Πώς προσανατολίζονται τα ζώα; - Point of view

Εν τάχει

Πώς προσανατολίζονται τα ζώα;



Αλήθεια, πως προσανατολίζονται τα ζώα και ξέρουν προς τα που να κινηθούνε; Απλά 6η αίσθηση ή μήπως και κάτι άλλο; Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει!

Καμιά φορά παρατηρούμε ολόκληρα σμήνη πουλιών, όταν φτάνει η εποχή τους να αποδημήσουν, να κινούνται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ,και φαίνεται πως δε χάνουν το δρόμο τους! Πώς το καταφέρνουν αυτό; Πως προσανατολίζονται; Μήπως χρησιμοποιούν κάποια πυξίδα για να κρατάνε σωστή πορεία; Μήπως έχουν κάποια 6η αίσθηση που τους επιτρέπει νε κινούνται αλάνθαστα προς τη σωστή κατεύθυνση; Μπορεί να μας φαίνεται παράξενο, ίσως και λίγο αστείο, αλλά ισχύουν και τα δύο!

Πώς; Θα το δούμε αμέσως παρακάτω!

Υπάρχουν διάφοροι αισθητηριακοί μηχανισμοί, ανάλογα με το είδος του ζώου, οι οποίοι επιτρέπουν στα ζώα να αντιληφθούν το χώρο. Έτσι τα ζώα χρησιμοποιούν μερικούς διαφορετικούς τρόπους προσανατολισμού:

Με το μαγνητικό πεδίο της Γης


 Ο πυρήνας της Γης παράγει μαγνητικό πεδίο, το οποίο καθιστά τον πλανήτη μας έναν τεράστιο μαγνήτη.

Οι μαγνητικές γραμμές αυτού του «μαγνήτη» κινούνται από το Νότιο Πόλο προς τον Βόρειο Πόλο. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως ο Νότιος Πόλος συμπίπτει με τον βόρειο μαγνητικό πόλο και ο Βόρειος Πόλος με τον νότιο μαγνητικό πόλο.

Έχει βρεθεί πως αρκετά ζώα διαθέτουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη δύναμη και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου, τα οποία είναι ιδιαίτερα για κάθε σημείο της Γης!

Με τη θέση του Ηλίου 










Ανάλογα με τη θέση του ηλίου κάποια ζώα προσανατολίζονται για το προς τα πού πρέπει να κινηθούν!
Έχουν γίνει πειράματα όπου αντιστρέφοντας με καθρέφτες τη θέση του ηλίου το ζώο είχε την τάση να κινηθεί  αντίθετα!

Με τη βοήθεια του πολωμένου φωτός

Το πολωμένο φως της ατμόσφαιρας γίνεται αντιληπτό από κάποια ζώα τα οποία μέσω αυτού έμμεσα εντοπίζουν τη θέση του Ηλίου κι έτσι καταφέρνουν να προσανατολιστούν!

Αστρικός προσανατολισμός

Υπάρχουν ακόμα και ζώα τα οποία προσανατολίζονται με τα ...αστέρια!
Φυσικά, πάντα για τη νύχτα μιλάμε.

Με οπτικά σημάδια

Η «μέθοδος» αυτή μας είναι λίγο πολύ γνωστή. Όταν το ζώο δει ένα χαρακτηριστικό σημείο, όπως για παράδειγμα μια ακτή ή ένα ποτάμι, καταλαβαίνει που βρίσκεται.

Ανάλογα με το είδος του ζώου και την περίσταση μπορεί ένα ζώο να χρησιμοποιεί μερικούς διαφορετικούς τρόπους συνδυαστικά, για παράδειγμα αλλού να προσανατολίζεται οπτικά και αλλού να αφήνεται στην ...6η αίσθηση του!


Μερικοί χαρακτηριστικοί «μετρ» του προσανατολισμού είναι τα πουλιά, οι χελώνες, οι καρχαρίες, τα έντομα κ.α.

Και ο άνθρωπος;;
Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν μια πρωτεΐνη στο ανθρώπινο μάτι που μπορεί να αντιληφθεί μαγνητικά πεδία!!! Αμφισβητείται προς το παρόν όμως η θεωρία για το πως μπορούμε να αντιληφθούμε το γήινο μαγνητικό πεδίο σε βαθμό που να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας ως ...πυξίδες!

Γι’ αυτό αν βρεθείτε κάπου και αποπροσανατολιστείτε, μην εμπιστευτείτε τα μάτια σας, θα βρεθείτε όπου νάναι! Ενώ τα ζώα ”νιώθουν” και προσανατολίζονται σωστά με τη βοήθεια των παραπάνω.

Pages