Η απόρριψη, η αδιαφορία και ο αποκλεισμός από μια ομάδα στην οποία θα θέλαμε να ανήκουμε δεν κάνει καλό στην ψυχολογία μας και πλέον η επιστήμη έχει και αποδείξεις. Μια έρευνα που εξέτασε τους συμμετέχοντες ενός virtual παιχνιδιού, το Cyberball, ανακάλυψε ότι όταν νιώθουμε απόρριψη, το σώμα μας ‘εκφράζει’ τον θυμό που νιώθουμε, την έλλειψη της αυτοεκτίμησης, της δυστυχίας και διάφορων άλλων αρνητικών συναισθημάτων.
Κατά τη διάρκεια του Cyberball, μια ομάδα παικτών πετούν μια μπάλα ο ένας στον άλλο με αποτέλεσμα κάποιοι παίκτες να παίρνουν την μπάλα στα χέρια τους συχνά ή και καθόλου. Ανάμεσα σε 5,000 παίκτες που πήραν μέρος στην έρευνα, όσοι δεν πήραν την μπάλα και ένιωσαν απόρριψη από τους συμπαίκτες τους έδειξαν ανεβασμένα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος αλλά και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον σωματικό πόνο είχε ενεργοποιηθεί στους παίκτες που ένιωθαν απόρριψη.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες δεν επηρεάζονται μόνο όσοι απορρίπτονται αλλά και όσοι απορρίπτουν. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα όταν απορρίπτουν κάποιον που δεν είναι συμπαθής ή ικανός ή όταν αναγκάζονται από μια εξουσία να απορρίψουν κάποιον αφού έτσι δεν νιώθουν ότι φέρουν την ευθύνη. Η έρευνα του ψυχολόγου Michael Bernstein του πανεπιστημίου του Ohio, μάλιστα, θέλησε να εντοπίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων που απορρίπτουν κάποιον, διοργανώνοντας ένα παιχνίδι κατά το οποίο πρέπει να ‘εξοστρακίσουν’ κάποιον με δική τους ευθύνη. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι συμμετέχοντας απέρριπταν κάποιον που δεν ήταν ικανός στο παιχνίδι και δεν ένιωθαν ενοχές αφού βάσιζαν την απόφασή τους στην ανικανότητα του άλλου.