Δέκα τρόποι γιά να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις - Η μέθοδος της δημοσκόπησης - Point of view

Εν τάχει

Δέκα τρόποι γιά να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις - Η μέθοδος της δημοσκόπησης



 Τεχνική 6

 Η μέθοδος της δημοσκόπησης

 Ένας άλλος τρόπος για να αξιολογήσετε μια αρνητική στάση σας είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας: "Υπάρχουν άραγε άλλοι άνθρωποι που να θεωρούν αυτήν την άποψη έγκυρη;". Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να κάνετε μια μικρή δημοσκόπηση μεταξύ των γνωστών σας για να μπορέσετε να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση.

 Ο Κώστας για παράδειγμα κάθε φορά που τσακωνόταν με την γυναίκα του πάθαινε μεγάλη ταραχή και αναστάτωση διότι έλεγε στον εαυτό του: "Οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά ο ένας τον άλλο ποτέ δεν τσακώνονται". Τι είδους "δημοσκόπησης" θα μπορούσε λέτε να κάνει για να δεί αν αυτό που λέει στον εαυτό του ισχύει; Γράψτε τις ιδέες σας πιό κάτω:

 Απάντηση: Τού πρότεινα να ρωτήσει μερικούς φίλους του, που θεωρούσε ότι είχαν πετυχημένους γάμους, εάν τσακώνονταν ποτέ με τις γυναίκες τους. Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσε ότι οι τσακωμοί και τα συναισθήματα θυμού ήταν πολύ συχνά στους περισσότερους.

 Ένας άλλος άνθρωπος, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε έντονο πρόβλημα άγχους κάθε φορά που αντιμετώπιζε ένα δύσκολο δικαστήριο διότι σκεφτόταν ότι "Εάν χάσω μιά δίκη οι συνάδελφοί μου θα με υποτιμήσουν". Τι δημοσκόπηση θα μπορούσε να κάνει για να μάθει αν αυτή η σκέψη του είναι έγκυρη; Γράψτε τις ιδέες σας πιό κάτω:

 Απάντηση: Ο δικηγόρος αποφάσισε να ρωτήσει κάποιους συναδέλφους του τι θα λέγανε γι' αυτόν εάν έχανε μια δίκη. Οι περισσότεροι του απάντησαν ότι θα τον βλέπανε με καλύτερο μάτι διότι αυτό θα τον έκανε να φαίνεται πιο ανθρώπινος. Η άποψη αυτή του έδωσε μεγάλη ανακούφιση.

 Ένα χρόνο μετά έχασε πραγματικά μιά δίκη την πρώτη μέσα σε δέκα χρόνια. Σε μια κοινωνική εκδήλωση του δικηγορικού συλλόγου είπε σε πολλούς γνωστούς του ότι μόλις είχε χάσει μια σημαντική δίκη. Με μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ήταν πολύ φιλικοί και υποστηρικτικοί μαζί του.

 Από τους άλλους, οι περισσότεροι ούτε που ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν για το τι αισθανόταν, αλλά όλοι ήταν πολύ πρόθυμοι να διηγηθούν δικές τους περιπτώσεις με χαμένες δίκες. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια από τις καλύτερες της ζωής του. 

 Τον βοήθησε να ανακαλύψει ότι είναι απόλυτα εντάξει να είναι κανείς ανθρώπινος, και ότι κάποιες φορές οι αποτυχίες του μπορούν να τον βοηθήσουν να έρθει πιό κοντά στους άλλους ανθρώπους.

 Κατάλαβε επίσης ότι οι προηγούμενες αδιαμφισβήτητες επιτυχίες του ποτέ δεν τον έκαναν να νιώθει αποδεκτός από τους άλλους ή κοντά στους άλλους.


Κείμενο D. Burns - Απόδοση στα Ελληνικά Πέτρος Σκαπινάκης

Pages