Ίσως τα όνειρα ήταν καθορισμένο να μείνουν όνειρα - Point of view

Εν τάχει

Ίσως τα όνειρα ήταν καθορισμένο να μείνουν όνειρα



Τρομερές οι δικαιολογίες 

για τις οποίες οι Άνθρωποι αφήνουν τα όνειρα τους 

να φύγουν απραγματοποίητα.



   Κάθε  άνθρωπος έχει όνειρα και φιλοδοξίες, όμως όχι λίγοι από εμάς δεν θα τις δούμε να πραγματοποιούνται. Αυτό συμβαίνει γιατί φοβόμαστε. Φοβόμαστε την αποτυχία, τις απρόβλεπτες καταστάσεις, ακόμα φοβόμαστε τον θάνατο. Τα  περισσότερα όνειρα μας μένουν απραγματοποίητα,  και εμείς περιπλανιόμαστε χωρίς στόχους και σε σύγχυση.  Γιατί να συμβαίνει αυτό, Και έπειτα αναρωτιόμαστε, όσοι καταφέρνουν να πετύχουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, πώς τα καταφέρνουν;
Ίσως γιατί τα όνειρα ήταν καθορισμένο να μείνουν όνειρα, ήταν προκαθορισμένο να μείνουν ανέφικτα. Γι αυτό και είναι ο λόγος που ονομάζονται όνειρα, σωστά?
Όχι. Δεν είναι σωστό. Είναι ….Λάθος.
Παρακάτω παρατίθενται οι λόγοι και οι δικαιολογίες για τις οποίες αφήνουμε τα όνειρα μας απραγματοποίητα.
  • Σκέπτεσαι ότι δεν είσαι αρκετά καλός/ καλή
Ναι, ο καθένας μας μέσα του έχει εκείνη την φωνή που του ψιθυρίζει  «δεν είσαι έτοιμος», «θα τα κάνεις όλα μούσκεμα αν το ξεκινήσεις», «θα αποτύχεις στα σίγουρα», «δεν αξίζεις και πολλά». Μερικές φορές πιστεύεις ότι την μια στιγμή έχεις δημιουργήσει το καλύτερο πράγμα στη γη και ακριβώς την επόμενη στιγμή έχεις την πλήρη εντύπωση ότι έχεις φτιάξει την μεγαλύτερη κουταμάρα και το πιο άχρηστο πράγμα που μπορούσε να φτιαχτεί.
Λοιπόν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μας λέει η επιστήμη γι αυτήν φωνή μέσα μας. Από την μια πλευρά είναι αυτό που μας κρατάει πίσω σε μια θέση ασφαλή, μακριά από ρίσκα και «πιθανούς» κινδύνους, μας κρατάει σε ένα χώρο «προστατευμένο» και μακριά από «νέα πράγματα» που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το πώς θα καταλήξουν. Και γι αυτό τον λόγο αυτή η φωνή κάνει ότι μπορεί για να μας κρατήσει πίσω. Έτσι, μας λέει ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι είμαστε «ανίκανοι» και «άχρηστοι» και ό,τι και να κάνουμε, όποια προσπάθεια μας, θα πάει χαμένη.
Φυσικά, αυτή η φωνή δεν προέρχεται έξω από εμάς τους ίδιους,  Δεν μπορούμε να την κάνουμε να σωπάσει «βάζοντας μας μια ταινία στο στόμα»  ή να την βάλουμε στην «γωνία» και να απομακρυνθούμε ώστε να μην την ακούμε. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της, μια και αυτή η φωνή είμαστε εμείς οι ίδιοι, είναι η φωνή που θα μας πει πότε να σταματήσουμε, είναι η φωνή που μας έχει προστατέψει στο παρελθόν και θα μας προστατέψει και στο μέλλον.
Έτσι, ξέρουμε στο μυαλό μας ποια είναι τα όρια μας. Και γι αυτό όταν την ακούμε μέσα μας,  είναι η φωνή που μας προστατεύει. Αλλά εμείς θα πρέπει να καταλαβαίνουμε τι γίνεται πραγματικά, να ξέρουμε ποια είναι τα πραγματικά όρια και οι δυνατότητες μας και να ενεργούμε ανάλογα μετά από σοβαρή και ώριμη σκέψη.

  • Σκέπτεσαι και λες στον εαυτό σου «Δεν έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου»
Αυτό θα το πω μόνο μια φορά: «Τα όνειρα είναι εκεί στο μυαλό μας και εμείς θα πρέπει να τα ακολουθήσουμε, να τους δώσουμε σάρκα και οστά, να τα κάνουμε πραγματικότητα. Και,  αν δεν έχεις πολύ χρόνο, για κάτι που θεωρείς ότι είναι το όνειρο σου και μάλιστα πιστεύεις ότι αυτό είναι το πάθος σου, τότε λυπάμαι που το λέω, αλλά αφού δεν έχεις χρόνο γι' αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις «πραγματικό πάθος» για να το κάνεις.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι,  πάντα βρίσκουν χρόνο. Αν είσαι από αυτούς που βρίσκονται συνεχώς στο «Facebook», στο «Instagram», και γενικά στα επονομαζόμενα «social media», τότε πάρε ένα χρονόμετρο και άρχισε να μετράς το χρόνο που ξοδεύεις μπροστά σε αυτά. Όταν είσαι μπροστά στην τηλεόραση άρχισε να μετράς το χρόνο που ξοδεύεις. Μελέτες, μάς  έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου μια ώρα και 50 λεπτά στα «social media» κάθε μέρα, χρόνος που αυξάνεται το σαββατοκύριακο. Και σε αυτό τον χρόνο δεν προσθέτουμε καθόλου τον χρόνο που ξοδεύουμε καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση.  Αυτή λοιπόν η μελέτη,  από μόνη της δείχνει,  ότι δεν μπορούμε να δικαιολογούμαστε ότι δήθεν δεν έχουμε χρόνο..!
Εάν πραγματικά δεν έχουμε καθόλου χρόνο, και μάλιστα για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, τότε θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο. Θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι δεν μας αρέσει – καθώς είναι σίγουρα ότι θα υπάρχουν πράγματα που κάνουμε και δεν μας αρέσουν – και να ξεκινήσουμε να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και αγαπάμε πολύ.
Ναι ίσως να βγάζεις λίγα χρήματα, ίσως και να μην μπορείς να πας γυμναστήριο  ή να μην μπορείς να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα που σου αρέσουν, αλλά σίγουρα μπορείς να κάνεις το ένα και μόνο πράγμα που αγαπάς πολύ, μπορείς δηλαδή να κάνεις το όνειρο σου. Έχεις μόνο μια ζωή σε αυτόν τον πλανήτη και δεν θα πρέπει να το ξεχάσεις, για κανένα απολύτως λόγο.  Να  ακολουθήσεις το όνειρο σου!
  • Το περιβάλλον και οι φίλοι σου βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά
Η συνήθης φράση που ίσως να ακούγεται θα μπορούσε να είναι:
 «Γεια σου, άκουσα ότι θέλεις να γίνεις… . Καλή τύχη με αυτό που θες, όμως σήμερα δεν πρόκειται να το πετύχεις, δεν το αφήνεις για αργότερα? Πάμε  να διασκεδάσουμε και το ξεκινάς από αύριο, και αύριο μέρα είναι». ¨Όμως και την επόμενη μέρα ακούς ξανά και ξανά…. τα ίδια.
Ο καθένας από εμάς,  έχει γύρω του ένα τέτοιο ή τέτοια άτομα που προτάσσουν πάντα την δικιά τους (ή τις δικές τους προτιμήσεις και ορέξεις) και βέβαια δεν σταματούν σε τίποτα προκειμένου  να προβάλλουν και να υλοποιήσουν τις δικές τους επιθυμίες ή και τα δικά τους όνειρα, αντί για τα δικά σου. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν, ότι στην ζωή θα πρέπει να είσαι ρεαλιστής/ρεαλίστρια. Έτσι το να θες να γίνεις κάτι που είναι μακρινό, που είναι δύσκολο ή που θέλει προσπάθεια, τους μοιάζει ουτοπία και δεν το ενισχύουν αντίθετα με τον τρόπο τους προσπαθούν να σε κάνουν να το αναβάλλεις, στο μεταθέτουν και γενικώς σε αποτρέπουν από το να το κάνεις, με στόχο να κάνεις κάτι που οι ίδιοι θέλουν, κάτι που είναι πιο εύκολο και με κοντινά αποτελέσματα, και το οποίο πρώτα και κύρια αρέσει σε εκείνους.
Βέβαια μια δουλειά που σε αναγκάζει να εργάζεσαι από το πρωί μέχρι το απόγευμα πρέπει να είναι μια δουλειά που σου πληρώνει ρούχα, λογαριασμούς, ταξίδια κλπ. Όμως αυτή η δουλειά θα πρέπει να είναι αυτή που σε εκφράζει, που σε «γεμίζει», που σε ευχαριστεί. Και αυτήν θα την έχεις διαλέξει ο ίδιος/ίδια. Υπάρχουν και δουλειές που δεν είναι με ωράριο, που είναι ερευνητικές, που είναι προσφοράς, που είναι έμπνευσης, κλπ. Αν μια τέτοια επιθυμείς, αν είναι το όνειρο σου, θα πρέπει να την κυνηγήσεις, θα πρέπει συστηματικά, σωστά, με συνέπεια να κάνεις όσα πρέπει για να την κάνεις πραγματικότητα.
Μια τέτοια προσπάθεια θα σου φέρει και χαρά, αλλά ταυτόχρονα θα είναι μια επιτυχημένη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που μπορεί να φέρει και την αναγνωρισιμότητα, την ευρύτερη αποδοχή αλλά και την έμπνευση για πολλούς άλλους γύρω σου. Και βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φέρει σε σένα την ευτυχία της υλοποίησης ενός ονείρου.
  • Μερικές φορές λες στον εαυτό σου «δεν είμαι ακόμα έτοιμος/έτοιμη»
Χρειάζεται, πολύ κουράγιο για να μπορέσει κάποιος να κυνηγήσει το όνειρο του. Και αυτό γίνεται πιο πραγματικό και ουσιαστικό όταν θα πρέπει να κάνεις «θυσίες». Σε τέτοιες θυσίες μπορεί να περιλαμβάνονται το να χάνει κάποιος μέρος από οικογενειακό χρόνο, να θυσιάζει τον τρόπο ζωής του, να χάνει κάποια από τα χόμπι του, να χρησιμοποιεί στοιχεία από τα οικονομικά του και γενικώς να θυσιάσει αρκετά πράγματα.  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να παρατήσεις την εργασία σου, να καταστρέψεις τις γέφυρες με άλλους ανθρώπους και φίλους και γενικά να τα διαλύσεις όλα. Αυτό  που θέλω να πω,  με λίγα λόγια, είναι  να ανακαλύψεις ξανά το «πάθος σου»  για την ολοκλήρωση του «ονείρου σου», τον πόθο που μπορεί να το πεις και «εσωτερική φλόγα». Είναι εκείνη η φλόγα που θα σε «βοηθήσει» να κυνηγήσεις το όνειρο σου, καθώς όπως όλοι μας,  έχεις μόνο μια ζωή για να ζήσεις σε αυτόν τον πλανήτη και κάθε στιγμή της είναι πολύτιμη.
Έτσι, κάθε μέρα που περνάει, δεν γυρίζει πίσω για να μπορούμε να την αλλάξουμε, αν το θελήσουμε αργότερα. Κάθε μέρα θα πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε κατάλληλα, να την απολαμβάνουμε και να την αξιοποιούμε για να φτάσουμε να υλοποιήσουμε το όνειρο μας.
Ο χρόνος τρέχει και φεύγει, όχι μόνο από εσένα, αλλά για όλους μας. Το να λέμε λοιπόν στον εαυτό μας «δεν είμαι αρκετά έτοιμος/έτοιμη»  ή «είμαι μικρός/μικρή  ακόμα και δεν έχω ακόμα την απαιτούμενη εμπειρία» δεν μας βοηθάει καθόλου.  Και βεβαίως,  δεν λέμε ποτέ «δεν έχω ακόμα την ευκαιρία!». Λοιπόν, δεν περιμένουμε την «ευκαιρία» απλά κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να  «δημιουργηθεί η ευκαιρία».
Ψάξε να βρεις τους δρόμους, ερεύνησε τις μεθόδους, κατασκεύασε τις «γέφυρες» που χρειάζεσαι, προκάλεσε τις γνωριμίες που «απαιτούνται», διεκδίκησε τις αναγνωρίσεις και τον χώρο που χρειάζεσαι και οδήγησε τον εαυτό σου στον δρόμο που απαιτείται για να φτάσεις στο «όνειρο». Και αν ο δρόμος δεν είναι εκεί που θέλεις, τότε όρισε τον,  καθάρισε τον από οποιοδήποτε εμπόδιο,  κατασκεύασε τον  μόνος/μόνη και προχώρησε μέχρι να φτάσεις εκεί ακριβώς που θέλεις. Εκεί που είναι το δικό σου όνειρο – εκεί που είναι η δική σου επιτυχία.
  • Πολλές φορές λες ψέματα στον εαυτό σου.
Το να λες την αλήθεια στον εαυτό σου, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου. Οι άνθρωποι περνούν πολλές απογοητεύσεις όταν προσπαθούν να επιτύχουν στην ζωή τους. Αυτές βέβαια, οι απογοητεύσεις,   δεν είναι αρεστές σε κανέναν.
Στην προσπάθεια μας σχεδόν όλοι μας χρησιμοποιούμε τις φράσεις: «κάνω το καλύτερο που μπορώ»  ή  «έκανα τα πάντα»  ή  «είμαι πάντα πολύ απασχολημένος/νη».  Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι άνθρωποι,  θέλουμε πάντα να προλέγουμε και να προλαμβάνουμε την επιτυχία σε ό,τι και να κάνουμε.  Αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο,  καθώς,  αν και κάνουμε την προσπάθεια μας,  τελικά δεν είμαστε, πάντα, κατάλληλα προετοιμασμένοι γι αυτό που θέλουμε να κάνουμε.  Και κατά συνέπεια η αποτυχία έρχεται και μας δείχνει την πραγματικότητα.
Η προσπάθεια μας, θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια και να βασίζεται στην πραγματικότητα. Η σωστή προετοιμασία, η επιμέλεια στην δουλεία μας, η σωστή αξιολόγηση και ο έλεγχος αυτών που μας απασχολούν, θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία. Γι αυτό και σε κάθε μας βήμα θα πρέπει να λέμε την αλήθεια στον εαυτό μας  κατά πόσο κάνουμε σωστά αυτό που κάνουμε, και όχι να προσποιούμαστε ότι δήθεν κάθε τι που κάνουμε το κάνουμε σωστά.
Αυτή η αλήθεια,  θα μας οδηγήσει στο όνειρο  ή όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό οι προσωπικές δυνάμεις μας μπορούν να επιτρέψουν μια τέτοια δυνατότητα καθώς είναι δυνατό οι προσωπικές δυνάμεις και ικανότητες να μην επιτρέπουν να το «αγκαλιάσουμε» πλήρως.   Για παράδειγμα,  μπορεί να θέλω να γίνω τραγουδιστής, να μαθαίνω όλα όσα πρέπει, ρυθμό, μουσική, κλπ αλλά η φωνή μου από την φύση της να μην μου επιτρέπει να αποκτήσω τον τίτλο του μεγάλου τραγουδιστή που διακαώς επιθυμώ. Το να γυρίζω όμως γύρω-γύρω και να προσποιούμαι ότι είμαι «Μεγάλος Τραγουδιστής» μόνο τον χαρακτηρισμό του περίγελου και του γραφικού μπορώ να κερδίσω από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Έτσι λοιπόν,  θα πρέπει να κινηθείς προς την υλοποίηση του «ονείρου» σου, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση- κάθε μέρα που περνά δεν ξαναγυρίζει, με σταθερή και σωστή προσπάθεια, προσπερνώντας τα εμπόδια, κάνοντας κάποιες απαραίτητες «θυσίες», προσφέροντας πάντα την αλήθεια στο εαυτό σου. Το «όνειρο» και η επιτυχία, είναι εκεί έξω και σε περιμένει. Κάνε την προσπάθεια σου!
_______________________
 ~ Σταύρος Ριζάκος, HR Business Consultant / Negotiator 
   Πηγή: law-nous.gr

Pages