Ασθενούσης της «κεφαλής», χωλαίνει ο λαός - Point of view

Εν τάχει

Ασθενούσης της «κεφαλής», χωλαίνει ο λαός




Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

   Ο Θεός είναι η πηγή της υγείας… Μια άρρωστη κεφαλή – αυτό είναι οι ηγέτες και οι πρεσβύτεροι του λαού- και μια ασθενική καρδιά – αυτός είναι ο λαός.





  Ο Προφήτης Ησαΐας παρουσιάζει έναν ολόκληρο λαό ως ένα σώμα και δείχνει ότι, ακόμη και στο σώμα του λαού συμβαίνει το ίδιο, όπως και στο σώμα ενός ανθρώπου. Όταν ένα όργανο του σώματος ασθενεί, ναι μεν μόνον αυτό το όργανο είναι άρρωστο, αλλά εξαιτίας αυτού του οργάνου ολόκληρο το σώμα αισθάνεται ασθενικό.


Έτσι συνέβη και με τον λαό του Ισραήλ: ασθενούσε η κεφαλή και από άρρωστη κεφαλή, η καρδιά ασθένησε. Οι ηγέτες και οι πρεσβύτεροι του Ισραήλ εγκατέλειψαν τον Νόμο του Θεού και ακολούθησαν τις (υλικές) αισθήσεις τους. Αντί για τον Νόμο του Θεού προέκριναν το σαρκικό φρόνημά τους και τον αμαυρωμένο από ποικίλες κοσμικές επιρροές νου τους, ως οδοδείκτες της ζωής. Έπεσαν στο χωρίς ελπίδα σκοτάδι της ειδωλολατρικής πλάνης (και συνακόλουθα του Σατανισμού). Από την παραφροσύνη του νου (ηγετών) ασθένησε η καρδιά (ο λαός).





Είναι πολύ πιο δύσκολο για την καρδιά να χωριστεί από τον Θεό, απ’ ότι είναι για τον νου. Είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν λαό να χωριστεί από τον Θεό, απ’ ότι είναι για τους ηγέτες του. Όταν η κεφαλή νοσεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η καρδιά ασθενεί και ενδίδει. Εξαιτίας της διαφθοράς των κυβερνητών του, ένας λαός τελικά ξεστρατίζει από την ορθό οδό (που οδηγεί στον Άγιο Τριαδικό Θεό).


Αυτή είναι η όραση του Ησαΐα, αληθινού Προφήτη του Θεού. Πράγματι, αυτή είναι μία αληθινή αποκάλυψη, για τότε όσο και για τώρα – για τον λαό του τότε Ισραήλ (της Εκκλησίας της Παλαιάς Διαθήκης) αλλά και του σήμερα (της Εκκλησίας της Καινής Διαθήκης). Κοιτάξτε τους ανθρώπους που γνωρίζετε καλύτερα, και κρίνετε μόνοι σας: δεν είναι η κεφαλή (η συντριπτική πλειονότητα των «Ορθόδοξων» κληρικών) άρρωστη και η καρδιά (η συντριπτική πλειονότητα των βαπτισμένων «Ορθόδοξων» Χριστιανών) ασθενική;



(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς,
 Πνευματικό Ημερολόγιο, 
μήνας Αύγουστος, 4 Αυγούστου, 
εκδ. Άθως, Αθήνα 2015, σελ. 44-45).

Pages