Συστηματική επί χρήμασι προσφορά του σώματος προς συνουσία - Point of view

Εν τάχει

Συστηματική επί χρήμασι προσφορά του σώματος προς συνουσία



  Πορνεία ονομάζεται η προσφορά του σώματος προς συνουσία έναντι χρηματικής ή άλλης αμοιβής. Το άτομο που μαζικά και συστηματικά (ως επάγγελμα) παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι χρηματικής αμοιβής ονομάζεται «εκδιδόμενο». Η γυναίκα που «εκδίδεται» ονομάζεται «ιερόδουλη» ή κοινώς «πόρνη». «Πόρνος» ονομάζεται και ο άνδρας που έρχεται συχνά σε επαφή με πόρνες[1][2] ή αυτός που προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι χρημάτων, ενώ ήδη από την αρχαία Ελλάδα υπήρχαν άνδρες «ιερόδουλοι» που όμως δεν είχαν δικαίωμα ανεξάρτητης άσκησης του επαγγέλματός τους.[3][4] Η πορνεία συχνά επίσης περιγράφεται ως «αγοραίος έρωτας» ή «αγοραίο σεξ» και κάποιες φορές αναφέρεται ως «το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου». Λεπτομερείς νόμοι για την πορνεία είχαν ήδη θεσπιστεί από τον Σόλωνα στην αρχαία Αθήνα.




Κατά το ελληνικό δίκαιο η πορνεία ως επάγγελμα, δηλαδή η μαζική και συστηματική επί χρήμασι προσφορά του σώματος προς συνουσία, δεν αποτελεί αδίκημα εφόσον ασκείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Απαιτείται όμως προηγουμένως άδεια της τοπικής αρμόδιας αρχής (αστυνομικής ή λιμενικής) για την εγκατάσταση ιερόδουλης σε οποιοδήποτε οίκημα και ο χαρακτηρισμός αυτού ως «οίκος ανοχής». Ταυτόχρονα, επιβάλλεται και η παρακολούθηση της υγείας της ιερόδουλης από γιατρούς του δημοσίου.

Η προαγωγή στην πορνεία αποτελεί έγκλημα και ονομάζεται «μαστροπεία». Σύμφωνα με το άρθρο 349 του Ποινικού Κώδικα:

"παρ. 3: Όποιος κατ' επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει στην πορνεία γυναίκες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δεκαοκτώ μηνών και με χρηματική ποινή."

Επίσης, στο πλέον καταργημένο άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα, οριζόταν ως παράνομη η πορνεία μεταξύ ανδρών.

 Πιο συγκεκριμένα, ο Ποινικός Κώδικας ανέφερε:

"παρ. 1: Η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε:

 α) με κατάχρηση μίας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία.

 β) απο ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νέοτερου από δεκαεπτά ετών ή απο κερδοσκοπία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών."

"παρ. 2: Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος ασκεί την ασέλγεια της παρ. 1 κατ' επάγγελμα."

Τον Δεκέμβριο του 2015 το άρθρο καταργήθηκε με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.[5]




1. «πόρνος - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. 

2,  «Παράλληλη αναζήτηση». www.greek-language.gr. 


4. Dighton, Aerynn (2010). «The Problem with Pornoi: Male Prostitution and the Law in Classical Athens» (στα αγγλικά). SSRN Electronic Journal. doi:10.2139/ssrn.1607467. ISSN 1556-5068.



Pages