Η μαγεία είναι η επίκληση σκοτεινών δαιμονικών δυνάμεων για να προκαλέσει κάποιος ένα «καλό», αλλά συνηθέστερα ζημιά, κακό, ασθένεια, θάνατο κλπ. σε έναν συνάνθρωπό του. 

  Η εκδίκηση είναι συνήθως ο λόγος που οδηγεί κάποιον στη μαγεία.

 Ήταν γνωστή στους αρχαίους λαούς και στους βυζαντινούς, είναι δε αποτέλεσμα ειδωλολατρικών αντιλήψεων για την ύπαρξη μυστηριωδών δυνάμεων στα αντικείμενα και τα φαινόμενα της φύσης.

 Οι μάγοι θεωρούν ότι ορισμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος έχουν μαγικές ιδιότητες.

 Διδάσκουν επιπλέον ότι υπάρχουν «μαγικοί» ή «τυχεροί» αριθμοί, ημέρες, ημερομηνίες, γράμματα, αντικείμενα, ήχοι κλπ.

 Χρησιμοποιούν μεθόδους λευκής ή μαύρης μαγείας, τρυπούν ομοιώματα ανθρώπων για να τους βλάψουν, πετούν στο σπίτι εκείνου που θέλουν να εκδικηθούν διάφορα μάγια, μαντήλια με κόμπους για να τον «δέσουν» κλπ.

 Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δυστυχώς οι μάγοι και οι μάγισσες χρησιμοποιούν ακόμη και αντικείμενα λατρείας και ευσέβειας, π.χ. εικόνες, κεριά, λαμπάδες, θυμίαμα κλπ.

 Είναι το έσχατο σημείο ψυχικής και ηθικής κατάπτωσης, τα ιερά αντικείμενα που προορίζονται για τη λατρεία του Θεού να προσφέρονται τελικά στη λατρεία του διαβόλου!

 Η Εκκλησία μας καταδικάζει τη μαγεία, διότι μαγεία σημαίνει υποδούλωση στον διάβολο, σημαίνει έλλειψη αγάπης, σημαίνει άγνοια και απουσία πίστεως στον αληθινό Θεό.

 Μας καλεί να μείνουμε μακριά από τις μεθόδους αυτές, που αποτελούν στην πραγματικότητες μεθοδείες του διαβόλου. 

Από την Εκκλησία μας καταδικάζονται ακόμη η επίκληση των δαιμόνων, η μαγγανεία (δηλ. η παρασκευή «μαγικών» φίλτρων), οι κατάρες και τα αναθέματα, η συμμετοχή σε πνευματιστικές εκδηλώσεις και σατανιστικές τελετές, η μέθοδος του υπνωτισμού, η καταφυγή σε ονειροκρίτες, η κερδοσκοπία από την εκμετάλλευση εύπιστων ανθρώπων που ανοήτως πιστεύουν σ’ αυτά.

 Οι πελάτες που καταφεύγουν στους ανθρώπους αυτούς (και φυσικά τους πληρώνουν αδρά) έχουν χάσει τη ζωντανή πίστη τους, έχουν λησμονήσει τον αληθινό Θεό.

 Πώς μπορείς να λέγεσαι χριστιανός, βαπτισμένος στο όνομα της Αγίας Τριάδος και να επηρεάζεται η ζωή σου από τις δοξασίες πρωτόγονων λαών;

 Στη ζωή μας όλοι συναντούμε δυσκολίες, προβλήματα, αναποδιές.

 Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, το να τρέξεις στις μάγισσες δεν είναι λύση, είναι διάλυση! Υποδούλωση στο διάβολο, ευτελισμός της προσωπικότητάς σου, άρνηση του Χριστού.

 Τότε η καρδιά γίνεται χώρος δαιμονικής κυριαρχίας και η ζωή χάνει κάθε ομορφιά.

 Στις δύσκολες στιγμές της πορείας μας σ’ αυτόν τον κόσμο θα βρούμε μεγάλη ανακούφιση και παρηγοριά αν αναθέσουμε κάθετι στον Θεό.

 Η προσευχή, η θεία Κοινωνία, η μελέτη του θείου λόγου θα μας χαρίσουν τα εφόδια να σταθούμε στα πόδια μας και να συνεχίσουμε με αισιοδοξία το ταξίδι της ζωής για να παλέψουμε με κάθε αντιξοότητα.

 Χάντρα θαλασσιά θα βάλω για να σε ονειρευτώ!

 Μορφή μαγείας είναι οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες.

 Πρόκειται για παράλογες αντιλήψεις ότι ορισμένα πράγματα προκαλούν αρνητικές επιδράσεις στη ζωή των ανθρώπων (π.χ. ο αριθμός 13, η μαύρη γάτα, το να περάσεις κάτω από σκάλα, το σπάσιμο του καθρέπτη, η κραυγή της κουκουβάγιας κλπ).

 Και από την άλλη ορισμένα «τυχερά» πράγματα τάχα φέρνουν καλό, «γούρι» (π.χ. το ρόδι, η κρεμμύδα, το πέταλο, το κοκαλάκι της νυχτερίδας) ή θεωρείται ότι προστατεύουν από το κακό (π.χ. βότανα, ξόρκια, μπλε χάντρες κλπ).

 Όλες οι προλήψεις φανερώνουν έλλειψη παιδείας, θρησκευτική άγνοια, απιστία, πολιτιστική καθυστέρηση και στην πραγματικότητα μας γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω.

 Οι άνθρωποι που δέχονται τις προλήψεις είναι δυστυχισμένοι!

 Η ζωή τους γεμίζει φόβο και αγωνία. 

Διώχνουν τον Θεό μακριά και προσκυνούν ειδωλολατρικά τα τεχνάσματα του διαβόλου!

 Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας σαφώς καταδικάζει όλα τα παραπάνω και μας καλεί όλους να μείνουμε μακριά από όλες τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

 Ο χριστιανισμός ελευθερώνει τον άνθρωπο, καθώς η γνώση του αληθινού Θεού και η συνειδητή συμμετοχή μας στην Εκκλησία ρίχνει φως στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.

 Η μαγεία και οι δεισιδαιμονίες καταδικάζουν σε άγνοια, δυστυχία, κακομοιριά, πνευματικό σκοτάδι.

 Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ακόμη και σε διάφορα φυλακτά που δίδονται ή πωλούνται.

 Πολλά είναι αμφιβόλου προελεύσεως, ιδιαίτερα εκείνα που μαζί με τα χριστιανικά σύμβολα συνδυάζουν και κάποιο «γούρι».

Το καλύτερο φυλακτό είναι ο Σταυρός ή κάτι που μας έχει δοθεί δωρεάν από την Εκκλησία και όχι από διάφορους πλανόδιους, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την πίστη των ανθρώπων.

  Τι … λέει σήμερα το ζώδιό σου;

 Ιδιαίτερα θ’ αναφερθούμε σε ένα θέμα που έγινε «μόδα» στις ημέρες μας: την αστρολογία. 

Στην τηλεόραση –και μάλιστα στις πρωινές εκπομπές-, στο ραδιόφωνο, στα περιοδικά και τις εφημερίδες μπορείς καθημερινά να ακούσεις … το ζώδιό σου.

 Κι αν θα πάει καλά η ημέρα σου –γιατί όχι και ολόκληρος ο μήνας ή και ο χρόνος- στα θέματα που σε αφορούν, από τη υγεία και την εργασία σου έως τη συναισθηματική σου ζωή. 

Και φυσικά τίποτε δεν εξαρτάται από σένα, τη διάθεσή σου, τις επιθυμίες σου, τις κινήσεις σου, τις σπουδές σου κλπ.

 Όλα στη ζωή σου έχουν αποφασισθεί για σένα –χωρίς εσένα- από το ωροσκόπιο και τον/την αστρολόγο σου.

 Που ισχυρίζεται ότι είναι και … επιστήμονες με «ανώτερες» σπουδές (αλήθεια, σε ποιό πανεπιστήμιο;).

 Σε ειδικές περιπτώσεις μπορείς να απευθυνθείς και στα «μέντιουμ», για να βρεις χαμένα αντικείμενα, να μάθεις το μέλλον σου, να πάρεις συμβουλές για τη ζωή σου.

 Το μέντιουμ θα χρησιμοποιήσει και διάφορες μεθόδους, θα ρίξει τα χαρτιά, θα σου πει τον καφέ, θα εξηγήσει τα όνειρά σου.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι «μέντιουμ» σημαίνει «ενδιάμεσος», δηλ. στέκεται ανάμεσα στον πελάτη και τα πονηρά πνεύματα, που επικαλείται για να «διαβάσει» το μέλλον.

 Μάλιστα, είναι πιθανό να ανήκει και σε μια «εταιρεία» με «υποκαταστήματα» σε όλο τον κόσμο.

 Ή –με το σύστημα του πνευματισμού- μπορεί να σε βοηθήσει να «επικοινωνήσεις» με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, εκμεταλλευόμενος αισχρά την ιδιαίτερη αδυναμία σου για εκείνους που δεν είναι πια κοντά σου!

 Ο πνευματισμός αρνείται τον χριστιανισμό, ισχυρίζεται ότι ο Χριστός διαστρέβλωσε τον μωσαϊκό νόμο του Θεού και ότι τώρα έρχονται τα πνεύματα να τον ερμηνεύσουν σωστά και να διαφωτίσουν τους ανθρώπους στις αποκρυφιστικές συγκεντρώσεις, ανοιγοκλείνοντας τις πόρτες και αιωρώντας τα τραπέζια στον αέρα.

 Η Εκκλησία μας καταδικάζει τη μαντεία (μορφή της οποίας είναι η αστρολογία) και τον πνευματισμό.

 Καταδικάζει τη μαντεία και την αστρολογία διδάσκοντας την ελευθερία του ανθρώπου, ο οποίος πράττει κατά συνείδησιν το καλό ή το κακό.

 Δεν δέχεται το πεπρωμένο, το μοιραίο, το προκαθορισμένο στη ζωή μας.

 Ο άνθρωπος δεν είναι ρομπότ ούτε καλοκουρδισμένη μηχανή.

 Είναι εικόνα του Θεού, ολοκληρωμένη προσωπικότητα που σκέπτεται, αποφασίζει, δρα και πορεύεται στηριζόμενος στη χάρη του Θεού και τον προσωπικό του αγώνα.

 Η μαντεία και η αστρολογία νωρίς θεωρήθηκαν ειδωλολατρία από την Εκκλησία μας, που πάντα υποστήριζε ότι η «τύχη» του ανθρώπου βρίσκεται στα χέρια του και όχι στα άστρα.

 Καταδικάζει δε η Εκκλησία και τον πνευματισμό διδάσκοντας ότι οι ψυχές των κεκοιμημένων περιμένουν από εμάς, τα μέλη της στρατευόμενης Εκκλησίας, την προσευχή μας και τη φιλανθρωπία.

 Γι’ αυτό και τελούμε τα ιερά μνημόσυνα, που προσφέρουν αναψυχή, ελπίδα και παρηγοριά σ’ εκείνους που έφυγαν αλλά και σε όλους εμάς.

 Και με τη φιλανθρωπία που κάνουμε στη δική τους μνήμη αποταμιεύουμε για χάρη τους, όχι σε επίγεια τράπεζα αλλά στο θησαυροφυλάκιο του ουρανού.

 Θα με ξεματιάσεις;

 Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Εκκλησία μας θεωρεί τη βασκανία (το «μάτιασμα») μορφή δεισιδαιμονίας, την πραγματικότητα της οποίας απορρίπτει. 

Την αποδίδει στην επήρεια του πονηρού πνεύματος, θεωρώντας την ως έργο του διαβόλου και ως αποτέλεσμα φθόνου.

 Γι’ αυτό και μας καλεί, ως χριστιανοί που είμαστε, κανέναν να μη φθονούμε, κανενός το κακό να μην επιζητούμε.

 Έτσι, είναι καλό να αποφεύγουμε το «ξεμάτιασμα» από κάποιον λαϊκό, το οποίο αποτελεί μέθοδο αμφιβόλου προελεύσεως.

 Μπορούμε να ερχόμαστε στον Ναό και να ζητούμε από τον Ιερέα να μας διαβάσει τη σχετική

 «Κύριε ο Θεός ημών, ο Βασιλεύς των αιώνων, Ο Παντοκράτωρ και Παντοδύναμος, ο ποιών πάντα και μετασκευάζων μόνω τω βούλεσθαι, ο εν την επταπλάσιον καμίνον και την φλόγα την εν Βαβυλώνι εις δρόσον μετάβαλων και τους αγίους σου τρείς παίδας σώους διαφύλαξας, ο Ιατρός και Θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις σε ελπιζόντων, σου δεόμεθα και σε παρακαλούμεν, απόστησον,φυγάδευσον και απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδο και πάσαν επιβουλήν, περιέργειαν τε πονηράν και βλάβην και οφθαλμών βασκανίαν των κακοποιών και πονηρών ανθρώπων απο του δούλου σου (τούδε) και ή υπο ωραιότητος ή ανδρείας ή ευτυχίας ή ζήλου και φθόνου ή βασκανίας συνέβη, αυτός, φιλάνθρωπε Δέσποτα, έκτεινον την κραταίαν σου χείρα και τον βραχίονα σου τον ισχυρόν και ύψιστον και επισκόπων επισκόπησον το πλάσμα σου τούτο και κατάπεμψον αυτώ Άγγελον ειρηνικόν, κραταίον, ψυχής και σώματος φύλακα, ός επιτιμήσει και απελάσει απ΄αυτού πάσαν βλάβην, πάσαν πονηράν βούλην, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και φθονερών ανθρώπων’ ίνα ύπο σου ο σός ικέτης φρουρούμενος μετ΄ευχαριστίας ψάλη σοί’ Κύριος εμοί βοηθός και ου φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι άνθρωπος’ και πάλιν’ Ου φοβηθήσομαι κακά, ότι συ μετ΄εμού ει’ ότι συ εί ο Θεός, κραταίωμα μου, ισχυρός εξουσιαστής, αρχών ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος. Ναί Κύριε Ο Θεός ημών, φείσαι του πλάσματός σου και σώσον τον δούλον σου από πάσης βλάβης και επηρείας της εκ βασκανίας γινομένης και ανωτέρον αυτόν παντός κακού διαφύλαξον’ πρεσβείαις της υπερευλογημένης ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, των φωτοειδών Αρχαγγέλων και παντών σου των αγίων. Αμήν».»


 ή και τις Ευχές.

 Το καλύτερο κόσμημα!

 Επιτρέψτε μας τέλος να σας προτείνουμε ως φυλακτήριο απέναντι στις λογής-λογής επιθέσεις του διαβόλου τον Σταυρό του Κυρίου μας, που δεν αποτελεί ένα απλό κόσμημα, αλλά προστατεύει και φυλάσσει τον πιστό.

 Ο Σταυρός είναι υπεραρκετός!

 Δεν χρειάζεται να φέρουμε μαζί του «ματάκια», μπλε χάντρες κλπ.

 Πρόκειται και πάλι για προλήψεις και δεισιδαιμονίες που μας γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω.

 Ο Σταυρός είναι η δύναμή μας.

 Προτρέπουμε όλους να φοράτε τον Σταυρό και ιδιαίτερα οι γονείς να φορούν τον Σταυρό στα παιδιά τους και να τους μιλούν γι’ αυτόν.

 Προσέξτε μόνο γιατί δυστυχώς ορισμένοι απερίσκεπτοι κοσμηματοπώλες πωλούν διάφορα παράξενα σχήματα που μοιάζουν με τον Σταυρό, αλλά δεν είναι Σταυρός!

 Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι τόσο «αθώα» τα σχήματα αυτά, μπορεί να πρόκειται ακόμη και για σατανιστικά σχήματα.

 Γι’ αυτό: Προσοχή!

 Δεν χρειάζεται να φοράμε έναν ακριβό Σταυρό –άλλωστε από μόνος του είναι ανεκτίμητος!

 Όμως, να είναι Σταυρός, με σαφές το σχήμα.

 Η «αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού» ας γίνει η προστασία αλλά και η ομορφιά της ζωής μας!


Share To:

Post A Comment: