Οι 20 χειρότεροι πόνοι! - Point of view

Εν τάχει

Οι 20 χειρότεροι πόνοι!



 Ο πόνος είναι ένα άβολο συναίσθημα που σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο από καιρό σε καιρό, αλλά ο χρόνιος πόνος είναι διαφορετικός. Είναι ένας τύπος πόνου που είναι συνεχής και τυπικά διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες.





  Τι είναι ο χρόνιος πόνος;

 Ο πόνος είναι ένα σήμα από το νευρικό σύστημα για να ενημερώσει το άτομο ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα. Ο πόνος μπορεί να είναι αμβλύς ή οξύς. Ο πόνος μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να εντοπίζεται σε ένα μέρος του σώματος ή να φαίνεται ότι προέρχεται από παντού. Ο πόνος περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ εξειδικευμένων νεύρων, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

 Τόσο ο οξύς όσο και ο χρόνιος πόνος είναι γνωστοί. Ο οξύς πόνος διαρκεί λιγότερο από 3 έως 6 μήνες. Συνήθως, σχετίζεται άμεσα με βλάβη των μαλακών ιστών όπως ένα κόψιμο, μια πληγή ή ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο. Ο οξύς πόνος χαρακτηρίζεται από τη σοβαρή ή οξεία ποιότητά του. Από την άλλη, ο χρόνιος πόνος διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες. Συνήθως σχετίζεται με μια υποκείμενη πάθηση, όπως η αρθρίτιδα, και είναι συνήθως λιγότερο έντονη, αν και οι εξάρσεις είναι πολύ συχνές.

 Ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι εξουθενωτικός και επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Τα παρακάτω περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο επώδυνες καταστάσεις.





 20 πιο επώδυνες καταστάσεις
 Αθροιστική κεφαλαλγία

 Ο αθροιστικός πονοκέφαλος είναι ένας σπάνιος τύπος πονοκεφάλου, γνωστός για την ακραία έντασή του και ένα μοτίβο που εμφανίζεται σε «συστάδες». Αυτόνομα συμπτώματα όπως διέγερση και ανησυχία συνοδεύουν τον πονοκέφαλο. Ο πόνος είναι τόσο έντονος που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.

 Ο πόνος συχνά προηγείται από μια αύρα που μοιάζει με ημικρανία και ακολουθείται από έντονο πόνο που εντοπίζεται αρκετά συχνά στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος κορυφώνεται τα επόμενα 5 έως 10 λεπτά και εντείνεται για τις επόμενες περίπου τρεις ώρες. Φεύγει αλλά μπορεί να επανέλθει έως και οκτώ φορές την ημέρα.

  Έρπης ζωστήρας 

 Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής ασθένεια που επηρεάζει τα νεύρα. Οδηγεί σε οξύ και καυστικό πόνο, που συνοδεύεται από κνησμό, μυρμήγκιασμα, εξάνθημα και φουσκάλες γεμάτες υγρό. Ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (VZV), ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, μπορεί να συνεχίσει να ζει στα νευρικά κύτταρα μετά από μια επίθεση ανεμοβλογιάς. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί κατά καιρούς, για να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα σε ορισμένα άτομα. Είναι από τις πιο επώδυνες γνωστές καταστάσεις. Η ηλικία και η εξασθενημένη ανοσία προδιαθέτουν για ενεργοποίηση.


Ανυψωμένα κόκκινα εξογκώματα και φουσκάλες που προκαλούνται από έρπητα ζωστήρα στο δέρμα




 Παγωμένος ώμος

 Ο παγωμένος ώμος (συγκολλητική καψουλίτιδα) είναι μια κατάσταση που προκαλεί δυσκαμψία και πόνο στην άρθρωση του ώμου. Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο, περιορισμένο εύρος κίνησης και δύσκαμπτη άρθρωση του ώμου. Τα συμπτώματα αρχίζουν σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως επιλύεται μέσα σε ένα έως τρία χρόνια.

 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του παγωμένου ώμου και της συγκολλητικής καψουλίτιδας; 

 Τι διαχωρίζει αυτές τις δύο διαγνώσεις; Και οι δύο εμφανίζονται σαν επώδυνος, δύσκαμπτος ώμος. Όμως η κολλητική καψουλίτιδα (όπως υποδηλώνει το όνομά της) επηρεάζει τους ινώδεις συνδέσμους που περιβάλλουν τον ώμο και σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται κάψουλα. Η κατάσταση που αναφέρεται ως παγωμένος ώμος συνήθως δεν περιλαμβάνει την κάψουλα.



Ακτινοσκοπικό φιλμ πρωτοπαθούς παγωμένου ώμου ή αυτοκόλλητης καψουλίτιδας Ασιατικής γυναίκας.




 Κάταγμα οστού

 Ένα κάταγμα οστού σχετίζεται με ρωγμή ή σπάσιμο του οστού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε οστό του σώματος και προκαλεί έντονο πόνο και φλεγμονή. Η σοβαρότητα ενός κατάγματος εξαρτάται από τη δύναμη που προκάλεσε το σπάσιμο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλοί τύποι καταγμάτων - σταθερά, ανοιχτά, εγκάρσια, λοξά και θρυμματισμένα. Ο πόνος που σχετίζεται με ένα κάταγμα είναι σοβαρός και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κίνησης της πληγείσας περιοχής.


 Σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS)

 Το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS) είναι μια κατάσταση χρόνιου πόνου που επηρεάζει ένα άκρο (πόδι, χέρι, πόδι ή χέρι) μετά από τραυματισμό. Συνήθως προέρχεται από βλάβη ή δυσλειτουργία του περιφερικού και κεντρικού νευρικού συστήματος. 

  Ο πόνος περιγράφεται ως κάψιμο, «καρφίτσες και βελόνες» ή αίσθηση συμπίεσης. Εκτός από τον έντονο πόνο, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, τη θερμοκρασία ή οίδημα του προσβεβλημένου άκρου.


 Έμφραγμα

 Η καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI) είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία ένα τμήμα της καρδιάς χάνει την παροχή αίματος. Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ο επιπολασμός του MI πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως με περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

 Όταν η ροή του αίματος στους μύες της καρδιάς μπλοκάρεται, η καρδιά στερείται οξυγόνου και τα κύτταρα πεθαίνουν. Ο πόνος της καρδιακής προσβολής περιγράφεται ως συντριπτικός πόνος στο στήθος, ένα αίσθημα πίεσης ή σφίξιμο στο στήθος ή πόνος στο στήθος που εξαπλώνεται στα χέρια, το λαιμό και τη γνάθο.


 Μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου

 Η πρόπτωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου της πυέλου ή η ολίσθηση του δίσκου είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μαλακό μαξιλάρι του ιστού που υπάρχει μεταξύ των γειτονικών οστών της σπονδυλικής στήλης ωθεί προς τα έξω. Ένας δίσκος που γλίστρησε μπορεί να ερεθίσει τα κοντινά νεύρα, με αποτέλεσμα πόνο και μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν κάθεστε ή στέκεστε, περπατάτε σε μικρές αποστάσεις και με ορισμένες κινήσεις. Ο πόνος είναι πιο έντονος τη νύχτα και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, μυρμηκίασης και πόνου στην πληγείσα περιοχή.



Εικονογράφηση ολισθημένων δίσκων.



 Δρεπανοκυτταρική αναιμία


 Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια ομάδα διαταραχών του αίματος που επηρεάζει τη δομή της αιμοσφαιρίνης, του συστατικού του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο. Τα άτομα με αυτή την ασθένεια έχουν μια μη φυσιολογική μορφή αιμοσφαιρίνης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη S, η οποία αλλάζει το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε δρεπάνι ή ημισέληνο. Ένα κύριο σύμπτωμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας είναι τα περιοδικά επεισόδια πόνου, που ονομάζονται κρίσεις. Ο πόνος εμφανίζεται όταν τα δρεπανοειδή ερυθρά αιμοσφαίρια συγκεντρώνονται μέσα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στην κοιλιά, τις αρθρώσεις και το στήθος και εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμφανιστεί πόνος στα οστά.


 Αρθρίτιδα

 Η αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή μιας ή περισσότερων από τις αρθρώσεις του σώματος. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία, τα οποία επηρεάζουν την κινητικότητα και επιδεινώνονται με την ηλικία. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας περιλαμβάνουν την οστεοαρθρίτιδα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Ο πόνος της αρθρίτιδας, που ονομάζεται αρθραλγία, μπορεί να αισθάνεται σαν έναν θαμπό πόνο ή μια αίσθηση καψίματος.


 Ημικρανία

 Η ημικρανία είναι ένας επαναλαμβανόμενος τύπος πονοκεφάλου που προκαλεί μέτριο έως σοβαρό πόνο παλλόμενου ή καρδιακού κτύπου χαρακτήρα. Συνήθως ο πόνος εμφανίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού και συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και εξαιρετική ευαισθησία στον ήχο και το φως. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και μέρες, με τον πόνο να περιγράφεται τόσο σοβαρός που μπορεί να είναι εξουθενωτικός.


  Ισχιαλγία

 Η ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο του σώματος, που εκτείνεται από τους γοφούς μέχρι τα πόδια. Όταν το νεύρο πιέζεται ή ερεθίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο. Ο πόνος ακτινοβολεί από την κάτω οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μέχρι τον γλουτό και κάτω από το πίσω μέρος του ποδιού. Ο πόνος μπορεί να είναι μέτριος έως σοβαρός, συνοδευόμενος από μυρμήγκιασμα, αδυναμία και μούδιασμα στο προσβεβλημένο πόδι. Η σοβαρή ισχιαλγία μπορεί να είναι εξουθενωτική, εμποδίζοντας την κίνηση.



Διάγραμμα ισχιαλγίας με σπονδύλους, δίσκους και νεύρα



 Πέτρες στα νεφρά

 Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν υπάρχει μείωση του όγκου των ούρων ή περίσσεια συστατικών που σχηματίζουν πέτρες στα ούρα. Μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα εκτός εάν κινείται μέσα στο νεφρό και περνάει στον ουρητήρα. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί έντονος πόνος στο πλάι και την πλάτη, κάτω από τα πλευρά, και μπορεί να εκπέμπεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στην περιοχή της βουβωνικής χώρας.





Ανθρώπινες πέτρες νεφρών ιατρική απεικόνιση.



 Σκωληκοειδίτιδα

 Η σκωληκοειδίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού και λεπτού θύλακα που συνδέεται με το κόλον. Μπορεί να γίνει φλεγμονή και να οδηγήσει σε έντονο πόνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια φλεγμονώδης σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει, οδηγώντας σε περιτονίτιδα, μια σοβαρή μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης της κοιλιάς. Το πιο κοινό σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο πόνος που αρχίζει κοντά στην περιοχή του ομφάλιου χώρου και κινείται προς τα κάτω στη δεξιά πλευρά της κάτω κοιλίας. Επιδεινώνεται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά έντονο πόνο παρουσιάζει ακόμη και πριν από αυτό, όταν μετακινείστε ή παίρνετε βαθιές αναπνοές.



Οξεία σκωληκοειδίτιδα, τρισδιάστατη απεικόνιση που δείχνει φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης στο τυφλό έντερο.



 Νευραλγία τριδύμου

 Η νευραλγία τριδύμου ή tic douloureux είναι μια κατάσταση χρόνιου πόνου που επηρεάζει το τρίδυμο ή το πέμπτο κρανιακό νεύρο. Είναι μια από τις πιο επώδυνες γνωστές καταστάσεις. Προκαλεί ακραίο, σποραδικό και ξαφνικό πόνο καύσου ή αίσθηση ηλεκτροπληξίας στο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των χειλιών, του τριχωτού της κεφαλής, της μύτης, της άνω γνάθου, του μετώπου και της κάτω γνάθου.


 Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη κατάσταση όπου ο ιστός που κανονικά καλύπτει το ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Μπορεί να αναπτυχθεί στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και στον ιστό που επενδύει τη λεκάνη. Ο πόνος εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έμμηνο ρύση. Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται αναπηρικό έντονο πόνο. Μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή, την ούρηση ή τις κινήσεις του εντέρου.



Ενδομητρίωση. Σχηματικό σχέδιο διαφόρων τύπων νόσου της ενδομητρίωσης.



 Αρθρίτιδα

 Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται σε ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Προκαλεί έντονο πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο σε μια άρθρωση, συνήθως στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. Ο πόνος περιγράφεται σαν να φλέγεται το πόδι.


 Οξεία παγκρεατίτιδα

 Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι η ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος, η οποία μπορεί να είναι ήπια ή δυνητικά θανατηφόρα. Οι κύριες αιτίες της οξείας παγκρεατίτιδας είναι οι πέτρες στη χολή και η κατάχρηση αλκοόλ. Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο έντονος κοιλιακός πόνος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα που ακτινοβολεί προς την πλάτη και επιδεινώνεται μετά το φαγητό, συνοδευόμενο από πυρετό, ναυτία, έμετο, γρήγορο σφυγμό και ευαισθησία στην κοιλιά.


  Στομαχικό ή πεπτικό έλκος

 Τα πεπτικά έλκη είναι ανοιχτές πληγές που σχηματίζονται στο εσωτερικό του στομάχου. Ο πόνος στο στομάχι είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε από τον αφαλό μέχρι το στέρνο. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για λίγο ή μπορεί να διαρκέσει για ώρες, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν το στομάχι είναι άδειο ή αμέσως μετά το φαγητό.


  Ινομυαλγία

 Η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο σε όλο το σώμα (ευρέως διαδεδομένος μυοσκελετικός πόνος). 

 Μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση, προβλήματα ύπνου και συναισθηματική ή ψυχική δυσφορία. Οι ασθενείς με την πάθηση μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο από άλλους. Μελέτες έχουν συνδέσει την ινομυαλγία με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ενισχύει τις οδυνηρές αισθήσεις λόγω της ικανότητας του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα σήματα πόνου. Συνήθως, η ινομυαλγία εμφανίζεται μετά από σωματικό τραύμα, μόλυνση, ψυχολογικό στρες ή χειρουργική επέμβαση.


 Μετεγχειρητικός πόνος

 Ο πόνος εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση λόγω μειωμένης ακεραιότητας του δέρματος. Όμως, η σοβαρότητα και τα χαρακτηριστικά του πόνου εξαρτώνται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που εκτελείται.


Pages