Καφές: τα 5 «γιατί» κάνει καλό στην υγεία - Point of view

Εν τάχει

Καφές: τα 5 «γιατί» κάνει καλό στην υγεία



Κανένα άλλο ρόφημα δεν έχει δεχθεί τέτοια έντονη κριτική όσο ο καφές.Ωστόσο, έρευνες αποκαλύπτουν πως ο καφές μπορεί να κατηγορείται για πολλά αλλά ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία.

Δείτε γιατί...

Πάνω από 18.000 έρευνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τον καφέ και την επίδρασή του στην υγεία αναφέρει η Huffington Post. Και ενώ πολλοί προσάπτουν στο δημοφιλές ρόφημα κατηγορίες δίκαιες ή άδικες, τα αποτελέσματα ερευνών αναφέρουν πως ο καφές μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας-αρκεί να πίνεται με μέτρο.

Προστατεύει την καρδιά
Οι φανατικοί του καφέ (που πίνουν ένα με τρία φλιτζάνια την ημέρα) παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών από όσους δεν πίνουν καφέ, κάτι που ως φαίνεται οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Έρευνες αναφέρουν πως ο καφές περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και από τα βατόμουρα, γεγονός που τον καθιστά ρόφημα «υπερόπλο». Με το που πίνουμε λίγο καφέ, αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση και επιταχύνονται οι παλμοί της καρδιάς προκαλώντας μας εγρήγορση. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο καφές χάρη στα αντιοξειδωτικά του μειώνει την πίεση ενεργοποιώντας το νιτρικό οξύ, διανοίγοντας παράλληλα τις αρτηρίες.

Απομακρύνει το διαβήτη

Τα θαυματουργά αντιοξειδωτικά, παίζουν έναν ακόμη σημαντικό ρόλο: αυξάνουν την ευαισθησία των κυττάρων απέναντι στην ινσουλίνη, γεγονός που τα βοηθά να ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος. Όσοι πίνουν γύρω στα 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνες.

Κάνει καλό στο συκώτι
Μπορεί να μην υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες πάνω στην επίδραση που έχει ο καφές στο συκώτι, όμως φαίνεται πως το ωφελεί αρκετά καθώς οι οπαδοί του καφέ δύσκολα εμφανίζουν κίρρωση του ήπατος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9 ερευνών, όσοι πίνουν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν κατά 43% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του ήπατος. Και πάλι εδώ, ενεργούν τα θαυματουργά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονών στο συκώτι ενώ παράλληλα πολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

Κάνει το μυαλό… ξυράφι!
Αν πίνετε ένα με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ τις πιθανότητες να προσβληθείτε από άνοια ή Αλτσχάιμερ καθώς και από Πάρκινσον, όπως αναφέρουν πολλές έρευνες. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου και βοηθούν τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στις γνωστικές λειτουργίες να λειτουργούν καλύτερα.

Σας προστατεύει από πονοκεφάλους
Μπορεί όταν υποφέρετε από πονοκέφαλο, ο καφές να μην έρχεται στο μυαλό σας ως «γιατρικό», όμως φαίνεται πως μικρές ποσότητες από το αγαπημένο ρόφημα μπορούν να μας ανακουφίζουν από τα βασανιστικά συμπτώματα ενός πονοκέφαλου ή μιας επίμονης ημικρανίας. Η ακριβής ποσότητα που αποτελεί το ιδανικό «γιατρικό» δεν είναι γνωστή, ωστόσο οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο καφές αυξάνει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων ενώ την ίδια στιγμή τα αιμοφόρα αγγεία «σκληραίνουν», γεγονός που βοηθά στην αποδυνάμωση της αιτίας του πόνου και φυσικά στην ανακούφιση από τον βασανιστικό πονοκέφαλο, όπως αναφέρει ο δρ. Robert Shapiro, διευθυντής της κλινικής πονοκεφάλου της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Βερμόντ.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί ισχυριστεί ότι ο καφές έχει και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ταχυπαλμίες, ανεξήγητη εφίδρωση ή αϋπνίες είναι μερικές από τις παρενέργειες της υπερκατανάλωσης καφέ. Σε κάθε περίπτωση, η μέτρια και λογική κατανάλωση καφέ, σίγουρα δεν θα επιβαρύνει τον οργανισμό σας.

Pages