Τα 2 επίπεδα επικοινωνίας και οι... μπελάδες τους! - Point of view

Εν τάχει

Τα 2 επίπεδα επικοινωνίας και οι... μπελάδες τους!


Τι είναι η ζωή;

Πώς δημιουργείται η ζωή;

Πώς φτάνεις να είσαι αυτό που είσαι, να είμαι αυτό που είμαι, να είμαστε αυτό που είμαστε και να υπάρχουμε πάνω στην Γη με την μορφή που υπάρχουμε;

Είμαστε μόνο σώματα; Ή μήπως είμαστε και κάτι ανώτερο;
Έχεις ακούσει την έκφραση: “Ψυχή μου”; Ή “Είσαι καλή ψυχή”;
Έχεις ακούσει την έκφραση: “Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής”;



Καταλαβαίνεις τι εννοώ;  αλλά ας το κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο: 

Το σώμα είναι το ένα μέρος. Το δεύτερο μέρος είναι η ψυχή που έχουμε. Όταν λοιπόν ενώνεται η ψυχή με το σώμα τότε δημιουργείται αυτό το υπέροχο δώρο της ζωής. Όμως αυτό το δώρο της ζωής δεν το απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι. Και ήμουν ένας από αυτούς.
Ήμουν ένας άνθρωπος ο οποίος για πολλά χρόνια ήμουν γκρινιάρης, μίζερος, και δεν μπορούσα να απολαύσω τίποτα. Ξέρεις πόσους ανθρώπους έχω που κάνω coaching οι οποίοι το πρώτο πράγμα που μου λένε είναι το εξής: “Έχω πολλά λεφτά, έχω οικογένεια, έχω παιδιά, έχω τα πάντα, αλλά δεν είμαι ευτυχισμένος.”  Για ποιον λόγο;
Και σου αναφέρω αυτούς τους ανθρώπους γιατί αν σου έλεγα για αυτούς που δεν έχουν χρήματα ή για αυτούς που δεν έχουν οικογένεια, δεν έχουν κάτι, θα μου πεις “Είναι λογικό”. Αλλά αυτός που τα έχει “φαινομενικά” όλα, για ποιον λόγο;
Πρόσεξε να δεις: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ευτυχία είναι η επικοινωνία μας, η σύνδεσή μας, η σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Ο τρόπος που επικοινωνώ με τον εαυτό μου, με την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τους γνωστούς και το ευρύτερο περιβάλλον καθορίζει την ποιότητα της ζωής μου. Όμως αυτή η επικοινωνία έχει 2 επίπεδα.
Το ένα είναι το σωματικό, είναι το γήινο, είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε και το άλλο είναι το πνευματικό, η πνευματική επικοινωνία. Συνήθως όλοι οι άνθρωποι εστιάζουμε στην επικοινωνία μεταξύ των λόγων μας αλλά σπάνια χτίζουμε σχέσεις επικοινωνίας σε ψυχικό επίπεδο. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Ναι, ο ένας λόγος είναι γιατί τις πιο πολλές φορές οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν έχουμε σχέση, δεν έχουμε επικοινωνία με τον πραγματικό μας εαυτό, με την ψυχή μας.
Οι πιο πολλοί δεν ξέρουμε γιατί έχουμε γεννηθεί. Δεν έχουμε συνδεθεί με τον ανώτερο σκοπό μας. Δεν ξέρουμε γιατί είμαστε εδώ. Δεν έχουμε σχέση, επικοινωνία με τον πραγματικό μας εαυτό, με τον βαθύτερο εαυτό μας, με την ψυχή μας. Άρα λοιπόν εάν δεν επικοινωνώ με τον εαυτό μου, με την ψυχή μου, με την δικιά μου ψυχή, πώς θα συνδεθώ με την δική σου;
Και για ποιον λόγο σου τα λέω όλα αυτά; Κάποιοι άνθρωποι έχουν μία συμπεριφορά που πραγματικά είναι πάρα πολύ προσβλητική, είναι άσχημη, είναι τοξική για κάποιους ανθρώπους. Κάποιες φορές αυτή η συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά του γονέα προς το παιδί, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βιάσει τα παιδιά τους.. Να θυμάσαι, ο βιασμός δεν είναι μόνο σωματικός – σεξουαλικός, είναι και λεκτικός. Είναι και συναισθηματικός. Και καμιά φορά αυτός είναι και πιο ύπουλος γιατί δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από το παιδί.
Εκείνη την στιγμή πρέπει το παιδί να πάρει μια απόφαση. Υπάρχει μία σύγκρουση γι’ αυτό από την μία είναι ο γονιός του αλλά από την άλλη είναι και ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τοξικός για την ζωή του. Και τι συμβαίνει; Υπάρχουν κάποια συστήματα θεραπειών που λένε πώς ότι και να γίνει πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τον γονιό σου. Και έρχεται ο άνθρωπος και λέει “Αυτός λοιπόν που έχει βιαστεί, έχει κακοποιηθεί, πώς μπορεί να το κάνει αυτό;” Σε κάποια άλλα συστήματα λένε “Πρέπει να φύγεις από τους γονείς σου γιατί αυτοί είναι οι αιτίες του κακού σου”. Όπως και να έχει και τα δύο άκρα πάντα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν ποια θα ήταν η μέση λύση;
Να αυξήσω την συνειδητότητά μου, να αυξήσω την επίγνωσή μου και να διευθετήσω αυτήν την σχέση σε δύο διαφορετικά επίπεδα: Στο ψυχικό, στο ανθρώπινο… και στο συμπεριφορικό, στο εδώ και τώρα.
Ένας γονιός όταν συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στο παιδί του, γι’ αυτό το επίπεδο που μιλάμε, είναι απαράδεκτο και από εκεί και πέρα πρέπει να βάλεις όρια. Πρέπει κάτι να κάνεις για εσένα αν αυτό είναι τοξικό για εσένα και πρέπει να πας εκεί που εσύ αξίζεις και προς τον σκοπό για τον οποίο έχεις γεννηθεί. Πρέπει να πάρεις τα μαθήματα σου, πρέπει να βάλεις τα όρια σου και να συνεχίσεις. Όμως σε καμία περίπτωση έχοντας συναισθηματικές εκκρεμότητες σε ένα ψυχικό επίπεδο. Βέβαια αυτό προτού αντιδράσεις αν ήταν να αντιδράσεις για να γίνει αντιληπτό χρειάζεται πρώτα να αυξήσω την επίγνωση μου και να κάνω αυτόν τον διαχωρισμό και να μπορώ να τον βιώσω. Πρέπει να βιώσω την σχέση που έχω με έναν άνθρωπο σε επίπεδο γήινο και σε επίπεδο ψυχικό. Και για να το κάνω αυτό, πρώτα πρέπει να το κάνω με τον εαυτό μου.
Χρειάζεται να αντιληφθώ την επικοινωνία, την σχέση, την σύνδεση, την απόσταση, το πόσο κοντά είμαι με την ψυχή μου, να την δω, να την πιάσω, να την αντιληφθώ, και να δω πώς μέσα από αυτά τα δύο επίπεδα δημιουργώ την σχέση με τον άλλον άνθρωπο. Και όταν αυτό το κάνω και λύσω την συναισθηματική εκκρεμότητα μου νιώθω ήρεμος, ασφαλής.. Τότε μπορώ να πάρω πραγματικά τις καλύτερες αποφάσεις γι’ αυτό το επίπεδο.
Αλλιώς κάθε απόφαση που παίρνω κάτω από θυμό, λύπη, φόβο, άγχος, στρες, εκδίκηση.. οτιδήποτε.. είναι η λάθος απόφαση για την ζωή μου και για το μέλλον μου, για το μέλλον των παιδιών μου, για το μέλλον των γύρω μου.
Πρώτο βήμα λοιπόν άρχισε να δουλεύεις πάνω στην επίγνωσή σου, στην αντίληψή σου… Άρχισε να χτίζεις την δικιά σου σχέση με την δικιά σου την ψυχή… Αυτό που πραγματικά είσαι… και μετά άρχισε να δουλεύεις στην επικοινωνία πάνω σε αυτά τα δύο επίπεδα και θα δεις πως όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν μαγικά.  Γιατί είσαι υπέροχος, μοναδικός, έχεις εξαιρετικές ποιότητες μέσα σου που όταν συνδεθεί με την ψυχή σου θα είσαι σε θέση να τις εκφράσεις και να τις ακτινοβολήσεις στον έξω κόσμο.
***
Θάθελα πολύ να ευχηθώ: 
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Μα πολύ φοβάμαι, ότι οι περισσότεροι από σας εαυτό έχετε το Εγώ σας και πάθος, όχι την δίψα να σε γνωρίσεις αλλά να ζήσεις κοσμικά, που σημαίνει πως μια τέτοια ευχή με τόσο λάθος ερμηνεία μόνο κατάρα θάταν!
Είθε να βρήτε την φώτιση

via

Pages