Σου εύχομαι να κατακτήσεις την Αισιοδοξία - Point of view

Εν τάχει

Σου εύχομαι να κατακτήσεις την Αισιοδοξία




   Υποσχέσου στον εαυτό σου:

1. Να είσαι τόσο δυνατός που τίποτε να μην μπορεί να διαταράξει τη γαλήνη του νου σου.


2. Να συζητάς για υγεία, ευτυχία και για καλό σε κάθε πρόσωπο που συναντάς.


3. Να κάνεις όλους τους φίλους σου να νιώθουν ότι έχουν κάτι ωραίο μέσα τους.


4. Να βλέπεις το κάθε τι από την ευχάριστη πλευρά του και να επιδιώκεις την πραγματοποίηση της αισιοδοξίας σου.


5. Να σκέφτεσαι μόνο το άριστο, να επιδιώκεις μόνο το άριστο και να προσδοκάς μόνο το άριστο.


6. Να ενθουσιάζεσαι τόσο για την επιτυχία των άλλων, όσο ακριβώς ενθουσιάζεσαι για τη δική σου.


7. Να μην επηρεάζεσαι από τα λάθη του παρελθόντος και να επιμείνεις στις μεγαλύτερες επιτεύξεις του μέλλοντος.


8. Να έχεις χαρούμενη όψη πάντοτε και να χαρίζεις ένα χαμόγελο σε όσους συναντάς.


9. Να αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο για την καλυτέρευση του εαυτού σου, ώστε να μην σου μένει καθόλου χρόνος για να επικρίνεις τους άλλους.


10. Να μην σε ανησυχούν τα μικροπράγματα, να είσαι ανώτερος στο θυμό, πολύ δυνατός στο φόβο και πολύ ευτυχής ώστε να μην επιτρέπεις στις δυσκολίες να σταθούν εμπόδιο στην πορεία σου.


Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις



Αισιοδοξία είναι η τάση κάποιος να βλέπει την θετική πλευρά των πραγμάτων κι όχι μόνο. Να περιμένει πάντα καλά αποτελέσματα και την ομορφότερη εξέλιξη.
Με μια κουβέντα, επιλέγει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Αυτό είναι μια στάση ζωής με την οποία πορεύεται και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί κάποιο άτομο να κάνει για να έχει καλή ψυχολογία και υγεία.

Το πρώτο ενδεχομένως ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό είναι φυσικό προσόν ή επίκτητο. Προφανώς ισχύουν και τα δυο. Κάποιοι το έχουν στο χαρακτήρα τους συνεπώς δε μπορούν να διανοηθούν να λειτουργήσουν αλλιώς και κάποιοι το δουλεύουν για να το κατακτήσουν.
Όντως,είναι κάτι που δουλεύεται και με προσπάθεια μπορείς να καταφέρεις αλλά δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Ειδικότερα στις εποχές που διανύουμε που εκ των πραγμάτων είναι τόσο δύσκολες,η πραγματικότητα πολλές φορές έρχεται ως δυνατό χαστούκι.
Ακριβώς αυτό όμως είναι η πρόκληση κι ακριβώς εδώ επιβάλλεται να το παλέψουμε.

Αισιόδοξος δε σημαίνει ότι ονειροβατώ και ζω στον κόσμο μου ή δεν βλέπω και δεν αποδέχομαι την πραγματικότητα. Σαφώς τη βλέπω και ακόμη πιο σαφέστατα με απασχολεί και με δυσκολεύει το ίδιο όπως όλους. Απλά επιλέγω να μην απελπιστώ, να είμαι τουλάχιστον πιο ψύχραιμος και κυρίως να έχω την ελπίδα οδηγό. Να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, στο Θεό ή στη ζωή -ό,τι προτιμά ο καθένας- και να πιστεύω πως η κάθε μέρα μπορεί να φέρει κάτι καινούριο ή, όπως έλεγαν οι άνθρωποι παλιότερα, ο ήλιος θα βγει για όλους.
Έτσι κι αλλιώς ούτε μπορούμε όλα να τα ελέγξουμε ούτε να τα προβλέψουμε. Το να κάθεσαι όμως να μεμψιμοιρείς είναι σίγουρο πως δεν θα βοηθήσει, μάλλον κακό θα σου κάνει.
Ακόμη και η υγεία μας κι όχι μόνο η ψυχική,είναι σε άμεση συνάρτηση με την ψυχολογική μας κατάσταση.

Για να είμαστε αντικειμενικοί ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε και κάποια μειονεκτήματα του να είσαι αισιόδοξος. Όσο παράδοξο κι αν αυτό ακούγεται, υπάρχουν.
Ελοχεύει λοιπόν κίνδυνος από υπέρμετρη αισιοδοξία η λάθος αξιολόγηση κατάστασης με συνέπεια να γίνει κάποιο λάθος. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως ντόμινο προκαλώντας κι άλλο κακό αφού ενασχολούμενοι με μια κατάσταση ίσως χάσουμε ευκαιρίες.
Επίσης όντας αισιόδοξοι καμιά φορά υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας ή τις δυνατότητές μας κι αυτό μας οδηγεί σε σφάλματα ή σε λάθος επιλογές.
Το καλύτερο θα ήταν να είμαστε μεν αισιόδοξοι αλλά να ελέγχουμε όσο μπορούμε το μέτρο της αισιοδοξίας μας. Να αξιολογούμε σωστά πράγματα και καταστάσεις διότι καμιά φορά όσο αισιόδοξοι και να είμαστε δεν είναι αρκετό αν κάτι είναι αδιέξοδο.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί επιπροσθέτως ότι ένας αισιόδοξος άνθρωπος δε μπορεί να αντέξει τον απαισιόδοξο αλλά και το αντίστροφο. Αυτοί οι δυο δεν έχουν τίποτα κοινό και τους χωρίζει χάσμα θεωρώντας ο ένας πως είναι λάθος ο άλλος. Φορές θα υπάρξουν που ο αισιόδοξος ίσως καταφέρει να δώσει μια νότα από την αισιοδοξία του έστω προσωρινή στον απαισιόδοξο και φορές που ο τελευταίος ίσως καταφέρει στιγμιαία να απελπίσει τον πρώτο. Δεν είναι απλά απόψεις άλλωστε ώστε να μη πειράζει αν διαφωνείς. Πρόκειται για στάση ζωής και για κοσμοθεωρία.

Εν κατακλείδι, ο καθένας από εμάς είτε έχει αποδεχτεί το πως είναι από φύσει είτε θα παλέψει να γίνει κάτι από θέσει. Προσωπική επιλογή όπως τις περισσότερες φορές.
Όμως σε αυτήν την περίπτωση αξίζει να προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε την αισιοδοξία στην ζωή μας σε όποιον βαθμό μπορούμε.

via

Pages