Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τα πάντα για τα ΣΜΝ; Έχεις ενημερωθεί για όλους τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχεις όταν έχεις ενεργή σεξουαλική ζωή;
Υπάρχουν ασθένειες που λόγω του ότι δεν απαντώνται συχνά στον πληθυσμό μας δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστές σε όλους. Τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μεταδίδονται μόνο με το σεξ, αλλά κυρίως με αυτό. Ας μελετήσουμε μερικές μεταδιδόμενες ασθένειες που είναι συνδεδεμένες με τη σεξουαλική πράξη.
Μολυσματική τέρμινθος
Πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη του δέρματος. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την επαφή με μολυσμένα ρούχα, πετσέτες κ.ά. Εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες στα γεννητικά όργανα, χαμηλά στην κοιλιά και εσωτερικά στους μηρούς. Λόγω του κνησμού που προκαλεί μπορεί να μεταδοθεί και σε μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Η διάγνωση γίνεται με απλή δερματολογική εξέταση. Για να αντιμετωπιστεί δεν χρειάζεται πάντα θεραπεία. Ο γιατρός συνήθως προτείνει την εφαρμογή κορτιζονούχων κρεμών ή την αφαίρεση των βλαβών με κρυοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση αυτός είναι που θα κρίνει ποια μέθοδος θεραπείας είναι η σωστότερη για το κάθε περιστατικό.
Ψείρες του εφηβαίου
Πρόκειται για παράσιτα που ζουν στην τριχωτή περιοχή του εφηβαίου (γεννητικά όργανα), του θώρακα και των μασχαλών. Μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, ωστόσο μπορούν να μεταδοθούν και με την κοινή χρήση κλινοσκεπασμάτων ή πετσετών με άτομα που έχουν ήδη κολλήσει. Προκαλούν έντονη φαγούρα και είναι ορατές με γυμνό μάτι. Για να αντιμετωπιστούν πρέπει ο ιατρός να τις αφαιρέσει με ειδικό εργαλείο (χτενάκι). Είναι σημαντικό μετά από κάθε θεραπεία ο ασθενής να αλλάζει αμέσως ρούχα, να πλένονται τα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποίησε σε καυτό νερό και να σιδερώνονται. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από 10 μέρες.
Μαλακό έλκος
Το μαλακό έλκος είναι αρκετά σοβαρό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να μεταδοθεί ο HIV. Εκδηλώνεται με μια μικρή πληγή στα γεννητικά όργανα, η οποία δεν μπορεί να επουλωθεί. Συχνά μπορεί να βγάζει πύον ή να πονάει. Στις γυναίκες εκδηλώνεται και με πόνο κατά την ούρηση, κατά τη σεξουαλική επαφή, με αίμα από τον πρωκτό ή έντονες κολπικές εκκρίσεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα με αντιβιοτική αγωγή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να επιμολυνθούν οι βουβωνικοί αδένες. Επειδή μοιάζει με τον έρπητα και με άλλα ΣΜΝ θα πρέπει να διαχωριστεί η διάγνωση με τη λήψη υγρού από την πληγή και με εργαστηριακό έλεγχο. Απαντάται συχνότερα στους άνδρες.
Επιδιδυμίτιδα
Πρόκειται για μια φλεγμονή στο όργανο που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή. Προκαλείται μετά από μικροβιακή λοίμωξη της ουρήθρας, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί όταν κάποιος έχει έντονη σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προφυλάξεις, συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων ή χρήση μόνιμου ουροκαθετήρα. Τα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας είναι η διόγκωση του όρχεος, η αιμοσπερμία, η δυσουρία, η συχνουρία, η κόπωση και ο πόνος κατά την εκσπερμάτιση. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από δερματολόγο, καλλιέργεια ούρων, αιματολογικό έλεγχο ή/ και υπέρηχο όρχεων. Η νόσος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να γίνει χρόνια, να προκληθεί απόστημα στο όσχεο ή υπογονιμότητα. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ξεκούραση.
Κοκκίωμα βουβωνικό
Πρόκειται για χρόνια πάθηση των γεννητικών οργάνων. Απαντάται συχνότερα σε τροπικές χώρες. Εκδηλώνεται με κόκκινες βλατίδες στα γεννητικά όργανα, το εφηβαίο και την περιοχή του πρωκτού και μετά από κάποιο διάστημα η βλάβη επεκτείνεται και αιμορραγεί ή εκκρίνεται έντονο υγρό. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
Το προφυλακτικό είναι το βασικότερο και πιο ασφαλές προστατευτικό μέσο ενάντια στα ΣΜΝ. Χρησιμοποίησέ το σωστά σε κάθε επαφή από την αρχή ως το τέλος της ερωτικής πράξης.
Δες περισσότερα: Τα 9 λάθη στη χρήση του προφυλακτικού
Το προφυλακτικό μόνο, όμως, δεν αρκεί. Χρειάζεται να προσέξεις συνολικά την υγεία σου για να διασφαλίσεις ότι δεν είναι ευάλωτο το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Κάνε τακτικά check up: Μην αμελείς το ετήσιο check up σου, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει και εξετάσεις για τη διάγνωση ΣΜΝ. Τα περισσότερα ΣΜΝ εντοπίζονται τυχαία σε κάποιον προληπτικό έλεγχο, ειδικά αν πρόκειται για ασυμπτωματικές νόσους (π.χ. λοίμωξη HPV). Μπορείς αν θέλεις να κλείσεις το ραντεβού σου για εξετάσεις μέσα από την ενέργεια του doctoranytime, που σου προσφέρει σε χαμηλότερο κόστος την επίσκεψή σου στο γιατρό. Κλείσε ραντεβού με γυναικολόγο ή/ και δερματολόγο .
Κατανάλωσε καθημερινά υγιεινές τροφές: Η σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φυτικές ίνες. Με την υγιεινή διατροφή μπορείς να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, για να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε «εισβολή» ιών και μικροβίων στον οργανισμό.
Κάνε γυμναστική: Η άσκηση θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος, να βελτιώσεις την άμυνα του οργανισμού σου και να προλάβεις ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αν δεν έχεις το χρόνο να ασκηθείς πιο οργανωμένα, προσπάθησε τουλάχιστον να περπατάς όσο μπορείς περισσότερο και σε καθημερινή βάση.
Καλή ψυχολογία: Αν η ψυχολογική σου κατάσταση είναι καλή και έχεις αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή, το σώμα σου θα καταφέρει ευκολότερα να ανταπεξέλθει σε λοιμώξεις. Επιπλέον, αν έχεις ήδη κολλήσει κάποιο ΣΜΝ, θα επιτευχθεί γρηγορότερα η ολοκλήρωση της θεραπείας που εφαρμόζεις με τη συμβουλή του γιατρού σου.