Jökulsárlón: Ένα φυσικό θαύμα της Ισλανδίας - Point of view

Εν τάχει

Jökulsárlón: Ένα φυσικό θαύμα της Ισλανδίας



 
Φωτογραφία Andreas Tille

Η Ισλανδία είναι μια χώρα που φημίζεται για την εκπληκτική φυσική ομορφιά της. Ηφαίστεια, θερμοπίδακες, φιόρδ , λίμνες και παγετώνες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον. Η Jökulsárlón είναι μια λιμνοθάλασσα-παγετώνας στη νοτιοανατολική Ισλανδία. Το όνομά της σημαίνει στην κυριολεξία αυτό που είναι.

Φωτογραφία Molechaser

Θεωρείται ένα από τα φυσικά θαύματα της Ισλανδίας. Δημιουργήθηκε το 1934-1935 από το λιώσιμο του παγετώνα Breiðamerkurjökull, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από τον Ατλαντικό ωκεανό. Καλύπτει έκταση 18 τετρ. χλμ. και είναι η βαθύτερη λίμνη στην Ισλανδία, με βάθος που ξεπερνά τα 248 μέτρα. Σημειωτέον ότι, το 2005 η έκτασή της ήταν περίπου 8 τετρ. χλμ.

 
Φωτογραφία Hansueli Krapf

Τα χρώματα και τα σχήματα στη λιμνοθάλασσα είναι εκπληκτικά. Είναι γεμάτη με παγόβουνα, που έχουν διάφορα σχήματα. Τα κομμάτια πάγου, που αποκόβονται συνεχώς από τον παγετώνα έχουν ένα εκπληκτικό, γαλακτώδες λευκό χρώμα. Καθώς ο ήλιος αντανακλά πάνω στους μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου, τα παγόβουνα παίρνουν ένα υπέροχο μπλε χρώμα. Το κίτρινο και το πορτοκαλί παίρνουν τη δική τους θέση πάνω στα παγόβουνα, κατά το ηλιοβασίλεμα. Το θέαμα είναι μαγευτικό.

 
Φωτογραφία Kenny Muir

Στο τοπίο γύρω από τη λιμνοθάλασσα κυριαρχεί η μαύρη άμμος και τα βράχια, δημιουργώντας έτσι μια αντίθεση χρωμάτων. Το καλοκαίρι τα παγόβουνα λιώνουν και κυλούν μέσα στον ωκεανό, ενώ τον χειμώνα που η λίμνη παγώνει "κλειδώνει" μέσα της τα παγόβουνα.
Κατά μήκος της διαδρομής για την λιμνοθάλασσα, εκτός από τα βουνά, υπάρχουν γραφικά χωριά και καταρράκτες που συμπληρώνουν το υπέροχο τοπίο.

 
Φωτογραφία Frank Hamand

Η λιμνοθάλασσα είναι το χαμηλότερο σημείο στην Ισλανδία, 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το αλμυρό νερό του ωκεανού αναμιγνύεται με το γλυκό νερό της λίμνης, όταν έχει παλίρροια. Φώκιες συγκεντρώνονται, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, περιμένοντας να αρπάξουν κάποιο ψάρι. Είναι όμορφο το θέαμα να τις βλέπεις να κολυμπούν στα νερά της λίμνης ή να κάθονται πάνω σε ένα παγόβουνο.

 
Φωτογραφία Hansueli Krapf

Μεγάλος αριθμός από θαλασσοπούλια, όπως γλαρόνια, τα οποία καραδοκούν για να αρπάξουν κι αυτά το μερίδιό τους από τα ψάρια που ζουν στην λίμνη, όπως ρέγγες, πέστροφες και σολομοί.

 
Φωτογραφία Hansueli Krapf

Μετά από όλα αυτά, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η λιμνοθάλασσα έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για τέσσερις ταινίες του Χόλιγουντ, τις "A View to a Kill", "Die Another Day", "Tomb Raider" και "Batman Begins".Αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν την περιήγησή τους με πλοιάριο στη λιμνοθάλασσα.

 
Φωτογραφία Hansueli Krapf
 
Φωτογραφία Andreas Tille
 
Φωτογραφία Andreas Tille
 
Φωτογραφία Hansueli Krapf
 
Φωτογραφία Hansueli Krapf
 
Φωτογραφία Hansueli Krapf
Φωτογραφία Hansueli Krapf

Pages