Τελική Κρίση - Point of view

Εν τάχει

Τελική Κρίση






Οι όροι "Δευτέρα Παρουσία" και "Δεύτερη Έλευση" αφορούν γενικά μελλοντολογικές ή εσχατολογικές προφητείες διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών. Η πιο χαρακτηριστική αφορά τη χριστιανική δοξασία σχετικά με την επιστροφή του Ιησού Χριστού, με τη χρήση των σχετικών Βιβλικών όρων «παρουσία» και «έλευση».


Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η "Δευτέρα Παρουσία" αποτελεί θεμελιώδες δόγμα της Ορθόδοξης εκκλησίας κατά το οποίο μετά τη πρώτη επί γης ενανθρώπιση της μιας μορφής της Αγίας Τριαδικής Θεότητας, του Ιησού Χριστού, θα ακολουθήσει η «δευτέρα παρουσία» Του προκειμένου να κρίνει «ζώντας και νεκρούς». Ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί αυτή παραμένει άγνωστος όπου κατά το Ευαγγέλιο "ουδέ οι άγγελοι του Θεού γνωρίζουν".


Κατά τα ίερά πάντα κείμενα, την προσέγγισή της θα αναγγείλουν στους "εκλεκτούς" ορισμένα γεγονότα, λεγόμενα και "σημεία των καιρών", όπως πόλεμοι, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις, θλίψη μεγάλη επί της Γης, παράδοξα φυσικά φαινόμενα, ηθική χαλάρωση και αύξηση της αδικίας και αμαρτίας "και δια το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών". Τέλος το Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί "πάση τη κτίσει", ενώ ψευδοπροφήτες θα εμφανισθούν με αποκορύφωμα την εμφάνιση του ενσαρκωμένου την αμαρτία και την άρνηση του "Αντίχριστου".


Η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, κατά το Ευαγγέλιο και την Χριστιανική παράδοση θα είναι αιφνίδια, αντιληπτή στους πάντες και μη επιδεχόμενη παρερμηνείας ή αμφισβήτησης "ως η αστραπή η οποία φαίνεται από Ανατολών έως Δυσμών".
Εδάφια Κ.Δ.


Κυριότερα εδάφια στη Καινή Διαθήκη που αναφέρονται ως υπόσχεση της Δευτέρας Παρουσίας είναι: 

Ματθαίος 24:25-64 

Ιωάννης 14 

Αποκάλυψη 19:20-21, 20, 22:6-21 

Πράξεις Αποστόλων 1:11, 3:19-21 

Προς Φιλιππησίους 3:20 

Προς Κολοσσαείς 3:4 

Α΄ Θεσσαλονικείς 1:10, 4:13 - 5:11 

Β΄ Θεσσαλονικείς 1:5 - 2:12 

Β΄ Πέτρου 3:8-13 




Στη βεβαιότητα επανόδου του Ιησού Χριστού φέρονται να συμφωνούν δύο Ευαγγελιστές, Ματθαίος και Ιωάννης και ο Απόστολος Πέτρος και ο ισαπόστολος Παύλος. Η βεβαιότητα αυτή αποτελεί σήμερα το ισχυρότερο κίνητρο της χριστιανικής ζωής.

Pages