15 πράγματα που ΔΕΝ κάνουν οι νάρκισσοι - Point of view

Εν τάχει

15 πράγματα που ΔΕΝ κάνουν οι νάρκισσοι


Γνωρίζετε κάποιον νάρκισσο; Από ψυχολογικής άποψης  υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που ορίζουν έναν νάρκισσο. Είναι εξαιρετικά εγωιστές, με υπερβολική αίσθηση της αυτο-σημασίας, έχουν φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας και λαμπρότητας, αναμένουν ειδική μεταχείριση, τους αρέσει να εκμεταλλεύονται άλλους, τους λείπει η ενσυναίσθηση, είναι γεμάτοι φθόνο, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι τους ζηλεύουν και είναι εξαιρετικά αλαζόνες.

Ενώ
 αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι εύκολο να εντοπιστούν σε ένα πρόσωπο, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι νάρκισσοι είναι πονηροί άνθρωποι. Είναι χειριστικοί και μπορούν εύκολα να σας πείσουν ότι είναι διαφορετικοί. Κανένας δε θέλει να πέσει «θύμα» κάποιου νάρκισσου. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε ποιόν πρέπει να αποφύγετε, οπότε για να σας βοηθήσουμε να τους αναγνωρίσετε, σας παραθέτουμε κάποια από τα πράγματα που ΔΕΝ κάνουν οι νάρκισσοι.

1.Δεν αποκαλύπτουν τον αληθινό τους εαυτό

Οι νάρκοισσοι είναι χειριστικοί, οπότε δεν θα σας δείξουν τον πραγματικό τους αυτό μόλις τους γνωρίσετε. Σας κάνουν να πιστεύετε ότι είναι τελείως διαφορετικοί από ότι είναι στην πραγματικότητα. Συχνά σας δίνουν την εντύπωση ότι είναι ευγενικοί και καλόψυχοι άνθρωποι. Ανακαλύπτετε τον πραγματικό τους χαρακτήρα όταν είναι πλέον αργά.

2.Δεν προσφέρουν ασφάλεια στις σχέσεις τους

Οι νάρκισσοι τείνουν να σας έχουν «στην πρίζα». Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν είναι να σας κάνουν να αισθάνεστε ασφάλεια και σιγουριά στη σχέση. Τους προσφέρει ευχαρίστηση να είναι πάνω από εσάς με κάθε τρόπο και η ανασφάλειά σας τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

3. Δεν σας επιτρέπουν να τους δείτε σαν κακούς

Στο μυαλό ενός νάρκισσου, οι ίδιοι δεν είναι ποτέ οι κακοί και φροντίζουν να σας κάνουν να έχετε την ίδια άποψη. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, το φταίξιμο πέφτει πάντοτε σε εσάς, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άσχημα και σαν να φταίτε εσείς για οτιδήποτε συμβαίνει. Ωστόσο αυτοί δεν νοιάζονται καθόλου. Αυτό ακριβώς θέλουν να πετύχουν, να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα.

4. Δεν τους αρέσει να χάνουν τον έλεγχο

Οι νάρκισσοι θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και όταν τον χάνουν, αναστατώνονται και θυμώνουν. Χρειάζονται να ελέγχουν τους ανθρώπους και τα πράγματα γύρω τους. Τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, να πιστεύουν ότι θα κάνετε οτιδήποτε επιθυμούν χωρίς δεύτερη κουβέντα.

5. Δεν παραδέχονται ότι έχουν άδικο

Ένας νάρκισσος θα επιμένει ότι κάτι είναι μαύρο ενώ είναι άσπρο, μέχρι να σας κάνει να το πιστέψετε. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που μπορεί να πέσετε όταν έχετε δίπλα σας έναν νάρκισσο. Η διαφωνία μαζί τους είναι χάσιμο χρόνου και άδικη προσπάθεια. Η χειριστική φύση τους μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και με τον καιρό να σας κάνουν να τους πιστέψετε.

6. Δεν βλέπουν τους άλλους σαν ισάξιους τους

Οι νάρκισσοι πιστεύουν ότι βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου. Πιστεύουν ότι κανένας άλλος δεν είναι στο επίπεδό τους. Αν προσπαθήσετε να εξισώσετε τον εαυτό σας με αυτόυς θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να σας ρίξουν πιο κάτω και να ξαναβρεθούν οι ίδιοι στην κορυφή.

7.  Δεν έχουν συμπόνια

Είναι οι τύποι των ανθρώπων που θα γελάσουν όταν όλοι οι υπόλοιποι θα κλαίνε στο τέλος μιας ταινίας. Δεν νοιάζονται για τα προβλήματα σας, βαριούνται να τα ακούσουν. Αν δεν τους αφορά, δεν ασχολούνται.

8. Δεν κάνουν τίποτα χωρίς να έχουν κάποιο όφελος

Δεν σας βγάζουν απλά για φαγητό για να σας ευχαριστήσουν… Το πιο πιθανό είναι να σας ζητήσουν κάποια χάρη μετά. Οι νάρκισσοι δεν κάνουν τίποτα χωρίς κάποιο σκοπό να επωφεληθούν. Το να δώσετε σε κάποιον ναρκισσιστή αυτό που θέλει, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε.

9. Δεν δέχονται εντολές από άλλους

Μην προσπαθήσετε να τους βάλετε σε τάξη. Οι νάρκισσοι είναι εγωιστικοί άνθρωποι και αν η προσπάθειά σας να τους ελέγξετε θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην αυτοεκτίμησή τους. Δεν θα ήταν έκπληξη να βρεθείτε θύμα της εκδίκησής τους αργότερα.

10. Δεν τους αρέσει να παραδέχονται ότι έχουν συναισθήματα

Αναμφίβολα έχουν συναισθήματα διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά θα τους ακούσετε συχνά να λένε: «Δεν έχω συναισθήματα». Αυτό φυσικά είναι μια δικαιολογία για τα πολύ άσχημα πράγματα που κάνουν. Χρησιμοποιούν το πρόσχημα ότι δεν γνωρίζουν το πως λειτουργούν τα συναισθήματα για να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να τους άλλους να σκέφτονται άσχημα για αυτούς.

11. Δεν ακούν

Δεν σας ακούν, απλά περιμένουν να τελειώσετε, ώστε να πουν αυτό που θέλουν. Δεν τους ενδιαφέρει τι θέλετε να πείτε, το μόνο που τους νοιάζει είναι η προθυμία σας να ακούτε αυτά που έχουν να πουν αδιάλειπτα.

12. Δεν μένουν πιστοί στις σχέσεις τους

Αν αρχίσετε να τους κάνετε να βαριούνται, είτε είστε σε σχέση είτε είστε φίλοι, θα τα μαζέψουν και θα φύγουν. Θέλουν την προσοχή σας και αν δεν τους δώσετε αυτό που θέλουν, μην περιμένετε να μείνουν κοντά σας.

13. Δεν επιλέγουν μη ελκυστικούς φίλους

Όπως αναφέρθηκε, οι νάρκισισσοι δεν κάνουν τίποτα που να μην τους ωφελεί. Η επιλογή των φίλων είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα. Περιτριγυρίζουν τον εαυτό τους με όμορφους και υψηλής κλάσης ανθρώπους, που τους κάνουν να αισθάνονται ανώτεροι και ανίκητοι. Θα ήταν σπάνιο να συναντήσετε κάποιον νάρκισσο που να περιτριγυρίζεται από μη ελκυστικούς και ανεπιθύμητους ανθρώπους.

14. Δεν κάνουν φιλοφρονήσεις

Στους νάρκισσους αρέσει να δέχονται φιλοφρονήσεις. Δεν κάνουν τους άλλους να νιώθουν όμορφα γιατί θεωρούν οτί δεν είναι η δουλειά τους. Θα είστε τυχεροί αν δεχτείτε κάποιο κοπλιμέντο από έναν νάρκισσο, αλλά ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρχει κάποιος λόγος.

15. Δεν τους αρέσει να είναι ευγενικοί

Στην καλύτερη των περιπτώσεων μια ναρκισσιστική αίσθηση της ανωτερότητας τους επιτρέπει να αισθάνονται εξαιρούνται από τους κανόνες της κοινωνίας – κοινή ευγένεια είναι μία από αυτές τις εξαιρέσεις. Όσο δελεαστικό και αν μοιάζει, μη φερθείτε με αγένεια σε κάποιον νάρκισσο, γιατί η απάντηση θα είναι υπερβολική.



Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights © www.hippieteepee.gr via lifehack.org

Pages