Τα οφέλη της συμπόνιας και του αλτρουισμού στην υγεία - Point of view

Εν τάχει

Τα οφέλη της συμπόνιας και του αλτρουισμού στην υγεία





  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη της συμπόνιας και του αλτρουισμού επηρεάζει θετικά την σωματική και συναισθηματική μας υγεία.


Σε ένα πολύ γνωστό πείραμα, για παράδειγμα, ο Ντεβίντ Μακ Κλέλαντ, ένας ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έδειξε σε μια ομάδα φοιτητών ένα φιλμ με τη μητέρα Τερέζα να βοηθάει τους ασθενείς και τους φτωχούς της Καλκούτας.


Οι φοιτητές δήλωσαν πως το φιλμ τους προκάλεσε αισθήματα συμπόνιας. Στη συνέχεια, αναλύθηκε το σάλιο των φοιτητών και βρέθηκε σε αυτό αυξημένη η ανοσοσφαιρίνη-Α, ένα αντίσωμα που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.





Σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Τζέιμς Χάους στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μιζγκάν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συχνή εθελοντική εργασία και η συναναστροφή με τους άλλους με θερμό και συμπονετικό τρόπο, αυξάνει δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης και προφανώς τη γενικότερη αίσθηση ευεξίας.


Πολλοί άλλοι ερευνητές στο νέο πεδίο της ψυχοσωματικής ιατρικής έχουν κάνει παρόμοιες μελέτες, αποδεικνύοντας ότι οι θετικές καταστάσεις του πνεύματος μπορούν να βελτιώσουν την σωματική μας υγεία.



Εκτός από τις ωφέλιμες επιδράσεις στην σωματική μας υγεία, υπάρχουν αποδείξεις ότι η συμπόνια και η στοργική συμπεριφορά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην καλή συναισθηματική υγεία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η προθυμία να βοηθήσουμε τους άλλους μπορεί να προκαλέσει σε εμάς τους ίδιους ένα αίσθημα ευτυχίας, μιά πνευματική ηρεμία, και να περιορίσει την κατάθλιψη.


Σε μια μελέτη αποφοίτων του Χάρβαρντ που κράτησε τριάντα χρόνια, ο ερευνητής Τζώρτζ Βαλαντ συμπέρανε ότι η υιοθέτηση ενός αλτρουιστικού τρόπου ζωής είναι ένα σημαντικό στοιχείο της καλής πνευματικής υγείας.





Μια άλλη έρευνα που έγινε από τον Άλλαν Λουκς σε μερικές χιλιάδες άτομα που ήταν σε μόνιμη βάση εθελοντές που βοηθούσαν τους άλλους, αποκάλυψε ότι το 90% αυτών των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έμοιαζαν με ένα είδος "φτιαξίματος" που συνδέεται με αυτή την δραστηριότητα και χαρακτηρίζεται από μια αίσθημα ζεστασιάς, από μεγαλύτερη ενέργεια και από ένα είδος ευφορίας.


 Έχουν επίσης μια έντονη αίσθηση της ηρεμίας και αισθάνθηκαν να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους μετά την απασχόληση τους στην εθελοντική εργασία. Και αυτές οι πλήρεις αργικές συμπεριφορές δεν παρείχαν μόνο την ευκαιρία μιας συναναστροφής που ήταν συναισθηματικά τόνωση, αλλά επίσης ανακαλύφθηκε ότι αυτή η «ηρεμία του συντηστάτη» που ένιωσαν ήταν επίσης η αιτία της ανακούφισης από πολλές σωματικές διαφωνίες που οφείλονταν στην ασφυξία.


Η Τέχνη της Ευτυχίας
- Εκδόσεις Εσοπτρον
via

Pages