Πώς σταματάς να ζεις με τις τραυματικές σου εμπειρίες - Point of view

Εν τάχει

Πώς σταματάς να ζεις με τις τραυματικές σου εμπειρίες


Πάρε την απόφαση να ζήσεις τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις, και όχι όπως τα τραύματα σου επιβάλλουν

Συνηθίζω να λέω πως αν οι άνθρωποι που επέζησαν του Άουσβιτς, μπόρεσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια και περιουσία και να έχουν κοινωνική ζωή, τότε ό,τι κι αν σου έχει συμβεί, μπορείς να εξελιχθείς κι εσύ. Το ξέρω ότι όλοι κουβαλάμε διάφορα βάρη και πολλά τραύματα. Άλλοι μεγαλύτερα και άλλοι μικρότερα. Όμως ό,τι μα ό,τι κι αν σου έχει συμβεί, υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσεις, αρκεί να βρεις μέσα σου τη δύναμη που θα σε βοηθήσει. Διαφορετικά θα ζεις μαζί του για πάντα και αυτό θα αφαιρεί χρόνο, ενέργεια και χαρά από τη δική σου ζωή. Θα του χαριστείς, λοιπόν;



Η άσκηση που θα τα αλλάξει όλα.

Αν έχεις πάρει μέρος σε κάποια σεμινάρια επικοινωνίας, σε ομάδες ψυχανάλυσης, σε NLP συνεδρία, είναι πολύ πθανό να έχεις κάνει αυτή την άσκηση.
Σε γενικές γραμμές η άσκηση έχει ως εξής: Κάθεσαι αναπαυτικά με ίσια πλάτη, κλείνεις τα μάτια σου και σαν σε μια οθόνη μπροστά σου, βλέπεις την εμπειρία που σε έκανε να φοβηθείς, σε τραυμάτισε, σε πλήγωσε ή σε καταρράκωσε. Ξεκίνα να κάνεις σταδιακά την εικόνα όσο πιο θολή γίνεται. Μπορείς ακόμα να τη σβήσεις, να της δώσεις ένα άλλο τέλος, να την κάψεις. Να βάλεις μια μουσική που σβήνει, να αλλάξεις τις φωνές, την ένταση, τη χροιά, τα λόγια, τις χειρονομίες, την κλιμάκωση. Σε αυτή την άσκηση εσύ κάνεις αυτό που θέλεις, οπότε κάντο για να προχωρήσεις.
Bonus tip: Το μυαλό δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ του τι βλέπουμε πραγματικά και του τι φανταζόμαστε. Άρα μπορείς με τη δημιουργική δύναμη του νου, να ξαναζήσεις την όλη εμπειρία και να την κάνεις έτσι όπως εσύ θέλεις. Μικρή, ασήμαντη, θολή, ανίσχυρη ακόμα και αστεία. Κάνοντας αυτή την άσκηση όσες φορές χρειάζεται, δίνεις νέα τροφή στον εγκέφαλο σου. Κάθε φορά που θα σκέφτεσαι το γεγονός, θα εικονοποιείς κάτι διαφορετικό από αυτό που σε πλήγωσε.

Ο Fanning και ο καρχαρίας

Έβλεπα τη συνέντευξη ενός αυστραλού επαγγελματία σέρφερ που του επιτέθηκε καρχαρίας. Μια εβδομάδα μετά βρήκε τη δύναμη να ξαναπέσει στο νερό, ενώ ένα μήνα αργότερα, πήρε μέρος σε αγώνα. Στον αγώνα αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο αλλά έδωσε σε όλους και κυρίως στον εαυτό του, ένα μήνυμα. Ότι είναι δυνατότερος από το φόβο του και ότι δε θα αφήσει ένα συμβάν όσο τραυματικό κι αν ήταν, να τον κάνει να μη ζει όπως θέλει και όπως του αξίζει. Ναι, έτρεμαν τα πόδια του, ναι βλέπει ακόμη κάποιους εφιάλτες, ναι δεν είναι τόσο ανέμελος όσο πριν, όμως έκανε ένα άλμα και ξεπέρασε το φόβο που ακινητοποιεί.

“Αν αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο θα κάνει κάθε σκιά, δαίμονα. Ξέρετε πράγματα συμβαίνουν κάθε ημέρα στη ζωή μας. Ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε τα καθορίζει. Από μόνα τους είναι απλά γεγονότα”, λέει ο Mick Fanning.  Αυτές οι λέξεις δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αληθινές.

Όλοι έχουμε μια δύναμη που μπορεί να τα αλλάξει όλα. Τη δύναμη της επιλογής. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι θα συμβεί αλλά μπορούμε να διαλέξουμε το νόημα που θα δώσουμε στα γεγονότα και το πως θα μας καθορίσουν την εξέλιξη μας. Και αυτοί οι παράμετροι καθορίζουν και την ποιότητα της ζωής μας.

Άσκηση Νο2

Ο πραγματικά δυνατός άνθρωπος δεν είναι αυτός που τα βλέπει όλα ρόδινα. Δε μπαίνεις στο βρώμικο σπίτι σου λέγοντας “είναι καθαρό, είναι καθαρό” και έτσι λύνεις το θέμα σου.

Βλέπεις την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι – ένα σπίτι χάλια – και μετά για να βρεις τη δύναμη να το αλλάξεις κάνεις αυτή την εξής άσκηση.

Κάθισε αναπαυτικά με κλειστά μάτια και ξεκίνα να φαντάζεσαι με κάθε λεπτομέρεια το σπίτι καθαρό, όμορφο, τακτοποιημένο. Άγγιξε τα έπιπλα, κάθισε στον καναπέ, ανάπνευσε τη μυρωδιά της καθαριότητας, δες γύρω σου και σκέψου πόσο καλά τα κατάφερες. Δες τον εαυτό σου χαρούμενο μέσα σε αυτό το σπίτι.

Αυτή η άσκηση θα σου δώσει και το όραμα για αυτό που θέλεις να πετύχεις, και τη δύναμη για να ξεκινήσεις να το κάνεις.

(ξανα)Κάψε το σενάριο

Τελικά είναι στο χέρι σου να χρησιμοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη σου για να κάνεις αυτό που θέλεις. Το σημαντικό είναι να πετάξεις το σενάριο του παρελθόντος και να κάνεις ό,τι μπορείς για να ζήσεις το παρόν σου όπως εσύ το ονειρεύεσαι πνευματικά, υλικά και συναισθηματικά.
Αν ο Fanning είχε νικηθεί από το γεγονός του παρελθόντος του και δεν επεξεργαζόταν το φορτίο που κουβαλούσε, τότε το παρόν και το μέλλον του θα ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα.
via

Pages