Δέκα τρόποι γιά να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις - Επίλογος - Point of view

Εν τάχει

Δέκα τρόποι γιά να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις - Επίλογος



 ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Με όλες αυτές τις τεχνικές που σας περιέγραψα μπορεί να νιώθετε λίγο σύγχυση και να αναρωτιέστε πότε πρέπει να προτιμήσετε τη μία ή την άλλη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις τεχνικές για να πολεμήσετε τις αρνητικές σας σκέψεις. 

 Καλύτερα να είστε ευέλικτοι και δημιουργικοί. Δοκιμάστε διάφορες από τις τεχνικές μέχρι να ανακαλύψετε εκείνη που θα σας κάνει να ανατρέψετε μια αγχογόνο σκέψη σας. Κάποιες φορές αυτό είναι πολύ εύκολο, κάποιες άλλες πολύ δύσκολο και απαιτεί εξάσκηση και επιμονή. Η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

 Πότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε κάθε μια από αυτές τις τεχνικές; Πιστεύω ότι θα πρέπει πάντοτε να αρχίζετε με την επισήμανση του 'λάθους στην σκέψη'. Θα ανακαλύψετε ότι κάποιες από τις τεχνικές δουλεύουν καλύτερα με κάποια λάθη απ' ότι άλλες.

 Για παράδειγμα, εάν το λάθος είναι 'διπολική σκέψη' η μέθοδος της ΄φασματικής σκέψης' είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει. Εάν η αρνητική σας σκέψη είναι του τύπου 'Πρέπει' τότε η 'σημασιολογική μέθοδος' σχεδόν πάντα θα δουλέψει πολύ καλά. Εάν συνηθίζετε το λάθος της ΄συναισθηματικής συλλογιστικής' τότε η τεχνική της 'εξέτασης των δεδομένων' μπορεί να σας φανεί χρήσιμη όπως και η 'πειραματική μέθοδος'.

 Να θυμάστε ότι όλες αυτές οι γνωσιακές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όλα τα είδη των αρνητικών σκέψεων, οπότε είναι καλύτερο να μην είσαστε απόλυτος για το ποια τεχνική να χρησιμοποιήσετε σε ποιο 'λάθος' της σκέψης.

 Επίσης να θυμάστε ότι μια τεχνική που έκανε θαύματα σε μια αρνητική σκέψη μπορεί να μην σας βοηθήσει καθόλου σε κάποια άλλη. Αποφασιστικότητα και υπομονή είναι απαραίτητα στοιχεία. Εάν επιμείνετε τελικά θα τα καταφέρετε!

 Μια φορά είχα μια ασθενή η οποία είχε την σκέψη 'Μου αξίζει να υποφέρω για όλη μου την ζωή επειδή έκανα αυτή την έκτρωση'. Είχε κάνει έκτρωση δυο χρόνια πριν για την οποία αισθανόταν πάρα πολλές ενοχές. Πίστευε ότι ήταν άξια της τύχης της γι' αυτό που είχε κάνει και δεν άξιζε να προσπαθεί για τίποτα. Δοκίμασα πολλές μεθόδους μαζί της για να μπορέσει να απαντήσει σ' αυτές τις σκέψεις της χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έλεγε ότι άξιζε να υποφέρει και ότι δεν υπήρχε ελπίδα.

 Δουλέψαμε μαζί για να εξηγήσουμε την ανάγκη της να κατηγορεί τον εαυτό της αλλά μάταια. Τελικά ζήτησα από τον σύζυγό της να συμμετέχει μαζί της στην θεραπεία και ξεκίνησα έτσι θεραπεία ζεύγους. Από την στιγμή που άρχισαν να νιώθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, εκείνη άρχισε να συγχωρεί λίγο τον εαυτό της. Σταδιακά άρχισε να αντιμετωπίζει τα αισθήματα ενοχής και τις αυτοκατηγορίες. Τελικά η κατάθλιψή της εξαφανίστηκε. Αρκετά χρόνια μετά είναι πολύ καλά, έχει κάνει δυο παιδιά και περνά μια πολύ χαρούμενη ζωή.

 Ο λόγος που σας αναφέρω αυτή την περίπτωση είναι διότι απεικονίζει την μεγάλη σημασία της επιμονής και της υπομονής. Μπορεί να χρειαστεί να είστε πολύ δημιουργικός και να δοκιμάσετε πολλούς τρόπους για να αλλάξετε τις αρνητικές σας σκέψεις. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της γνωσιακής ψυχοθεραπείας είναι η μεγάλη της ευελιξία. 

 Τελικά θα μάθετε να απαντάτε στην αρνητική αυτό-κριτική σας. Όταν το κατορθώσετε θα βιώσετε μια σημαντική μεταβολή τόσο μέσα σας όσο και στην γενικότερη συμπεριφορά σας.


Pages