Άξια λόγου

[άξια λόγου][bleft]

Πως να διαβάσετε αμέσως την προσωπικότητα κάποιου με μία ερώτησηΠολλοί δεν απορείτε για το τι σκέφτεται ο άλλος δίπλα σας;
 Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology μας δίνει λίγη βοήθεια.  Στην έρευνα αναφέρεται ότι, το να ζητάει κάποιος την άποψη από έναν άνθρωπο για το πως νομίζει ότι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, αποκαλύπτει πολλά για τη δική τους προσωπικότητα. 
Ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν πιο εύκολα τις δικές τους ιδιαίτερες συμπεριφορές σε άλλους. 
Το γενναιόδωρο άτομο βλέπει τους άλλους ως γενναιόδωρους και το εγωιστικό άτομο βλέπει τους άλλους ως εγωιστές.
Ο Δρ Dustin Wood, πρώτος συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε:
«Η απλή τάση να βλέπεις ανθρώπους να δείχνουν αρνητικές συμπεριφορές, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα υποβόσκουσας κατάθλιψης ή διαφόρων διαταραχών της προσωπικότητας.»
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από από δύο μελέτες.
Στην μία κλήθηκαν διάφοροι άνθρωποι να κρίνουν τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά άλλων ανθρώπων.
Οι πιο θετικοί έκριναν αυτούς τους ανθρώπους που ήταν πιο ευτυχισμένοι, ενθουσιώδεις, ικανοί και συναισθηματικά σταθεροί, πράγμα που αποδείχθηκε ότι ήταν οι ίδιοι.
Οι άνθρωποι που είχαν την τάση να κρίνουν τους άλλους θετικά, κατέληξε να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.
Με φόντο αυτό, όσοι κρίνουν τους άλλους πιο αρνητικά είχαν υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού και αντικοινωνική συμπεριφορά.


Οι ερευνητές,  επέστρεψαν στους ίδιους ανθρώπους ένα χρόνο αργότερα και βρήκαν ότι τα αποτελέσματα  ήταν τα ίδια.
Αυτό υποδηλώνει ότι η κριτική που ασκούσαν προς τους άλλους ανθρώπους, παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου.
Οι διαταραχές της προσωπικότητας συχνά διαγιγνώσκονται, τουλάχιστον εν μέρει, από το πώς οι βλέπει κάποιος τους άλλους.

Akwarela
Για παράδειγμα οι συγγραφείς της έρευνας αυτής αναφέρουν ότι :
«Αν κάποιος αναφέρει τους άλλους ως πληκτικούς ή άνευ αξίας, αυτό μπορεί να μην αντικατοπτρίζει το πώς βλέπουν τον εαυτό τους, μιας και μπορεί να είναι χαρακτηριστικό ναρκισσιστικής προσωπικότητας .»
«Ομοίως, τα άτομα που εμφανίζουν συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας, μπορεί να πιστεύουν ότι οι άλλοι είναι κακόβουλοι και αναξιόπιστοι, ακόμα κι αν δεν  βλέπουν τους εαυτούς τους με αυτόν τον τρόπο»
Συνοψίζοντας, ένα πολύ σημαντικό πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω, είναι ότι τα άρθρα που βασίζονται σε μια έρευνα, δεν είναι ασφαλή να τα οικειοποιείστε αν κρίνετε ότι χρειάζεστε Ψυχολογική βοήθεια.  Για παράδειγμα, αν πονάει το δόντι σας, θα διαβάσετε πολλά άρθρα για οδοντιατρική, θα δείτε βίντεο και μετά θα κάνετε την επέμβαση μόνοι σας; Νομίζω όχι… είναι καλό να έχετε γνώσεις και να μαθαίνετε, αλλά να αποφεύγετε την αυτοδιάγνωση .
Πηγή έρευνας :
[1] Wood et al. , Perceiver effects as projective tests: What your perceptions of others say about you , Journal of Personality and Social Psychology, Vol 99(1), Jul 2010, 174-190.
Επιμέλεια άρθρου  Αντώνιος Καλέντζης Κλινικός Ψυχολόγος
via
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Ψυχολογία

[ψυχολογία][threecolumns]

Φιλοσοφία

[φιλοσοφία][bsummary]

Πνευματικά

[πνευματικά][grids]

Εκλεκτά

[εκλεκτά][twocolumns]

Μεταφυσικά

[μεταφυσικά][list]