Άξια Λόγου

[άξια λόγου][bleft]

Ψυχολογία

[ψυχολογία][threecolumns]

Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποια είσαι
Η ομοιότητα γεννά φιλίαΟ Πλάτωνας έγραφε στο διάλογο Φαίδρο πως "η ομοιότητα γεννά φιλία"...

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν ρίξουμε μια ματιά στους φίλους μας που έχουμε δίπλα μας. Θα ανακαλύψουμε με βεβαιότητα πως έχουμε αρκετά κοινά, πέρα των διαφορών που έχουμε ως διαφορετικοί άνθρωποι. Κοινά ενδιαφέροντα, κοινές αξίες, νοοτροπία, status, μέχρι και ίδιο στυλ στο ντύσιμο ίσως.

Οι φίλοι μας καθρεφτίζουν τον εαυτό μας, ακόμα και αν αυτό δεν είναι φανερό. Δεν μας έλκουν μόνο στην προσωπική μας ζωή άνθρωποι με κοινά στοιχεία, αλλά και στην φιλία. Ένας άνθρωπος που εξελίσσεται, που αναζητάει τρόπους να αλλάξει και δεν βολεύεται δεν γίνεται να συνυπάρξει με έναν άνθρωπο που δεν έχει στόχους, βαριέται συνέχεια και μένει στάσιμος. Ακόμα και να μη το καταλαβαίνει θα βγει στην πορεία αυτό και η σχέση θα πάψει να υπάρχει. Δεν θα έχει ενδιαφέρον να τον δει και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους δεν θα είναι ευχάριστη.

Μάλιστα οι Χριστάκης και Φάουλερ (2010) σε σχετικές τους έρευνες για την ομοιότητα των φίλων, αναφέρθηκαν μέχρι και σε κοινό γονότυπο που μπορεί να έχουν μεταξύ τους φίλοι. Ωστόσο οι συμπεριφορικοί παράγοντες παίζουν σημαντικότερο ρόλο απ´το DNA. Αυτό αποδεικνύεται και με την θεωρία μεταδοτικότητας, όπου για παράδειγμα ένας άνθρωπος με παχύσαρκους φίλους έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει κιλά.

Η επιλογή φίλων που κάνουμε, μας δίνει τόσες πληροφορίες, όσες το οικογενειακό πλαίσιο που μεγαλώσαμε. Και μάλιστα ακόμα περισσότερες θα τολμήσω να πω, αφού τους φίλους μας τους επιλέγουμε, ενώ την οικογένειά μας όχι.

Η ποιότητα και η ποσότητα των φίλων μας υπολογίζεται ως "κοινωνικό κεφάλαιο" και το υψηλό "κοινωνικό κεφάλαιο" συναρτάται με έννοιες όπως η επιτυχία και η ευημερία. Να μη μπερδέψουμε βέβαια την ποσότητα με την ποιότητα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι "καλοί" φίλοι είναι λιγότεροι απ' ότι σε μικρότερες, αλλά και υψηλότερης ποιότητας.«Δείξε μου το φίλο σου, 
να σου πω ποιος είσαι…».

Αυτή η φράση, πίσω από την απολυτότητα της και την περίτεχνη προσπάθειά της να μας αποπροσανατολίσει από παρέες και ανθρώπους, κρύβει αρκετές δόσεις ακατέργαστης και ωμής αλήθειας.

Πόσες φορές κι αν έχουμε «κάνει πέρα» ανθρώπους, απλά και μόνο επειδή δεν συνάδουν τα «πιστεύω», οι αντιλήψεις ή ακόμη και ολόκληρος ο τρόπος ζωής μας;

Η αλήθεια είναι πως στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, διαρκώς «παίρνει η μπάλα» και πολλές σχέσεις που είχαμε χτίσει με τους άλλους ανθρώπους, με πολύ κόπο. Φτάνει όμως μια στιγμή που το ξεκαθάρισμα φαντάζει (και είναι) η μόνη λύση.


Το «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» είναι αποδεδειγμένα σωστό, με πληθώρα τεκμηρίων. Αν για παράδειγμα, είσαι ένας μαθητής του 13 κι έχεις τον κολλητό σου, ο οποίος ποτέ δεν συγκεντρώνει μέσο όρο κάτω του 18 τότε, αργά ή γρήγορα, θα «χωρίσετε τα τσανάκια σας».

Γιατί;

Μα είναι απλό.

Περίπτωση 1η: Ή θα γίνεις κι εσύ σταδιακά, χωρίς να το καταλαβαίνεις κιόλας, μαθητής του 19…

Περίπτωση 2η: Ή που εσύ θα είσαι αυτός που ασκεί περισσότερη επιρροή σ’εκείνον και θα τον «μετατρέψεις» σταδιακά σε μαθητή όμοιο με εσένα. Δηλαδή του 12.

Μέση λύση συνήθως, δεν υπάρχει. Κακά τα ψέματα, όσο κι αν ταιριάζουν δύο άνθρωποι και καταλήγουν να κάνουν παρέα, αν δεν έχουν ίδιες ή παρεμφερείς αναζητήσεις, όμοια πρότυπα ζωής και παρόμοια κοινωνικά status, το πιο πιθανό είναι πως (σε όποια ηλικία και να βρίσκονται) στο τέλος θα καταλήξουν δύο απλοί γνωστοί. Όσα κι αν έχουν να μοιραστούν δύο άνθρωποι, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πως μπορεί να έρθει μια μέρα που δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα σημείο επαφής για τους δυο τους.
Με λίγα λόγια, «ο όμοιος στον όμοιο» …τη συνέχεια την ξέρετε.

Δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν στη φιλία μια δικηγόρος με έναν υπάλληλο, ένας οικονομολόγος με μια πωλήτρια, ένας σατανιστής με μια βουδίστρια, ένας γκέι με έναν στρέιτ, κοκ.

Τα δύσκολα είναι για τους ανθρώπους κι όλα σ’αυτή τη ζωή είναι πιθανά, στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως τέτοιες φιλίες, αργά ή γρήγορα, οδηγούνται στην αποτυχία.

Γι’αυτό το λόγο, καλό είναι να κρατάμε «μικρό καλάθι» και να μην πέφτουμε θύμα ενθουσιασμού, ακόμα και με τους φίλους μας.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και κανείς δεν εγγυάται πως η οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση θα κρατήσει για πάντα.
Ακόμη και η φιλία…


Καλύτερα Να Είσαι Μοναχός, 
Παρά Με Λάθος Παρέα 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο «μυστικό» από αυτό. 

Τύπωσε το και βάλε το κάπου να το κοιτάς κάθε μέρα. 

Δεν υπάρχει και μεγαλύτερη παγίδα από αυτό. 

Να μην επιλέγεις αυστηρά τους ανθρώπους που κάνεις παρέα, συνεργασία, σχέση και καλά στις ερωτικές σχέσεις λες πως, δεν ακούς την λογική σου αλλά την καρδιά. 

Ολέθριο και καταστροφικό, να μην έχεις καταφέρει να συντονίσεις την λογική με την καρδιά. 

 Αλλά όλο αυτό το ανακάτεμα το έχεις μεταφέρει σε όλες τις σχέσεις.
«Αν κάνεις παρέα με τσακάλια θα μάθεις δουλικότατα να τρως ψοφίμια. Αν κάνεις παρέα με τον αετό θα μάθεις περήφανα να πετάς. Αν κάνεις παρέα με σαλιγκάρια θα μάθεις γλοιωδώς να σέρνεσαι»

κι αυτό να υποθέσω πως το ‘χεις ακούσει. Είναι τόσο απλό.

Αλλά αυτό που είναι πραγματικά καταπληκτικό, είναι πως από τους πλέον ακατάλληλους ανθρώπους, που Εσύ έχεις αφήσει να είναι στην ζωή σου, ζητάς συμβουλές, γνώμες, απόψεις, καθοδήγηση, βοήθεια, συμπαράσταση. Αυτό που εισπράττεις ενώ δεν σε ικανοποιεί, πάντα, το δέχεσαι και λες το βαρύγδουπο “Έτσι είναι η ζωή” . Δεν είναι έτσι η ζωή, οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι είναι έτσι κι ΕΣΥ, επιτρέπεις σε ασήμαντους να καθορίζουν τις επιλογές σου, την ζωή σου, την Ενέργεια σου.

Είναι γεγονός ό,τι με κάποιους ανθρώπους θα περάσεις ένα βράδυ, με άλλους θα περάσεις περισσότερα βράδια, με άλλους μια ζωή, με κάποιους θα επενδύσεις τα χρήματα σου, τα συναισθήματα σου, το μέλλον σου. Κοίτα προσεκτικά που θα σταματήσεις να ζητήσεις οδηγίες για τον δρόμο της ζωής σου.

Σοφός είναι αυτός που όταν χρειάζεται συμβουλή, καθοδήγηση η οδηγία, Ξέρει που η ποιόν θα ρωτήσει.

Έχεις παρατηρήσει πόσοι άνθρωποι από αυτούς που έχεις επιλέξει να γνωρίζεις, βρίσκονται κυριολεκτικά και σήμερα στην ίδια θέση στο ίδιο σημείο που ήταν και πριν πέντε χρόνια και απλά στην ίδια θέση θα βρίσκονται και μετα από 10 ή 40 χρόνια; 

Μπορεί να είναι οι γονείς σου, τα αδέλφια σου, οι συνεργάτες σου, είναι ακριβώς στην ίδια θέση και σε αυτή την παγωμένη, σταθερή, ασφαλή θέση, θα τους βρει ο Θάνατος. Έχουν ακόμη το ίδιο όνειρο -αν είχαν ποτέ- τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες δικαιολογίες, τις ίδιες ευκαιρίες, τα ίδια σχέδια, τις ίδιες πεποιθήσεις. 

Είναι και παραμένουν ακίνητοι στην ζωή τους και δεν είναι δική σου δουλειά να τους βγάλεις από τον βάλτο που διάλεξαν να βρίσκονται, εσύ απλώς άσε τους έξω από την δική σου πορεία, από τον δικό σου δρόμο, ειδικά αν στέκονται σαν εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και τον ΣΚΟΠΟ της ζωής σου.
Μόνο οι Σημαντικοί, Πειθαρχημένοι, 
Ικανοί άνθρωποι εξελίσσονται, 
αναπτύσσονται, δρουν, προχωράνε.

Είναι το πεπρωμένο του έμψυχου ανθρώπου η αλλαγή, η βελτίωση, η δράση. Αλλά κάποιοι έχουν αποφασίσει να μείνουν στάσιμοι ή να αντί-εξελίσσονται. Τους έχεις εντοπίσει; Υπάρχουν κοντά σου; Είναι από τα πλέον βασικά σημεία της αποτυχίας σε ότι κι αν έχεις αποφασίσει να κάνεις στην ζωή σου. Μείνε μακριά από αυτούς που πάνε προς τα πίσω, αν ΕΣΥ θέλεις να πας μπροστά.

Θα μπορούσα να πω πως πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει το ρολόι τους σε μια συγκεκριμένη ώρα και έχουν μείνει εκεί. Όχι καμία βελτίωση, αλλά ούτε καν σκέψη για βελτίωση, όταν η ζωή η ίδια τρέχει με ταχύτητα φωτός αυτοί είναι σταματημένοι η πάνε προς τα πίσω με την ίδια ταχύτητα. Τι τους θέλεις κοντά σου; Πρέπει να παραδεχτώ πως σε αυτό το θέμα είμαι λίγο φανατική. Αντιπαθώ να έχω χρόνο για χάσιμο, χρόνο στον οποίο δεν κάνω τίποτα η δεν μαθαίνω κάτι. 

Οι άνθρωποι που είναι κοντά μου ξέρουν πως πάντα έχω βιβλία στην τσάντα μου, να διαβάσω η να κρατάω σημειώσεις για το νέο μου βιβλίο παντού και πάντα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και γι’ αυτό είναι πάντα δημιουργικός. Δεν καταλαβαίνω αυτούς που λένε «βαριέμαι δεν ξέρω τι να κάνω», η το άλλο «Δεν περνάει η ώρα με τίποτα» Χρειάζεσαι τέτοιους ανθρώπους γύρω σου; Κοντά σου;

Από την άλλη σκέφτομαι πως είναι κι αυτοί χρήσιμοι. Για να βλέπω πως ΔΕΝ θέλω να είμαι, τι ΔΕΝ θέλω να κάνω, Είναι χρήσιμοι μόνο γι αυτό, αλλά αυτό μπορώ να το παρατηρήσω κι από μακριά, κοντά μου ΔΕΝ τους θέλω. Πως μπορεί κάποιος να λέει «βαριέμαι» και να είναι ζωντανός; Μόνο οι νεκροί βαριούνται. Αλλά αυτοί είναι νεκροί. 

Ποτέ δεν θα κάνεις τίποτε σπουδαίο αν δίπλα σου, κοντά σου δεν υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι. Νόμος του Σύμπαντος. Απαράβατος. Αν δεν υπάρχουν στον περίγυρο σου σημαντικοί για σένα άνθρωποι, μείνε μοναχός σου και θα βρεις αυτό που χρειάζεσαι, ή για να ακριβολογώ θα σε βρει αυτός που χρειάζεσαι, όταν θα έχεις την απαιτούμενη ΕΝΕΡΓΕΙΑ, για να ευθυγραμμιστείς.
“Το Διαμάντι Δύσκολα Το Ανακαλύπτεις, 

Αλλά Εύκολα Το Ξεχωρίζεις.” 

Δεν υπάρχουν μυστικά σε ότι κι αν θέλεις να πετύχεις. Αν έχεις σκοπό να μην συγκαταλέγεσαι στους αποτυχημένους της ζωής, το πρώτο που χρειάζεσαι είναι μερικά «Διαμάντια». Στον κόσμο των επιχειρήσεων η των πωλήσεων υπάρχουν αρκετά που σε περιμένουν, μόνο που δεν βρίσκονται οπουδήποτε. Θα χρειαστεί να ψάξεις, να ρωτήσεις, να επιμένεις και να περιμένεις με καλοπροαίρετη διάθεση και βεβαιότητα χωρίς προσμονή.

Μια είναι η πρόταση κλειδί για να εντοπίσεις γρήγορα ένα «διαμάντι»


1. Να Δεις αν έχει την Δύναμη να κάνει τα πράγματα να συμβούν. 

Αυτό είναι όλο κι όλο.
Η μαγική λέξη είναι η λέξη “Κ Α Ν Ε”.
Είναι αυτό που λέμε στις πωλήσεις
«Ο Άνθρωπος κλειδί» που μπορεί να σου ανοίξει τις πόρτες που θέλεις να περάσεις.
Το δεύτερο που θα χρειαστεί να αξιολογήσεις είναι ο χρόνος.

2. Η ταχύτητα που ΚΑΝΕΙ τα πράγματα να γίνουν. 

Δεν σου χρειάζεται κοντά σου κάποιος που σε καθυστερεί, αυτό το πετυχαίνεις και μόνος σου. Ο σωστός χρονισμός είναι πολύ βασικός για να αξιολογήσεις και να συναναστραφείς κάποιον που θέλει να είναι κοντά σου.  Είτε ως πελάτη, φίλο, συνεργάτη, αγαπημένο σύντροφο. Το πως αξιοποιεί τον χρόνο του, είναι από τα πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα κριτήρια για να αποφασίσεις αν θα μείνεις εδώ η θα σκαλίσεις αλλού για «Διαμάντια».

Μια μόνο κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο με ένα σοφό άνθρωπο, αξίζει όσο ένας χρόνος μελέτης βιβλίων.

Ακόμη και για να βρεις αξιόλογα βιβλία χρειάζεται να ψάξεις, εξονυχιστικά, βασανιστικά, με σκληρότητα. Αν δεν έχεις χρόνο για πέταμα (που δεν έχεις, κανείς μας δεν έχει), τότε ο χρόνος που διαθέτεις για να διαβάσεις, είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για να τον σπαταλάς σε χαμηλού επιπέδου αναγνώσματα. 

Πιθανόν μια ώρα διαλογιστικής να σε ανεβάσει σε ανώτερα επίπεδα νόησης από μια ώρα διαβάσματος ενός τυπωμένου χαρτιού. Σίγουρα θα σου δώσει την απαιτούμενη Ενέργεια για να βρεις αυτόν που χρειάζεσαι στην πορεία της ζωής σου. 

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να μην σπαταλάς την ενέργεια σου, σε άχρηστους ανθρώπους -είναι οι γνωστοί επιτυχημένοι ψυχοπαθείς ή αλλιώς τα τσόκαρα και καριόλες- γάμους, συνεργασίες, γιατί απλά φοβάσαι να είσαι μοναχός σου.

Το τίμημα που θα πληρώσεις για την αποκοτιά σου, είναι τρομακτικά βαρύ. Για την δική σου ζωή πρόκειται, πρόσεχε την, μην την καταστρέφεις από τις λάθος συναναστροφές.

Aν κοιτάξεις δίπλα σου, αν πετάξεις τις παρωπίδες, βλέπεις πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν αξιοπρεπώς, χωρίς να χρωστάνε την ζωή τους ή την περί-ουσία τους σε κανέναν. Άλλωστε η Περί-Ουσία ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται, γιατί δεν είναι προϊόν.

via
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Φιλοσοφία

[φιλοσοφία][threecolumns]

Μεταφυσικά

[μεταφυσικά][list]

Εκλεκτά

[εκλεκτά][twocolumns]

Πνευματικά

[πνευματικά][grids]

Απόψεις

[απόψεις][bsummary]