Χρησιμοποιήσε τον θυμό σου και μεταμόρφωσε την Ζωή σου - Point of view

Εν τάχει

Χρησιμοποιήσε τον θυμό σου και μεταμόρφωσε την Ζωή σου

 


Ο άλλος δεν είναι η πηγή του θυμού· η πηγή βρίσκεται πάντοτε μέσα σας. Ο άλλος στοχεύει στην πηγή σας, αλλά εάν δεν υπάρχει θυμός μέσα σας, δεν μπορεί να αναδυθεί. Εάν χτυπήσετε έναν φωτισμένο, θα ανα­δυθεί μόνο συμπόνια, επειδή μόνο συμπόνια υπάρχει μέσα του. Δεν θα αναδυθεί θυμός, επειδή δεν υπάρχει θυμός.


Εάν πετάξετε έναν κουβά μέσα σ’ ένα ξερό πηγάδι, δεν θα πιάσετε τίποτε. Σ’ ένα πηγάδι γεμάτο νερό, πετάτε τον κουβά και βγάζετε νερό, αλλά το νερό είναι από το πηγάδι. Ο κουβάς απλώς το βοηθάει να βγει επά­νω. 


Έτσι, κάποιος που σας προσβάλει απλώς πετάει έναν κουβά μέσα σας, και μετά ο κουβάς θα βγει γεμάτος με θυμό, οργή ή φω­τιά που υπήρχε μέσα σας. Εσείς είστε η πηγή, να το θυμάστε.



Το μίσος, η αγάπη, όλα προέρχονται από το εσωτερικό σας. Και εί­ναι εύκολο να εισέλθετε εκεί τη στιγμή που είστε θυμωμένοι ή ερωτευμένοι ή μισείτε, επειδή τότε λειτουργείτε εν θερμώ. Τότε είναι εύκολο να κινηθείτε προς τα μέσα. Το ζυμάρι έχει μαλακώσει και μπορείτε να το επεξεργαστείτε, μπορείτε να κινηθείτε εσωτε­ρικά με αυτή τη θέρμη. Και όταν φθάσετε σ’ ένα δροσερό σημείο μέσα σας, ξαφνικά θα συνειδητοποιήσετε μια διαφορετική διά­σταση, έναν διαφορετικό κόσμο που ανοίγεται μπροστά σας.




Ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους Ζεν, ο Λιν Τσι, συνήθιζε να λέει:

- Κάποιος είναι εδώ με τη βάρκα του και χτύπησε τη δική μου βάρκα.

Θυμός γεννήθηκε μέσα μου.



Έτσι ο Λιν Τσι είπε:


Και τώρα εάν κάποιος έρχεται και με προσβάλλει, γελάω και λέω: Και αυτή η βάρκα είναι επίσης άδεια. Κλείνω τα μάτια και πηγαίνω μέσα.



Συναισθηματική ευδαιμονία

Osho


Pages