Εφόσον πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, κι αφού έχετε επιλέξει τον θεραπευτή που σας ταιριάζει, σίγουρα θα επιθυμείτε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα χρήματα και ο χρόνος που θα επενδύσετε. Για να επωφεληθείτε από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας χρειάζεται πρωτίστως να είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι για σημαντικές αλλαγές στην ζωή σας.
Mην περιμένετε από τον θεραπευτή σας να σας αλλάξει και μην αρκείστε μόνο στα 50 λεπτά ψυχοθεραπείας κάθε εβδομάδα. Παρακάτω, δίνονται κάποιες κατευθύνσεις που ενδεχομένως θα σας διευκολύνουν στο να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την θαρραλέα απόφαση που πήρατε για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία:
1. Μην παραλείπετε τις συνεδρίες, εκτός κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία συστηματική επαφή. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να αποφεύγει τις συνεδρίες αναρωτηθείτε ποιός είναι ο πραγματικός λόγος. Μπορείτε να συζητήσετε με τον θεραπευτή σας, τι σας κάνει να αποφεύγετε τις συναντήσεις σας.
2. Μοιραστείτε όλα όσα σκέφτεστε και αισθάνεστε. Θα επωφεληθείτε από την διαδικασία αν είστε εντελώς ανοιχτοί με τον θεραπευτή σας και με τον εαυτό σας. Αν αισθάνεστε ντροπή ή αμηχανία ή δυσκολεύεστε να μιλήσετε για κάτι πολύ οδυνηρό για εσάς, συζητήστε το με τον θεραπευτή σας, μπορείτε να του εκφράσετε αυτόν τον δισταγμό σας.
3. Μην περιμένετε από τον θεραπευτή σας, να σας λύσει τα προβλήματά σας. Εσείς κι αυτός είστε συνοδοιπόροι κατευθυνόμενοι προς την προσωπική σας ανάπτυξη. Ο θεραπευτής σας, μπορεί να σας βοηθήσει δείχνοντας σας τον δρόμο, αλλά εσείς είστε αυτοί που θα κάνετε τις αλλαγές για την προσωπική ωρίμανσή σας.
4. Δουλέψτε/ επεξεργαστείτε τα ζητήματά σας μεταξύ των συνεδριών. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε την ψυχοθεραπεία σαν κάτι που συνεχίζεται σ’ όλη την υπόλοιπη καθημερινότητά σας, εκτός του θεραπευτικού γραφείου. Επιπλέον, πολλοί θεραπευτές αναθέτουν διάφορες εργασίες για το σπίτι. Τέλος, μπορείτε να κρατήσετε ημερολόγιο, όπου μπορείτε να γράφετε σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την τελευταία σας συνεδρία, την προετοιμασία για την επόμενη, και γενικά για όσα σας συμβαίνουν καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε πολύ περισσότερο υλικό για τις συνεδρίες σας, και πως θα σας είναι πιο εύκολο να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας όλα όσα μαθαίνετε.
5. Συζητήστε οποιονδήποτε προβληματισμό έχετε σε σχέση με τον θεραπευτή σας και την ψυχοθεραπεία. Έχει μεγάλη σημασία να συζητάτε ανοιχτά τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν μεταξύ σας, διότι ενδέχεται να επηρεάσουν την όλη διαδικασία. Για παράδειγμα ίσως σας εκνεύρισε κάτι από την τελευταία συνεδρία που είχατε. Ίσως σκέφτεστε να διακόψετε την θεραπεία.Ή ίσως έχετε κάποιες απορίες σε σχέση με όσα είπατε την τελευταία φορά. Συζητώντας οτιδήποτε σας απασχολεί είναι πολύ πιθανόν η θεραπευτική σχέση να ενισχυθεί, κι αυτό έχει ως επακόλουθο να διευκολυνθεί η θεραπευτική διαδικασία.
6. Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε αλλαγές στον τρόπο της καθημερινότητάς σας. Κοιμηθείτε τις σωστές ώρες , γυμναστείτε, τρώτε υγιεινά. Βρείτε χρόνο για χαλάρωση και διασκέδαση.
7. Καταγράψτε τους στόχους και τις αλλαγές που θα θέλατε να δείτε στη ζωή σας. Ανά διαστήματα επανεξετάστε τους στόχους αυτούς και καταγράψτε την πρόοδό σας. Τι έχετε καταφέρει όσον αφορά το συναισθηματικό και συμπεριφορικό κομμάτι του εαυτού σας; Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους γύρω σας;
8. Θέστε τα όρια σας για την θεραπεία στο περιβάλλον που συναναστρέφεστε. Δεν χρειάζεται να μιλήσετε για το τι συμβαίνει στην θεραπεία αν εσείς δεν το θέλετε, ακόμη κι αν σας το ζητούν τα άτομα του πιο κοντινού σας περιβάλλοντος, με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται για εσάς. Προστατέψτε τον εαυτό σας από άτομα που οτιδήποτε μοιραστείτε δεν είστε σίγουροι ότι θα μείνουν μεταξύ σας, ή που δίνουν αυθαίρετες συμβουλές. Ακολουθήστε κι εμπιστευτείτε τον εαυτό σας χωρίς να χρειάζεται να επηρεάζεστε από άτομα που μπορεί να σας μπερδέψουν ή να υπονομεύσουν αυτά που οι ίδιοι θέλετε και πετυχαίνετε μέσα από την θεραπεία. Δεν είναι όλοι άνθρωποι γνώστες του τι ακριβώς είναι ψυχοθεραπεία και γιατί κάποιος μπορεί να έχει μπεί σε αυτόν τον δρόμο.
Tέλος, απολαύστε την διαδικασία και όσα έχετε πετύχει. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι μέσω του οποίου μπορείτε να ανακαλύψετε και αποκομίσετε πολλούς κρυμμένους θησαυρούς.
Άννα Δήμου – Ψυχολόγος