Η ζωή σας γίνεται καλύτερη όταν ανησυχείτε λιγότερο - Point of view

Εν τάχει

Η ζωή σας γίνεται καλύτερη όταν ανησυχείτε λιγότερο

Η ανησυχία προκαλεί σωματικές,
 ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις

  Αν σας κυριεύει μια διαρκή ανησυχία για τα πάντα, ξέρετε σίγουρα ότι δεν είναι μια διασκεδαστική εμπειρία. Μια ατελείωτη αγωνία με το τι θα μπορούσε να πάει στραβά είναι εξουθενωτική και αποκαρδιωτική. Η χρόνια ανησυχία εξ ορισμού είναι δύσκολο να σταματήσει, αλλά όταν το καταφέρουμε, η ζωή μας βελτιώνεται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο από ό,τι φανταζόμαστε.


  Ποια είναι τα οφέλη

  1. Λιγότερη ένταση. Αν και η ανησυχία είναι ένα ψυχολογικό γεγονός, έχει βαθιές επιπτώσεις στο σώμα, δημιουργώντας ένα σταθερό υπόβαθρο μυϊκής έντασης (ειδικά στον αυχένα και τους ώμους). Η απαλλαγή από την ανησυχία αφήνει το σώμα να χαλαρώσει.


  2. Περισσότερη ενέργεια. Το άγχος της ανησυχίας ενεργοποιεί συνεχώς την απόκριση μάχης-φυγής-πάγωμα, που μας φθείρει. Με λιγότερη ανησυχία, αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποιο παραγωγικά.


  3. Καλύτερος ύπνος. Η ανησυχία είναι ένας κακός διακόπτης του ύπνου. Λιγότερη ανησυχία σημαίνει μια πιο ήρεμη νυχτερινή ανάπαυση.


  4. Λιγότερη απομόνωση. Η ανησυχία, μας κάνει να νιώθουμε ότι πάντα κάτι κακό θα μας συμβεί. Η μειωμένη ανησυχία βοηθά το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει, έτσι το σύστημα συναγερμού μας δεν μας ενοχλεί συνεχώς.


  Ψυχικά Οφέλη

  5. Περισσότερος νοητικός χώρος. Πως θα σας φαινόταν αν το μυαλό σας δεν ήταν συνεχώς πλημμυρισμένο ανησυχία; Συχνά δεν ξέρουμε το πώς είναι να μην ανησυχούμε διαρκώς.


  6. Νοιώθοντας άνετα με την αβεβαιότητα. Η ανησυχία ορίζεται από τη δυσκολία αντιμετώπισης του άγνωστου. Όταν ανησυχούμε λιγότερο, είμαστε καλύτερα σε θέση να ανεχτούμε —ή ακόμα και να αγκαλιάσουμε— το αβέβαιο μέλλον μας.


  7. Ευκολότερη λήψη αποφάσεων. Η ανησυχία θολώνει το μυαλό και την κρίση μας, επομένως είναι δύσκολο να παίρνουμε αποφάσεις, μερικές φορές ακόμη και για απλά πράγματα όπως το τι να φορέσουμε. Ένα πιο καθαρό μυαλό σημαίνει πιο καθαρή σκέψη και απόφαση.


  8. Βελτιωμένη συγκέντρωση. Στενά συνδεδεμένη με τη λήψη αποφάσεων είναι η ικανότητα συγκέντρωσης, η οποία βελτιώνεται όταν η ανησυχία δεν μειώνει συνεχώς την προσοχή μας.


  9. Ενισχυμένη δημιουργικότητα. Η ανησυχία μας εμπλέκει σε δύσκολες διαδικασίες σκέψης. Η λιγότερη ανησυχία αφήνει χώρο για ευελιξία και δημιουργική σκέψη.


  Γενική ευημερία

  10. Λιγότερο ευερεθιστότητα. Είναι δύσκολο να είσαι υπομονετικός και ευχάριστος όταν είσαι σε ένταση, αποσπασμένος, κουρασμένος λόγο κακού ύπνου. Το να ανησυχείς λιγότερο διευκολύνει την επικοινωνία με τους άλλους.


  11. Καλύτερες σχέσεις. Είναι δύσκολο να μην βελτιωθούν οι σχέσεις όταν τα πάμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Και οι καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις σημαίνουν ένα πράγμα, να ανησυχείς λιγότερο.


  12. Καλύτερη απόλαυση ζωής. Η απόλυτη ανταμοιβή από το να ανησυχείς λιγότερο προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Η συνεχής ανησυχία είναι ένα μεγάλο βάρος. Η μείωση της προσφέρει ελευθερία, χαρά και μια αίσθηση ευκολίας.


  Πώς να ανησυχείτε λιγότερο

  Ωραία, μπορεί να σκεφτεί κάποιος, θα ήθελα να ανησυχώ λιγότερο. Αλλά πως; Ξεκινήστε με αυτά τα τρία βήματα και εφαρμόστε τα ευλαβικά.


  Βήμα 1.

  Αμφισβητούμε τη χρησιμότητα της ανησυχίας: Συχνά πιστεύουμε, συνειδητά ή όχι, ότι είναι κατά κάποιο τρόπο καλύτερο ή ασφαλέστερο να ανησυχούμε, ότι μας βοηθά να λύνουμε προβλήματα ή αποφεύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις ή δείχνει ότι νοιαζόμαστε. Αμφισβητήστε αυτές τις προκαταλήψεις. Τις περισσότερες φορές η ανησυχία είναι άχρηστη διανοητική συμπεριφορά που απλά περιπλέκει πράγματα.


  Βήμα 2.

  Συνέλθετε: Νιώστε τα πόδια σας να πατούν σταθερά στο έδαφος. Παρατηρείστε τι υπάρχει γύρω σας. Μυρίστε τον αέρα, ακούστε τα πουλιά, νιώστε την γεύση στο φαγητό σας. Αισθανθείτε την υφή του τηλεφώνου σας στο χέρι σας. Επιτρέψτε στις αισθήσεις να σας βοηθήσουν να εστιάσετε σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή.


  Βήμα 3.

  Αποδεχτείτε την πιθανότητα αυτού που φοβάστε: Μην διαφωνείτε με τις ανησυχίες σας και μην προσπαθήσετε να τις επιλύσετε θα ενισχύσει μόνο τον φαύλο κύκλο τους. Αντίθετα, αποδεχτείτε ότι αυτό για το οποίο ανησυχείτε μπορεί να συμβεί. Ναι, μπορεί να αρρωστήσω. Ναι, μπορεί να με αφήσει. Ναι, θα μπορούσα να χάσω το τρένο μου. Αναγνωρίστε τα όρια αυτού που ελέγχετε και αφήστε τον εαυτό σας να μην ξέρετε τι θα συμβεί, ακόμα και όταν ανησυχείτε βαθιά για το αποτέλεσμα. Στην απίθανη περίπτωση που η ανησυχία σας γίνει πραγματικότητα, θα το χειριστείτε με την δύναμη και την αποφασιστικότητα με την οποία έχετε φθάσει ως εδώ. Η ανησυχία μειώνεται όταν σταματήσουμε να την τροφοδοτούμε με ψυχική ενέργεια και το να της αντιστεκόμαστε.

Pages