Τα μυαλά που κουβαλάς! - Point of view

Εν τάχει

Τα μυαλά που κουβαλάς!



  Ορισμένοι άνθρωποι, ξεκινώντας για τον δρόμο της επαγγελματικής και προσωπικής τους ανέλιξης και έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν και να προβάλλουν την καλύτερη εικόνα του εαυτού τους συχνά πέφτουν σε φράγματα.
Φράγματα αδιαπέραστα, που θυμίζουν ηλεκτροφόρα τείχη.
Φράγματα που πολλοί πιστεύουν ότι τα βάζει μία ανώτερη δύναμη η οποία επιδιώκει την στασιμότητα ή τη μη άνοδό τους στον προσωπικό και επαγγελματικό τους στίβο.
Άλλοι πάλι, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς  πορεία και συχνά με λιγότερο προσωπικό κόπο, χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά νοημοσύνης που να τους χαρακτηρίζει, αναπτύσσονται ταχύτατα κατακτώντας την κορυφή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Θαρρείς και ο δρόμος τους ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Λες και η δική τους ανώτερη δύναμη τους πήρε και τους τοποθέτησε σ’ ένα βάθρο εν μια νυκτί.

Γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι.


Πως οι Πεποιθήσεις σου Δημιουργούν τον Χάρτη της Πραγματικότητάς σου

Πώς άνθρωποι με παρόμοια χαρακτηριστικά και ίδιες νοητικές ικανότητες παρεκκλίνουν επαγγελματικά και προσωπικά τόσο πολύ μεταξύ τους;
Γιατί κάποιων η επιτυχία ή η αποτυχία μοιάζει να έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο DNA τους;
Ένα ζήτημα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί ψυχολόγους και ομάδες αυτοβελτίωσης είναι οι πεποιθήσεις.

Πεποιθήσεις: Τι Είναι Τελικά;




Πεποίθηση ορίζεται ως το αίσθημα βεβαιότητας που έχουμε για κάτι.
Ένα αίσθημα που έχει «ποτίσει» την ύπαρξη μας από τότε που γεννηθήκαμε. Οι πιο ακλόνητες πεποιθήσεις μας διαμορφώθηκαν μέχρι την ηλικία των 6 ετών και κατόπιν αυτές διαμόρφωσαν την ενήλικη ζωή μας.
Διότι ο εγκέφαλος σε μια τόσο νεαρή ηλικία δεν είχε διαμορφώσει ακόμα κριτική σκέψη. Λειτουργεί σαν σφουγγάρι απορροφώντας όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα χωρίς να κατανοεί και να διακρίνει ποια είναι τα ωφέλημα και ποια επιζήμια για την μετ’ έπειτα πορεία του.
Οι πεποιθήσεις είναι ο λόγος που η θετική σκέψη, όπως συστήνουν πολλοί, δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αντιθέτως, συχνά προκαλεί ψυχολογικό πλήγμα, γιατί με το να αναμένουμε διαρκώς μια θετική έκβαση των καταστάσεων η οποία δεν υλοποιείται, κλονίζεται συνήθως η πίστη μας και η πίστη στον εαυτό μας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη  δημιουργία συναισθημάτων ανασφάλειας και απόγνωσης για την πορεία της ζωής μας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αντιληφθούμε ότι η θετική σκέψη γίνεται σε συνειδητό επίπεδο, όπου όλες οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Σε αντίθεση με το υποσυνείδητο, το οποίο ως γνωστόν κρατάει το πηδάλιο της ζωής μας, έχοντας απεριόριστες δυνατότητες.
Το υποσυνείδητο μπορεί να ταξιδεύει σε εντελώς  αντίθετη κατεύθυνση λόγω των μη λειτουργικών πεποιθήσεων-εγγραφών που έχουν δημιουργηθεί στην κασέτα του μυαλού μας.
Η μη εναρμόνιση του συνειδητού και του υποσυνείδητου νου θα μας οδηγεί διαρκώς σε σύγχυση και θα μας αποτρέπει από την επίτευξη των στόχων μας.
Αν οι πεποιθήσεις σου δεν αρμόζουν με τον τρόπο που σκέφτεσαι και δρας, θα δημιουργείται συνεχώς ένα φαινόμενο «αυτοεκπληρούμενης προφητείας». Σύμφωνα με τον όρο που δόθηκε από τον κοινωνιολόγο RobertkMerton.
Πιο συγκεκριμένα, αν έχει ριζώσει μέσα σου, ίσως από λανθασμένα πατρικά πρότυπα ή από τον περίγυρό σου, η πεποίθηση ότι «οι γυναίκες είναι άπιστες» ή ότι «οι γυναίκες κοιτάνε μόνο τα χρήματα» τότε όση συνειδητή προσπάθεια και να καταβάλεις σε οποιαδήποτε σχέση σου με κάποια γυναίκα που σε ενδιαφέρει, οι πεποιθήσεις σου θα φροντίσουν αργά ή γρήγορα να σε δικαιώσουν θριαμβευτικά ενεργοποιώντας τον νόμο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, δημιουργώντας καταστάσεις που να τις επιβεβαιώνουν.
Έχουμε ισχυρές και αδύναμες πεποιθήσεις, ενδυναμωτικές για την ζωή μας και μη.
Όσες περισσότερες αναφορές έχει μια πεποίθηση τόσο πιο δυνατή γίνεται.
Αν παρομοιάζαμε μια πεποίθηση με ένα καρφί και το υποσυνείδητο με ένα κομμάτι ξύλο, τότε όσο πιο βαθιά θα ήταν το καρφί στο ξύλο τόσο πιο ριζωμένη θα ήταν και αυτή η πεποίθηση στον υποσυνείδητό νου μας.


Κάθε χτύπημα με ένα σφυρί που θα τοποθετούσε το καρφί ακόμα πιο βαθιά στο ξύλο θα ήταν η εκάστοτε αναφορά, η οποία θα ενδυνάμωνε την πεποίθηση όλο και περισσότερο.
Τις αναφορές μας, μπορεί να τις έχουμε δημιουργήσει ή εμείς ή κάποιος άλλος για εμάς. Ένας άνθρωπος που έχει την πεποίθηση ότι είναι έξυπνος θα λειτουργεί και θα δρα έξυπνα στην καθημερινότητά του.
Ωστόσο, αυτό  μπορεί να έχει προκύψει είτε από την παιδική του ηλικία επειδή πιθανόν να είχε λύσει το πιο δύσκολο πρόβλημα μαθηματικών στην τάξη του και με αυτόν τον τρόπο να αποτυπώθηκε η συγκεκριμένη ανάμνηση μέσα του.
Είτε να απευθύνονταν σε αυτόν οι συνεργάτες του για την επίλυση κρίσιμων καταστάσεων ή ακόμα μπορεί να ήταν κάποιος που να γνώριζε πέντε ξένες γλώσσες και να έκρινε ότι αυτό του προσδίδει ευφυΐα.
Οι ενδυναμωτικές αναφορές μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αφού ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται τον κόσμο από την δική του οπτική γωνία.
Από την άλλη πλευρά έχουμε και τις αποδυναμωτικές αναφορές που σαμποτάρουν την ζωή μας.
Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα γιατί σε αρκετές περιπτώσεις αρκεί έστω και μια αναφορά για να δημιουργήσει ρήγμα στην προσωπικότητά μας και κατ’ επέκταση στην ζωή μας.
Ένα άκομψο σχόλιο ενός ανθρώπου υψηλής θέσης ή του κοντινού μας επιβάλλοντος που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από εμάς, μπορεί κυριολεκτικά να μας κάνει να αμφισβητήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και όλη την επιτυχία που έχουμε κοπιάσει για να κατακτήσουμε.
Πώς όμως μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά από τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις;
Υπάρχουν θα έλεγα ορισμένα κλειδιά που βοηθούν σε συνειδητό αλλά και σε υποσυνείδητο βαθμό αυτήν την αλλαγή.
Πάμε να τα δούμε!

#1. Κάνε τον Πόνο Σύμμαχό σου



Σίγουρα η λέξη πόνος δεν ηχεί καλά στα αυτιά σου. Συνήθως φέρνει αναμνήσεις με αρνητικά συναισθήματα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τον χρησιμοποιούμε για να αλλάξουμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις.
Συσχετίζοντας λοιπόν την παλιά σου πεποίθηση με ένα αφόρητο πόνο είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα θα θελήσεις να την αλλάξεις ή να την εγκαταλείψεις.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την πεποίθηση «Δεν είμαι αρκετά καλός με τις γυναίκες».
Μια τέτοια πεποίθηση πραγματικά θα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα στην ερωτική σου ζωή. Θα σε ακινητοποιεί κάθε φορά που θα θέλεις να προσεγγίσεις και να διεκδικήσεις τις γυναίκες που πραγματικά πιστεύεις ότι σου αξίζουν.
Αφιέρωσε λίγο χρόνο και αναλογίσου τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πεποίθηση στην ζωή σου. Δες νοερά τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα αν συνεχίσεις να επιτρέπεις σε αυτήν την πεποίθηση να σε καθοδηγεί.
Πώς αισθάνεσαι;
Τώρα σκέψου τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από αυτήν την στιγμή.
Τι συναισθήματα σου προκαλεί;
Αλήθεια πόσες ευκαιρίες μπορούν να πάνε χαμένες μέσα σε μία δεκαετία;
Όσο πιο δυνατά προβάλεις στην οθόνη του μυαλού σου τα αρνητικά συναισθήματα και τον πόνο της μοναξιάς που πρόκειται να βιώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείς από αυτήν σου την πεποίθηση.
Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, αφού τελειώσεις με την διαδικασία του πόνου πρέπει να αντικαταστήσεις αυτήν την πεποίθηση με μια ενδυναμωτική. Με μια πεποίθηση δηλαδή ,η οποία θα σε παρακινεί και θα σε σπρώχνει να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου. Πρώτα όμως οφείλεις να την έχεις συσχετίσει με ένα έντονο αίσθημα ευχαρίστησης.
Ξεκίνα με το να αντικαταστήσεις την παλιά πεποίθηση με μια νέα υγιή πεποίθηση όπως «οι γυναίκες με βρίσκουν ελκυστικό».
Θυμήσου όλες εκείνες τις στιγμές του παρελθόντος που ήσουν το επίκεντρο της προσοχής μέσα σε γυναικείες παρέες ή αναβίωσε συναισθήματα από μια πολύ καλή και ποιοτική σχέση που είχες στο παρελθόν.
Αν πάλι δεν είχες προηγούμενες θετικές εμπειρίες, δημιούργησέ τες με την δύναμη του δημιουργικού οραματισμού. Βάζοντας αρκετή συναισθηματική ένταση θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Καθώς το νευρικό σύστημα δεν μπορεί να διακρίνει μια πραγματική με μια έντονα φανταστική εμπειρία.

#2. Ξεκίνα να Αμφιβάλλεις



Η αμφιβολία για την εγκυρότητα των αναφορών που στηρίζουν τις πεποιθήσεις σου θα σε κάνει στο τέλος να αναρωτιέσαι αν όντως ισχύουν.
Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου που θα έχουν στόχο να σε ξεβολέψουν και να σε φέρουν αντιμέτωπο με την πραγματικότητα.
Ρώτα τον: Ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί αν εγκαταλείψω αυτήν την πεποίθηση;
Μπορείς βέβαια να εμβαθύνεις ακόμα περισσότερο αν το επιθυμείς.
Ποιος σου είπε ότι δεν είσαι καλός με τις γυναίκες; Ένας φίλος; Ένας συγγενής ή μια γυναίκα;
Πράγματι, ο φίλος σου ή ο συγγενής σου είχε όντως τόσες επιτυχίες που θεωρείται πρότυπο για σένα ώστε να είναι σε θέση να σε κρίνει;
Ή πιστεύεις ότι η άποψη μια γυναίκας αξίζει να καθορίσει το ερωτικό σου μέλλον και την αλληλεπίδραση σου με τις επόμενες γυναίκες που θα γνωρίσεις;
Μάλλον όχι.
Σίγουρα με αυτές και παρόμοιες ερωτήσεις που θα αρχίσεις να θέτεις στον εαυτό σου θα σου έρχονται και οι ανάλογες απαντήσεις. Ώστε να κρίνεις αν όντως έχουν νόημα οι πεποιθήσεις που σε κρατούσαν στάσιμο στην ζωή σου.

#3. Τόλμησε την Αλλαγή με Ύπνωση

Αν και παρεξηγημένη από πολλούς, η ύπνωση, με τον λανθασμένο τρόπο που έχει προβληθεί στο παρελθόν. Κερδίζει με την αποτελεσματικότητά της έδαφος σε πολλά θέματα ψυχολογικού και σωματικού περιεχομένου.
Η ύπνωση σε καμία περίπτωση δεν είναι επιβλαβής, ούτε κάποιος μπορεί να σε χειραγωγήσει μέσω αυτής αφού έχεις πλήρη επίγνωση των αισθήσεων σου. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα την προτιμούν ως μέσο αντιμετώπισης των προσωπικών τους ζητημάτων.
Η ύπνωση ως μια βαθιά νοητική και σωματική χαλάρωση θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις απενεργοποιώντας τον συνειδητό νου σου, ο οποίος ορίζει τα πρέπει και τα μη.
Υπό τις οδηγίες ενός κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπου σε αυτό το τομέα, θα περαστούν άμεσα και αβίαστα νέες ενθαρρυντικές πεποιθήσεις απευθείας στο υποσυνείδητό σου, οι οποίες θα σου αλλάξουν σταδιακά τη ζωή.
[full_width]

Pages