Μαντάμ μπουρδέλου, η σταρ! - Point of view

Εν τάχει

Μαντάμ μπουρδέλου, η σταρ!




Σύμφωνα με το ντοκυμανταίρ, που γυρίστηκε με θέμα τη ζωή της, μεγάλωσε σε μοναστήρι και από μικρή έδωσε όρκο αγνότητος. Ότι δεν θα συνουσιαστεί ποτέ με άνδρα. Λέγεται ότι δεν πάτησε τον όρκο της, άλλωστε ήταν «λευκοί» και οι δύο της γάμοι. Θεωρούσε, άλλωστε, πράξη αηδιαστική το σεξ και ασυγχώρητη, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 40 χρόνων. Ποιά; Η Μαντάμ Κλώντ, μία αληθινή σταρ της πορνείας. Η πιο διάσημη προαγωγός στον κόσμο. Αποδεκτή από τα πιο μεγάλα ονόματα του πλανήτη, λόγω της υψηλής ποιότητας της προσφοράς της και βέβαια, για τη διακριτικότητα των υπηρεσιών της.

Με την ευκαιρία ότι σα σήμερα 19 Δεκεμβρίου, το 2015, πέθανε στα 92 της χρόνια η Φερνάντ Γκρυνταί, παγκόσμια γνωστή στους πελάτες της ως Μανταμ Κλώντ, αξίζει να γνωρίσουμε μία γυναίκα θρύλος της high society πορνείας. Δούλευε με κορίτσια που δεν ήταν εντελώς πουτάνες, μάλλον που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν για ένα διάστημα την πορνεία, με σκοπό να πιάσουν την καλή.

Μία ήταν ηθοποιός, άλλη ζωγράφος, χορεύτρια, φοιτήτριες, κορίτσια με μέλλον και από διάφορες χώρες στο «σπίτι» της μαντάμ . Διαθέσιμες για τον Τζών Κένεντυ, τον Καντάφι, τον Σάχη της Περσίας, τον Μάρλον Μπράντο, τον Ντε Γκωλ, τον Πομπιντού, μερικά τρανταχτά ονόματα.
Ο δεξιός πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν έβαλε στο σημάδι τα μπουρδέλα πολυτελείας και η μαντάμ αναγκάστηκε να μετακινηθεί στην ΗΠΑ, στο Λος Άντζελες. Επίστρεψε στο Παρίσι, όταν εξελέγη πρόεδρος ο σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν, «επισκέπτης» της κι αυτός, όχι τακτικός. Για να αντιληφθεί κανείς την αύρα της κοσμικότητας, της διασημότητας που κουβαλούσε επάνω της η μαντάμ, αρκεί να σημειωθεί πώς χαρακτηρίστηκε σπουδαιότερη η δική της απ’ εκείνη της υπόθεσης Ντρέυφους.



Είχε συλληφθεί επί προεδρίας Μιτεράν όταν την κάρφωσε μία υποψήφια πεταλουδίτσα την οποία η μαντάμ είχε απορρίψει. Δεν την θεώρησε κατάλληλη για τον «οίκο» της. Τιμωρήθηκε με μία ολιγοήμερη φυλάκιση, ποινή περισσότερο συμβολική, κι όταν εξήλθε από τη φυλακή βρήκε το δώρο ενός πελάτη της. Ένα του κουτιού Fiat, από τον Τζιάνι Ανιέλι.
Μία φορά ο Ανιέλι, μετά από βραδιά στης μαντάμ, πήρε όλα τα κορίτσια μαζί του στην Αμερική, στη Μασαχουσέτη. Το πιο ακραίο όργιο λέγεται ότι ήταν εκείνο που ζήτησαν από την Κλώντ ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Μαρία Κάλλας, που επισκέφθηκαν μαζί το «σπίτι» της, στη Rue de Mariguan, αριθμός 18, λίγα μόλις μέτρα από τα γραφεία του προεδρικού “Paris Match”.
Και κρατικές μυστικές υπηρεσίες, πρώτη απ’ όλες η CIA, συνεργάστηκαν με την μαντάμ Κλώντ. Τους προμήθευε κορίτσια για ειδικές περιπτώσεις κάποιων πολιτικών σε διεθνή συνέδρια.
Από τη βιογραφία της με τίτλο «Μadam», το 1994, μαθαίνουμε ότι ήταν οργανωμένη στη γαλλική αντίσταση κατά των Γερμανών, ότι κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. 




Το 2010, μια εκπομπή του καναλιού France 2 την «ανέστησε», με ένα συναρπαστικό αφιέρωμα, στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι η Μαντάμ Κλοντ επινόησε γεγονότα, επινόησε ότι είχε οικογένεια και τρία αδέλφια (που δεν είχε), καθώς και έναν πατέρα μηχανικό (που δεν ήταν).

Στα απομνημονεύματά της έγραφε μέχρι και ότι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μεταφερθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης…

Ασαφή απομεινάρια αυτού του προκλητικού τρόπου ζωής μπορεί ακόμα να δει κανείς κοντά στο Pigalle (όπου το Moulin Rouge και τα πέριξ καταστήματα ενηλίκων και όπου οι παραστάσεις τους ξεχωρίζουν), είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια τέτοια επιχείρηση να λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες στο σεμνό Παρίσι που γνωρίζουμε σήμερα.

Ως γυναίκα δεν μετρούσε, ήταν και κοντή, όμως στον τομέα της ήταν ασυναγώνιστη, αυτή που περιφρονούσε τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. «Άνδρες; Είναι πορτοφόλια! Γυναίκες; Είναι τρύπες!» Το είπε, δεν το χάραξαν στον τάφο της.


Pages