Κατάθλιψη των εορτών - Point of view

Εν τάχει

Κατάθλιψη των εορτών



  Η «κατάθλιψη» των εορτών ή αλλιώς Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή είναι η μελαγχολία που καταλαμβάνει τον έναν στους έξι ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάσταση αυτή είναι περαστική, ωστόσο αν διαρκέσει περισσότερο μπορεί να εξελιχθεί σε Καταθλιπτική Διαταραχή.
  Η «κρίση» των εορτών
  Ως «κρίση των εορτών» ή πιο σωστά Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (με το χαρακτηριστικό ακρωνύμιο SAD-Seasonal Affective Disorder) περιγράφουμε τα συναισθήματα έντονης λύπης, που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου και κυρίως τον χειμώνα, ο οποίος περιλαμβάνει και τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή περιλαμβάνει μια παλέτα αρνητικών συναισθημάτων, σε σκούρο φόντο: δυσθυμία και κούραση, νεύρα στο ζενίθ – διάθεση στο ναδίρ, δυσκολία να ανταποκριθεί κανείς στην καθημερινότητα, έχοντας την μόνιμη αίσθηση ότι οι υποχρεώσεις γύρω του γίνονται όλο και πιο βαριές.
Συγκεκριμένα, η SAD εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
– Συναισθήματα ενοχής, απελπισίας, αναξιότητας.
– Το άτομο δεν μπορεί να απολαύσει τις εορταστικές δραστηριότητες.
– Υποφέρει από αναβλητικότητα, απόσπαση προσοχής και δυσκολία εστίασης.
– Υποφέρει από θυμό. (Ενώ ο θυμός δεν είναι ένα «παραδοσιακό» σύμπτωμα της κατάθλιψης, ορισμένα άτομα με SAD εμφανίζουν θυμό και ευερεθιστότητα. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες).
– Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Μπορεί να δυσκολεύεται κάποιος να κοιμηθεί, ή να κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, νοιώθοντας συνεχώς κουρασμένος.
– Αλλαγές στο βάρος ή τις διατροφικές συνήθειες (διάθεση για κατανάλωση γλυκών).
– Αδυναμία να αντέξει κανείς το άγχος της καθημερινότητας.
Σε αυτές τις περιόδους υποτίθεται ότι αναμένουμε να είμαστε χαρούμενοι. Έχουμε μια εσωτερική προσδοκία (η οποία μας “επιβάλλεται” από την κοινωνία) να περάσουμε καλά, να αισθανόμαστε καλά, να χαρούμε, κι όσο αυτή η προσδοκία δεν γίνεται πραγματικότητα, τόσο το αίσθημα της κατάθλιψης μέσα μας γίνεται ισχυρότερο και φουντώνει.
Όταν η εποχική κατάθλιψη γίνεται… μόνιμη
Η μελαγχολία των εορτών δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό κι αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως σε ανθρώπους που έχουν υπόβαθρο ψυχικών νόσων ή πρόβλημα διαταραχής προσωπικότητας. Η εποχική, όπως και η μείζων κατάθλιψη ξεκινούν σχεδόν πάντα με ένα καταθλιπτικό επεισόδιο -συνήθως ξαφνικό- και μοιάζουν στα συμπτώματα τους. Η διάρκεια, όμως, είναι αυτή που καθορίζει το είδος και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η εποχική διαρκεί μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών και όσο βρισκόμαστε έξω από το πλαίσιο της καθημερινής ρουτίνας και των υποχρεώσεών μας. «Εκτός από βάρος, οι υποχρεώσεις και η εργασία μας είναι για εμάς μια άμυνα ενάντια στην απώλεια, αφού μας κρατά μέσα σε ένα κανονιστικό και σωτήριο πλαίσιο συναισθημάτων», εξηγεί ο ειδικός γιατρός κ. Παπαγεωργίου και συνεχίζει: «Ένα επεισόδιο κατάθλιψης, όμως, μπορεί να διαρκέσει και τότε θα μας φέρει μπροστά σε συναισθήματα πιο βαθιά, όπως, π.χ. ότι είμαστε ανάξιοι να πάρουμε χαρά, να νοιώσουμε όμορφα ή να εισπράξουμε αναγνώριση. Αυτά τα συμπτώματα της “ανηδονίας”, όπου αρνούμαστε να προσφέρουμε και να λάβουμε ικανοποίηση, ίσως μας εισάγουν σταδιακά σε μία κατάσταση, η οποία μπορεί να περιγραφεί ως “λήθαργος διαρκείας”, δηλαδή κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης, εάν συνεχιστούν και μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου και εμφανιστούν ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την περίπτωση να αναζητήσουμε εγκαίρως τη βοήθεια κάποιου ειδικού».
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο που υποφέρει;
Η  επιστημονική εξήγηση για την εμφάνιση του συνδρόμου της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής  έχει να κάνει με την σταδιακή μείωση της ηλιοφάνειας που επηρεάζει το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που παράγει περισσότερη μελατονίνη  μια ορμόνη που σου φέρνει υπνηλία και την σεροτονίνη  μια άλλη ορμόνη τα χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται με την κατάθλιψη. Επίσης  διαταράσσει τον «κιρκάδιο ρυθμό» μας, δηλαδή το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόϊ που επιτρέπει σε όλες τις μορφές ζωής  να γνωρίζουν τις εναλλαγές ημέρας-νύχτας και να δρουν αναλόγως. Το αποτέλεσμα  είναι τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή  η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με  φωτοθεραπεία από  ειδικές  λάμπες  που εκπέμπουν τεχνητό φως με μια ελαφρά μπλε απόχρωση.

Pages