Οι άνθρωποι πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστεύουν.- Τελεία και παύλα! - Point of view

Εν τάχει

Οι άνθρωποι πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστεύουν.- Τελεία και παύλα!



ΓΙΑΤΙ οι άνθρωποι πιστεύουν; Υπάρχουν άραγε βάσιμες αιτίες γι’ αυτό; Δεν βλέπουμε συχνά άτομα να πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστεύουν; Ίσως να πιστεύουν κάτι γιατί είναι δημοφιλές. Συχνά αυτό αληθεύει σχετικά με την πίστη στον Θεό, με το σκοπό της ζωής και με το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

 Τα παλιά χρόνια κανένας δεν είχε καλύτερη βάση για να πιστεύει τι ήταν αλήθεια από τους Ισραηλίτες. Είχαν πάρει τους νόμους τους απευθείας από τον Θεό, τον Δημιουργό των πάντων. Μέσω των νόμων του Θεού και της πολιτείας του μαζί τους, έπρεπε να πιστεύουν σ’ αυτόν. Έπρεπε να τον υπακούουν και να ζητούν την επιδοκιμασία του. Αλλά τι τους έκανε να πιστεύουν;

 Ενώ είχαν λάβει σαφή προειδοποίηση από τον Θεό τους σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της ειδωλολατρίας και της ανηθικότητας, άρχισαν να ακολουθούν τη φαλλική λατρεία και ωστόσο έδειχναν σαν να λάτρευαν τον Θεό . Στο 2 Χρονικών 33:17 διαβάζουμε : «Ο λαός όμως εθυσίαζεν έτι επί τους υψηλούς τόπους, πλην μόνον εις Κύριον τον Θεόν αυτών». Έκλεβαν, σκότωναν, μοίχευαν, ορκίζονταν ψέματα, ακολουθούσαν άλλους θεούς κι ωστόσο πίστευαν ότι θα σώζονταν.—Ιερεμίας 7:8-11.

 Πίστευαν ό,τι ήθελαν και έδειχναν σαν να λάτρευαν τον  αληθινό Θεό. Επειδή είχαν στραφεί στις δικές τους σκέψεις, γι’ αυτό, ο Θεός  τούς είπε μέσω του προφήτη του: «Αι βουλαί μου δεν είναι βουλαί υμών ουδέ οδοί υμών αι οδοί μου.» (Ησαΐας 55:6-8) Δόξαζαν τον Θεό με τα χείλη τους αλλά είχαν απομακρύνει την καρδιά τους απ’ αυτόν. (Ησαΐας 29:13) Κι όταν ο Θεός  τούς έστειλε προειδοποιήσεις μέσω των προφητών του, αυτοί απάντησαν: ‘Μη βλέπετε· μη προφητεύετε εις ημάς τα ορθά, λαλείτε προς ημάς κολακευτικά, προφητεύετε απατηλά.’ (Ησαΐας 30:9-11) 

 Άκουγαν μόνο ό,τι ήθελαν.

 Όταν ο Ιησούς ήρθε και τούς κήρυξε, είπε ότι η πίστη τους ήταν μάταιη λόγω της παραδόσεώς τους. (Ματθαίος 15:7-9) Ο απόστολος Παύλος αργότερα έγραψε στους Ιουδαίους ότι «είχαν ζήλο για τον Θεό αλλά δεν είχαν ακριβή γνώση, και ζητούσαν να συστήσουν τη δικιά τους δικαιοσύνη.» (Ρωμαίους 10:2, 3) 

 Γιατί; Επειδή έτσι ήθελαν.

 Μερικοί Πίστεψαν στον Ιησού, Άλλοι δεν Πίστεψαν

 Ενώ πολλοί άκουσαν τον Ιησού να κηρύττει το ίδιο άγγελμα και να κάνει τα ίδια δυνατά έργα, όμως μερικοί πίστεψαν και άλλοι δεν πίστεψαν. Γιατί; Ο Ανδρέας, όταν άκουσε τη μαρτυρία του Ιωάννη του Βαπτιστή και τα λόγια του Ιησού, πήγε στον αδελφό του, τον Σίμωνα, και του είπε: «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν.» Και ο Φίλιππος ήρθε στον Ναθαναήλ και είπε: «Εκείνον τον οποίον έγραψεν ο Μωυσής εν τω νόμω και οι προφήται ευρήκαμεν, Ιησούν τον υιόν του Ιωσήφ τον από Ναζαρέτ.» (Ιωάννης 1:35-45) Γιατί πίστεψαν αυτοί; Έτσι απλώς γιατί ήθελαν; Πίστεψαν εξαιτίας αυτών που είχαν δει και ακούσει.

 Όταν οι Σαμαρείτες άκουσαν τα λόγια του Ιησού, είπαν στη γυναίκα που τούς πρωτομίλησε γι’ αυτόν: «Δεν πιστεύομεν πλέον διά τον λόγον σου· επειδή ημείς ηκούσαμεν, και γνωρίζομεν ότι ούτος είναι αληθώς ο Σωτήρ του κόσμου.» (Ιωάννης 4:39-42) Πολλοί που είδαν τον Ιησού να ανασταίνει τον Λάζαρο από τους νεκρούς πίστεψαν σ’ Αυτόν. Άλλοι που είδαν το ίδιο θαύμα πήγαν και το ανέφεραν στους Φαρισαίους. Πίστεψαν; Όχι, σχεδίαζαν δόλια να θανατώσουν τον Ιησού και τον Λάζαρο επίσης, για να μην πιστέψουν και άλλοι. (Ιωάννης 11:45, 46, 53· 12:10, 11) Αυτοί δεν ήθελαν να πιστέψουν στον Ιησού. Δεν θέλησαν να πιστέψουν σ’ αυτόν. Γιατί;

 Να Γιατί δεν Πίστεψαν

 Υπήρχαν αρκετοί λόγοι. Οι θρησκευτικοί ηγέτες φοβούνταν ότι οι Ρωμαίοι ‘θα έρχονταν και θα αφάνιζαν και τον τόπο μας και το έθνος μας.’ (Ιωάννης 11:48) Ο Ιησούς προηγουμένως τους είχε πει ότι δεν πίστευαν γιατί προτιμούσαν να δοξάζει και να τιμάει ο ένας τον άλλον. (Ιωάννης 5:44) Και στους αξιωματικούς που εντυπωσιάστηκαν με τον Ιησού, οι θρησκευτικοί ηγέτες είπαν: «Μήπως τις εκ των αρχόντων επίστευσεν εις αυτόν ή εκ των Φαρισαίων; Αλλ’ ο όχλος ούτος, όστις δεν γνωρίζει τον νόμον, είναι επικατάρατοι.» (Ιωάννης 7:46-49) Είχαν λοιπόν τους λόγους τους.

 Το ίδιο πράγμα συνέβη και με πολλούς οι οποίοι αργότερα απομακρύνθηκαν από την αληθινή Χριστιανική πίστη. Ο απόστολος Παύλος έγραψε ότι θα ερχόταν καιρός που οι άνθρωποι δεν θα καθοδηγούνταν από υγιείς διδασκαλίες, αλλά σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, θα έβρισκαν δασκάλους που θα γαργάλιζαν τ’ αυτιά τους· και θ’ απομακρύνονταν από την αλήθεια. (2 Τιμόθεον 4:3, 4) Ο Πέτρος έγραψε ότι μερικοί ασταθείς θα στρέβλωναν τις Γραφές προς δική τους καταστροφή. (2 Πέτρου 3:16) Έγραψε επίσης ότι στις έσχατες ημέρες πολλοί δεν θα πίστευαν στην υποσχεμένη παρουσία του Κυρίου λέγοντας: «Αφ’ ης ημέρας οι πατέρες εκοιμήθησαν, τα πάντα διαμένουσιν ούτως απ’ αρχής της κτίσεως.» Γιατί; Ο Πέτρος δήλωσε ότι «εκουσίως» θα αγνοούσαν ότι ο Θεός εκτέλεσε την κρίση του πάνω στον ασεβή κόσμο της εποχής του Νώε. (2 Πέτρου 3:3-7) 

 Ναι, θα πίστευαν αυτό που θα ήθελαν να πιστεύουν.

 Σοβαρή Βάση για Πίστη

Αλλά, μήπως η πίστη στον Θεό σαν Δημιουργό, ότι η βασιλεία του θα έρθει και ότι το θέλημά του θα γίνει στη γη όπως στον ουρανό είναι απλώς μια φαντασία στην οποία θέλουν οι άνθρωποι να πιστεύουν;

 Σχετικά μ’ αυτή την πίστη, ο απόστολος Παύλος έγραψε: «Είναι δε η πίστις ελπιζομένων πεποίθησις, βεβαίωσις πραγμάτων μη βλεπομένων.» (Εβραίους 11:1)  Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με κείνους που πιστεύουν στον σκοπό του Θεού.

 Αλλά μήπως η θρησκεία εκείνη που υποκινεί τα μέλη της σε αφιέρωση και αυτοθυσία δείχνει ότι είναι από τον Θεό;  Ή θα μπορούσαν τα αφιερωμένα μέλη μιας τέτοιας θρησκείας να πιστεύουν απλώς ό,τι θέλουν; 

 Πώς μπόρεσε αυτή η Εκκλησία να ελκύσει την αφιερωμένη υπηρεσία τόσο πολλών νεαρών στον καιρό μας; Γιατί συχνά μιλάνε πολλοί εναντίον της; 

Pages