Πότε γίνεσαι πραγματικά άντρας - Point of view

Εν τάχει

Πότε γίνεσαι πραγματικά άντρας




Ενήλικο άντρα δεν σε κάνουν τα 18. Ούτε τα 25, ούτε τα 30. Ενήλικο άντρα σε κάνουν οι εμπειρίες σου, η συμπεριφορά σου και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τη ζωή. Η ωρίμανση ενός αρσενικού είναι κάτι πολύ σχετικό και τόσο προσωπικό που δεν ορίζεται ηλικιακά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν γεγονότα, συγκυρίες και επιλογές που σε αναγκάζουν να αφήσεις πίσω σου το παιδί και να υποδεχτείς την πραγματική σου ενηλικίωση. Είναι στάδια που - χοντρικά - τα περνάμε όλοι μας, έστω και με διαφορετική ένταση και σε διαφορετικούς βαθμούς συνειδητότητας. Κάποια θα τ' αναγνωρίσεις, γιατί αντικατοπτρίζουν καταστάσεις που έχεις ήδη περάσει. Κάποια άλλα θα τα βρεις μπροστά σου αργά ή γρήγορα.

Όταν αφήνεις πίσω σου τις κακές συνήθειες


Ένα πολύ τρανταχτό παράδειγμα της εποχής μας είναι ο Justin Bieber. Η περίπτωσή του δείχνει ακριβώς το τι συμβαίνει όταν ένας νεαρός άντρας αφήνει τις κακές συνήθειες να επηρεάζουν το χαρακτήρα και τη ζωή του. Όταν είσαι πραγματικός άντρας, δεν ασχολείσαι με μικροπρέπειες, ούτε με μικροπρεπείς ανθρώπους. Δεν μεθάς καθημερινά φτύνοντας τον κόσμο στο δρόμο, δεν πετάς άδεια μπουκάλια μπίρας έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και δεν βάφεις τους τοίχους ξένων σπιτιών επειδή έτσι απλά σου αρέσει. Άντρας σημαίνει αυτοκυριαρχία. Σημαίνει να γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό και να έχεις τη διάθεση - και τον τρόπο - να την υποδεικνύεις και στους γύρω σου.

Όταν αποδέχεσαι το σωματότυπό σου


Κανείς δεν χτίστηκε με το τέλειο σώμα. Και παρόλο που η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον επίπεδο να εξαφανίζει τις ατέλειες και τα εκ γενετής ελαττώματα, υπάρχουν πάντα κάποια σημεία πάνω μας με τα οποία δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Το μυστικό ωστόσο, είναι να αποδεχτείς ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Αργότερα, ίσως αρχίσεις να εκτιμάς και τις ατέλειες, γιατί αυτές είναι που μας κάνουν διαφορετικους μεταξύ μας. Στο τέλος, θα συνειδητοποιήσεις ότι το σώμα σου και το πρόσωπό σου είναι δύο μόλις κομμάτια της εικόνας σου. Το μεγαλύτερο μέρος του παζλ συμπληρώνεται από το χαρακτήρα, τον τρόπο και την ποιότητα της σκέψης σου.

Όταν λες «σ' αγαπώ» και το εννοείς


Λίγο - πολύ, όλοι το έχουμε πει. Και όχι μόνο σε μια σχέση που μας έκανε να νιώσουμε κάπως περισσότερο ξεχωριστοί. Όμως το «σ' αγαπώ» έχει μεγάλη βαρύτητα. Είναι η έκφραση της απόλυτης αφοσίωσης και παράδοσης στον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Φύλαξε αυτές τις δύο λέξεις για όποιον πραγματικά το αξίζει, χωρίς να την κάνεις καραμέλα. Ένας άντρας πρέπει να ξέρει πότε να πει «σ' αγαπώ». Ένας πραγματικός άντρας ξέρει πότε δεν πρέπει να το πει.

Όταν μαθαίνεις να κάνεις διάλογο


Η τέχνη της συζήτησης είναι μια αντρική υπόθεση τόσο αρχαία και θεμελιώδης όσο και η τέχνη του πολέμου ή της αναζήτησης τροφής. Μάθε να την εξασκείς σωστά και με ευγένεια. Αν εμπλακείς σε μια συζήτηση χωρίς να είσαι γνώστης του αντικειμένου της, δεν είναι καθόλου κακό να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με αυτό και να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Αν εσύ είσαι αυτός που ξέρει, βοήθησε τους υπόλοιπους να λάβουν μέρος στη συζήτηση ισότιμα. Αν πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ ίσων, κάν' τη με ίσους όρους. Μίλα όταν πρέπει και άκου όσο πρέπει.

Όταν αφήνεις στην άκρη τις μνησικακίες


Ο Κομφούκιος, πριν από περίπου 2.000 χρόνια, είχε πει το εξής: «Δεν είναι κακό να σε αδικήσουν, παρά μόνο όταν το θυμάσαι». Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να φθονείς όσους σου συμπεριφέρθηκαν άσχημα. Κυρίως, γιατί είναι κακό για την ψυχική σου υγεία. Όσο σωστό είναι να χρησιμοποιείς τα παθήματά σου ως μπούσουλα για να μην την ξαναπατήσεις, τόσο λάθος είναι να κρατάς μέσα σου μίσος, φθόνο ή μνησικακία για κάποιον. Τι κάνει λοιπόν ένας άντρας που ζει στην πραγματικότητα και όχι στο Old Boy ή σε ταινία του Tarantino; Ξεχνάει τα παλιά μίση και τα σενάρια εκδίκησης, στρέφεται στο μέλλον και επικεντρώνεται στη διεκδίκηση της προσωπικής του ευτυχίας.

Όταν ξέρεις να πίνεις (και να σταματάς να πίνεις)


Το ποτό δεν είναι ταμπού στη ζωή ενός άντρα. Υπό συνθήκες και κατά περιόδους, μπορεί να είναι και σημαντικό κομμάτι της. Ένας άντρας, όμως, οφείλει να γνωρίζει τα όριά του. Τα οποία, φυσικά, υπάρχουν για να τα ξεπερνάει, αλλά συνειδητά και με ελεγχόμενο ρίσκο. Είναι άλλο να είσαι ο κεφάτος της παρέας και άλλο εκείνος που τον βάζουν κάθε βράδυ σε ταξί για το σπίτι. Το δεύτερο είναι κατάλοιπο των 18 ετών σου. Κι έχει περάσει καιρός που δεν είσαι 18...

Όταν ελέγχεις τα νεύρα σου


Από τότε που ήσουν πιτσιρικάς, ο πατέρας σου πιθανότατα σου έλεγε πως πρέπει να πατάς πόδι εκεί που πρέπει. Η Τιμή και η Αξιοπρέπεια, άλλωστε (μαζί με την οικογένεια), είναι το «Α» και το «Ω» στη ζωή ενός σωστού άντρα. Το να πατάς πόδι, όμως, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το υψώνεις για να κλωτσήσεις. Είναι ανθρώπινο να νευριάζουμε και να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Ένας άντρας, όμως, πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο του θυμικού του οπλοστασίου. Να γνωρίζει πότε πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την ψυχρότητα και την αποφασιστικότητα ενός βασιλιά, ή με το θάρρος και την τόλμη ενός ιππότη. Ο λαός μας, λέει πως η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Άσε τις λέξεις να πολεμήσουν για σένα. Η ζημιά που κάνουν δεν διορθώνεται με γύψο...

Όταν ξέρεις ένα - δύο πράγματα για τις γυναίκες


Λίγα πράγματα και ουσιαστικά: ένας άντρας ξέρει ότι οι γυναίκες δεν «πέφτουν» με ατάκες, λεφτά ή ταξίδια στο εξωτερικό. Αν πέφτουν, δεν είναι οι σωστές γυναίκες. Στο τέλος της μέρας, νικητής είναι εκείνος που μπορεί θα παίξει καλύτερα το μυαλό της. Που θα την κάνει να αναρωτιέται τι είναι αυτό το ακαθόριστο που την ελκύει.

Όταν αποδέχεσαι την ηλικία σου


Κάποιοι προσπαθούν να σταματήσουν το χρόνο με χίλιους δυο τρόπους. Από την εμφύτευση μαλλιών, μέχρι τη λιποαναρρόφηση και τα botox. Ο χρόνος, όμως, είναι σύμμαχος των αρσενικών. Μάθε να ζεις μαζί του, αξιοποίησε τις εμπειρίες που σου προσφέρει και απόλαυσε αυτά που σου επιφυλάσσει κάθε ηλικιακή σου φάση. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μεγαλώνεις. Αρκεί, φυσικά, να ωριμάζεις παράλληλα.

Pages