Πώς χρησιμοποιείται το χιούμορ - Point of view

Εν τάχει

Πώς χρησιμοποιείται το χιούμορ





Το χιούμορ είναι άμυνα, λένε πολλοί. Πράγματι, το χιούμορ βοηθά να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας. Καθημερινές ατυχίες, δυσάρεστα γεγονότα, αμηχανία και άλλα. Μας κάνει να γελάμε και να βλέπουμε τα πράγματα λίγο πιο ανάλαφρα απ’ότι θα έπρεπε. Γιατί η ζωή τελικά έχει πλάκα.


Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που γελούν περισσότερο, είναι και πιο υγιείς. Αρχικά, το χιούμορ και το γέλιο που αυτό χαρίζει, μειώνουν το καθημερινό στρες στη ζωή μας. 


Μας κάνει έστω και για λίγο να ξεχνιόμαστε, ενώ επιδρά και στο σώμα μας, μειώνοντας ορμόνες του στρες στο σώμα μας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις ενδορφίνες


Παράλληλα, όταν γελάμε ασκούνται μυς του σώματός μας οι οποίοι βοηθούν την καρδιά μας να είναι πιο υγιής. Τα αρνητικά συναισθήματα απομακρύνονται και βλέπουμε τις δυσκολίες της ζωής πιο απλές και διαχειρήσιμες.


Το χιούμορ, μας κάνει επίσης πιο αγαπητούς στους άλλους. Όλοι θέλουν στην παρέα τους έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χιούμορ και χαρίζει αμέτρητες στιγμές γέλιου στην παρέα.


 Όλοι οι άνθρωποι εκτιμούν το χιούμορ, ακόμη και οι πιο δύσκολοι. Το χιούμορ σε μια πρώτη γνωριμία μας κάνει αμέσως συμπαθείς στους άλλους, ενώ μας βοηθά να κοινωνικοποιηθούμε και να κερδίσουμε αμέσως τις εντυπώσεις. 


Παράλληλα, μπορούμε πολύ εύκολα να βοηθήσουμε και τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και στην καθημερινότητα. Το γέλιο μας είναι μεταδοτικό και έτσι νιώθωντας οι ίδιοι καλυτέρα, βοηθάμε και τους γύρω μας να νιώσουν και αυτοί το ίδιο.


Ακόμη και σε περίπτωση ασθένειας, το χιούμορ μπορεί “ως δια μαγείας” να μας κάνει καλά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι θεραπεύτηκαν με έναν μαγικό τρόπο, με τη θετική τους ψυχολογία και το γέλιο. Τα αποτελέσματα είναι υπαρκτά, όσο και αν αυτό μας φαίνεται περίεργο. Έτσι, το χιούμορ λειτουργεί σαν μια άμυνα απέναντι στην ασθένεια και πολλές φορές καταφέρνει να την νικήσει.


Το χιούμορ δεν είναι κάτι έμφυτο, ούτε κάτι που μας βγαίνει φυσικά. Μέσω των δυσκολιών και των δυσάρεστων γεγονότων, ο ψυχισμός μας είναι επιρρεπής στο να βυθιστεί στον αρνητισμό. 





Εκεί είναι όμως που πρέπει να αντισταθούμε. Για παράδειγμα, αν μια μέρα μας τυχαίνουν πράγματα τα οποία θεωρούμε ατυχή, δεν πρέπει να παραπονιόμαστε για αυτά συνεχώς, αλλά να προσπαθούμε να τα δούμε πιο πολύ στην πλάκα. 

Αν είχαμε έναν διαπληκτισμό με έναν άλλο οδηγό στο δρόμο, ας γελάσουμε, γιατί τελικά δεν πάθαμε τίποτα και τα όσα είπαμε, αν τα δούμε από μια άλλη πλευρά, ήταν αστεία. 


Πόσες φορές αναπολούμε διάφορα ευτράπελα γεγονότα στα οποία τότε νιώθαμε θυμό, νεύρα ή ότι είμαστε άτυχοι και μετά από καιρό όταν τα εξιστορούμε γελάμε; 

Άν έχουν πλάκα στο μέλλον, γιατί να μην έχουν και στο παρόν;


Όσο μπορούμε, πρέπει να βάζουμε το γέλιο στην καθημερινότητά μας με κάθε τρόπο. Να δούμε μια κωμωδία που θα μας κάνει να ξεκαρδιστούμε από τα γέλια, να θυμόμαστε αστείες ιστορίες με τους φίλους μας, αλλά και μόνοι μας. Ας γελάσουμε και μόνοι μας. Ενοχλούμε κανέναν; Σίγουρα όχι. 

Το γέλιο μας χαρίζει ζωή και αυτό το λένε όλοι. Δεν ξέρουμε τί πραγματικά μας επιφυλάσσει η ζωή και αυτό το γεγονός από μόνο του έχει πλάκα.


Στη ζωή πρέπει βέβαια τα πάντα να έχουν ένα μέτρο. Το χιούμορ σίγουρα βοηθάει σε όλα, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Υπάρχουν κάποιες περιστάσεις, στις οποίες πρέπει να έχουμε τη δέουσα σοβαρότητα. Παραδείγματος χάριν, το moto “αντιμετωπίζουμε τη ζωή με χιούμορ”, δεν σημαίνει ότι θα βλέπουμε όλα τα πράγματα στην πλάκα στη δουλειά μας, γιατί έτσι είναι πολύ πιθανό να την χάσουμε, διότι κανείς δεν θα μας παίρνει στα σοβαρά και θα φαινόμαστε ανεύθυνοι. 


Το χιούμορ κρύβει κινδύνους, άν το χρησιμοποιούμε χωρίς μέτρο. Εκεί που πρέπει να είμαστε σοβαροί, πρέπει να είμαστε σοβαροί. Ειδάλλως, κινδυνεύουμε πολλές φορές να παρεξηγηθούμε από τους άλλους και όχι αδικαιολόγητα. Χρησιμοποιούμε λοιπόν το χιούμορ μας σωστά και γελάμε όσο πιο πολύ μπορούμε, γιατί αυτό θα μας κάνει καλύτερους σε όλα τα επίπεδα!

Pages