Όσο ζεις, να μαθαίνεις πως να ζεις… - Point of view

Εν τάχει

Όσο ζεις, να μαθαίνεις πως να ζεις…




”Δεν υπάρχει πιο δύσκολη τέχνη απ’το να ζει κανείς. Για τις άλλες τέχνες και επιστήμες υπάρχουν παντού αναρίθμητοι δάσκαλοι. Ακόμη και οι νέοι πιστεύουν ότι τις έχουν κατακτήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να τις διδάξουν στους άλλους. Στη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του πρέπει κανείς να συνεχίσει να μαθαίνει να ζει και, πράγμα που θα σας ξαφνιάσει ακόμη περισσότερο, πρέπει κανείς σ’ολόκληρη τη ζωή του να μαθαίνει πώς να πεθάνει…

Εκείνο πάντως που μπορούμε σίγουρα να πούμε είναι ότι μόνο όσοι θέλουν να έχουν τον Ζήνωνα και τον Πυθαγόρα και τον Δημόκριτο και όλους τους άλλους σοφούς δασκάλους των ελευθέριων σπουδών, αλλά και τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο, στενότατους φίλους τους καθημερινά, μόνο αυτοί είναι αφοσιωμένοι στα πραγματικά καθήκοντα της ζωής…


Κανένας από τους σοφούς αυτούς δεν πρόκειται να σε αναγκάσει να πεθάνεις, όλοι όμως θα σε διδάξουν πώς να πεθαίνεις. Κανένας τους δεν θα σπαταλήσει τα χρόνια της ζωής σου, ο καθένας τους όμως θα πλουτίσει τα χρόνια σου με τα δικά του χρόνια. Κανενός η συζήτηση δεν θα σου προκαλέσει κίνδυνο, κανενός η φιλία δεν θα είναι θανάσιμη για σένα, κανενός το πλησίασμα δεν θα σου αφαιρέσει χρήματα. Θα πάρεις από αυτούς ό,τι προτιμάς εσύ και δεν θα είναι δικό τους το λάθος αν δεν αντλήσεις από εκείνους ό,τι ανώτερο θα επιθυμούσες.




Αυτοί θα σου ανοίξουν το δρόμο της αθανασίας αυτοί θα σε σηκώσουν σε ένα ύψος, από το οποίο κανείς ποτέ δεν έχει πέσει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιμηκύνεις τη θνητή σου ιδιότητα και να τη μετατρέψεις σε αθανασία. Τιμές, μνημεία, καθετί που η φιλοδοξία διέταξε με ψηφίσματα ή κατασκεύασε με έργα σύντομα καταρρέουν σε ερείπια δεν υπάρχει τίποτα που η μακρά ροή του χρόνου να μην το σωριάζει στο έδαφος και να μην το εξαφανίζει.

 Τα έργα όμως που η φιλοσοφία έχει καθαγιάσει είναι αδύνατον να υποστούν ζημιά κανένας χρόνος δεν θα τα καταστρέψει, κανένας δεν θα μειώσει τη σημασία τους…!”

Λεύκιος Ανναίος Σενέκας – Lucius Anneus Seneca,
(4 π.Χ. – 65 μ.Χ.), Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας,
 δραματουργός και Στωικός φιλόσοφος.

via

Pages