Οι 13 αρετές που οδηγούν στην ηθική τελείωση - Point of view

Εν τάχει

Οι 13 αρετές που οδηγούν στην ηθική τελείωση



 Οι ακόλαστες πράξεις δεν είναι οδυνηρές επειδή είναι απαγορευμένες, αλλά απαγορευμένες επειδή είναι οδυνηρές… Ήταν, λοιπόν, προς το συμφέρον όσων επιθυμούν την ευδαιμονία να είναι ενάρετοι…

(Τον ελεύθερο του χρόνο ο μικρός –Βενιαμίν Φραγκλίνος– τον αφιέρωνε στη μελέτη επιστημονικών και άλλων βιβλίων και στη συγγραφή σατιρικών δοκιμίων και ποιημάτων, παρά την άποψη του πατέρα του ότι «οι ποιητές ήταν πάντα ζητιάνοι».)


 Συνέλαβα [λοιπόν] ένα τολμηρό και επίπονο σχέδιο για να φθάσει κανείς στην ηθική τελείωση… Δεν άργησα να ανακαλύψω ότι είχα αναλάβει ένα καθήκον πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι είχα ποτέ φανταστεί… 

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ξεχώρισε 13 αρετές τις οποίες ορκίστηκε να εφαρμόζει. 

 Το Thirteen δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Επέλεξε το 13 γιατί αυτός ο αριθμός ταιριάζει καλά σε ένα ημερολόγιο. Πολλαπλασιάστε το επί τέσσερα και λαμβάνετε 52, τον αριθμό των εβδομάδων σε ένα χρόνο.

 Ο Φράνκλιν έπαιρνε μια μόνο αρετή κάθε φορά, δούλευε πάνω σε αυτήν για μια εβδομάδα και μετά προχωρούσε στην επόμενη. Το να προσπαθείς να διορθώσεις όλα όσα σου φταίνε ταυτόχρονα είναι συντριπτικό. Το ενάρετο μονοπάτι πρέπει να αναλυθεί για να δοθεί σε κάθε περιοχή συγκεντρωτικός χρόνος πρόθεσης και προσπάθειας. Κάθε 13 εβδομάδες, ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Κάποιες από αυτές μπορεί να τις βρείτε χρήσιμες:



  Εγκράτεια. Μην τρώτε μέχρι να φουσκώσετε. Μην πίνετε μέχρι να μεθύσετε.

  Σιωπή: Να μιλάτε μόνο όταν είναι να πείτε κάτι που θα ωφελήσει είτε τους άλλους είτε τον εαυτό σας. Αποφύγετε τις ασήμαντες συζητήσεις.

  Τάξη: Τοποθετήστε όλα τα πράγματά σας στη σωστή τους θέση. Δώστε σε κάθε κομμάτι της επιχείρησής σας τον χρόνο του.

  Αποφασιστικότητα: Αποφασίστε να κάνετε αυτό που πρέπει. Κάντε οπωσδήποτε αυτό που αποφασίσατε.

  Φειδώ: Να ξοδεύετε μόνο για να κάνετε καλό σε άλλους ή στον εαυτό σας· με άλλα λόγια, μην επιτρέπετε σε τίποτε να πάει χαμένο.

  Φιλοπονία: Μην αφήνετε τον χρόνο να κυλά άσκοπα. Πάντα να ασχολείστε με κάτι χρήσιμο. Βγάλτε από το πρόγραμμά σας όλες τις ανώφελες ενέργειες.

  Ειλικρίνεια: Μη χρησιμοποιείτε βλαβερό δόλο. Να σκέπτεστε άκακα και δίκαια- και αν μιλάτε, να μιλάτε αναλόγως.

  Δικαιοσύνη: Μην αδικείτε κανέναν βλάπτοντάς τον ή παραλείποντας τα ευεργετήματα που είναι καθήκον σας.

  Μέτρο: Αποφύγετε τις ακραίες καταστάσεις. Αποφύγετε τις προσβολές όσο κι αν νομίζετε ότι το αξίζουν.

  Καθαριότητα: Να μην ανέχεστε τη ρυπαρότητα στο σώμα, στα ρούχα ή στην κατοικία σας.

  Ηρεμία: Μην εκνευρίζεστε με ασήμαντα πράγματα ή με συνηθισμένα και αναπόφευκτα ατυχήματα.

  Αγνότητα: Να χρησιμοποιείτε σπάνια τον ηδονισμό και μόνο για θέματα υγείας και αναπαραγωγής – ποτέ σε υπερβολικό βαθμό, ούτε σε βάρος της δικής σας γαλήνης και υπόληψης ή κάποιου άλλου.

  Ταπεινότητα: Μιμηθείτε τον Ιησού και τον Σωκράτη.

  …  Μολονότι ποτέ δεν έφτασα ο ίδιος στην τελείωση που τόσο φιλοδοξούσα να αγγίξω, αν και παραλίγο να τα καταφέρω, και μόνο με την προσπάθεια έγινα καλύτερος και ευτυχέστερος άνθρωπος απ’ ό,τι θα μπορούσα να είχα γίνει ποτέ.
 – Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αυτοβιογραφία


"Δημιουργώντας την Καλή Ζωή"
James O' Toole

Pages