με θορύβους (ο γείτονας που προσπαθεί να μάθει ντραμς), με την έλλειψη ύπνου, όμως ανάμεσα σε όλα αυτά μπορεί να βρούμε και τη διατροφή, η οποία παίζει πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που νομίζαμε εν προκειμένω.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εντοπίσει ποιες τροφές τους προκαλούν πονοκέφαλο και ποιες τους βοηθούν να τον καταπολεμήσουν, κάτι που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πάσχει, αρκεί να κατανοήσει τον πόνο και να εντοπίσει τα συμπτώματα, τα αίτια και το είδος του πονοκεφάλου. Οι παρακάτω τροφές ίσως σας ανοίξουν το δρόμο για να δώσετε μια λύση στο πρόβλημά σας και να ζήσετε μια ζωή χωρίς… πόνο.
Οι «ύποπτες» τροφές
Παλαιωμένο τυρί: Μια από τις πιο συνηθισμένες, διατροφικές αιτίες πονοκεφάλου είναι και το ώριμο, παλαιωμένο τυρί, λόγω της ουσίας τυραμίνης που περιέχει, η οποία δημιουργείται καθώς διασπάται η πρωτεΐνη – κι όσο πιο παλιό το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει. Αν έχετε διαπιστώσει ότι ο πονοκέφαλος παραμονεύει όποτε καταναλώνετε τέτοιου είδους τυριά, αποφύγετέ τα και παραμείνετε μακριά από το ροκφόρ, το μπρι, τη φέτα, το τσένταρ, την παρμεζάνα κ.λπ.

Πρόσθετες ουσίες και συντηρητικά: Υπάρχουν ουσίες, όπως το νιτρικό και νιτρώδες άλας νατρίου και το γλουταμινικό μονονάτριο (γνωστό και ως MSG), τις οποίες συναντάμε συχνά σε επεξεργασμένα κρέατα (ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον, κονσερβοποιημένα κρέατα) και σε σάλτσες σόγιας και έχουν συνδεθεί με τη συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία προκαλεί πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Φιστίκια: Όπως το τυρί και μερικά φρούτα, έτσι και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, περιέχουν επίσης τυραμίνη (σε μικρότερες, φυσικά, ποσότητες) σύμφωνα με το NPR.

Οι τροφές κατά του πονοκεφάλου
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αν οι πονοκέφαλοι που σας ταλαιπωρούν προκαλούνται από φλεγμονή, η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον πόνο. Τα ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, όπως επίσης και ο λιναρόσπορος, αποτελούν πολύ καλές πηγές των ευεργετικών αυτών λιπαρών.

Σπανάκι: Οι λόγοι για να… καταβροχθίσετε το αγαπημένο φαγητό του Ποπάι είναι πολλοί, αλλά ένας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για όσους ταλαιπωρούνται από πόνους στο κεφάλι: η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που βρίσκεται στο πράσινο αυτό λαχανικό (αλλά και σε άλλα παρόμοια λαχανικά) έχει βρεθεί πως συνδέεται με την εμπόδιση εμφάνισης ημικρανίας.
ΠΗΓΗ