Πάω να βρω την ευτυχία και δεν ξέρω πότε θα γυρίσω - Point of view

Εν τάχει

Πάω να βρω την ευτυχία και δεν ξέρω πότε θα γυρίσω



Ακολουθήστε τη δική σας ευτυχία, όχι αυτή που λένε οι άλλοι

Όταν πρόκειται για την ευτυχία, δεν χρειάζεται να προσαρμόζεστε στις απαιτήσεις ή στις κατευθύνσεις της κοινωνίας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του συνταγή για την ευτυχία.


Λίγα πράγματα είναι τόσο επιθυμητά και τόσο πολύπλοκα όσο η απλή ευτυχία. Για πολλούς ανθρώπους, αντί να είναι πράγματα για τα οποία ανησυχούν, η ευτυχία και η ευημερία είναι σταθερές στη ζωή τους.

Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις στα βιβλία και προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει γύρω τους και μέσα στο μυαλό τους. Αυτό δίνει στις μέρες τους ένα πολύ μουντό χρώμα, κάνοντας το άγχος και την ανησυχία μια ενοχλητική, μόνιμη συντροφιά.

Δεν είναι εύκολο. 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι δύσκολο να απολαύσουμε αυτή την εσωτερική γαλήνη που λέει, «είμαι εντάξει, δεν θέλω ούτε χρειάζομαι κάτι άλλο».

Όμως είναι σημαντικό να έχετε δύο ουσιαστικά πράγματα στο μυαλό σας:

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την ευτυχία.

Το δεύτερο είναι εξίσου βασικό: ακολουθήστε τη δική σας ευτυχία. Τα πράγματα δεν λειτουργούν το ίδιο για όλους και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σας πει πώς πρέπει να είστε.
Η ευημερία σας είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό μονοπάτι που πρέπει να βρείτε, να επιλέξετε και να δημιουργήσετε. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη.

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σήμερα για να είστε ευτυχισμένοι αύριο


Η θετική ψυχολογία μας θυμίζει τις «κακές» συνήθειες που έχουν πολλοί άνθρωποι: περιμένουν ολόκληρη την εβδομάδα να έρθει η Παρασκευή για να διασκεδάσουν, περιμένουν τις διακοπές για να χαλαρώσουν και ονειρεύονται τον τέλειο σύντροφο που θα τους μάθει τι είναι αληθινή αγάπη.

Αν περιορίζεστε στο να περιμένετε, να αναβάλλετε και να προγραμματίζετε την ευτυχία σας… τι έχετε στο μεταξύ; Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Όμως ακόμα κάτι συνηθισμένο είναι το ότι πολλές φορές οι άνθρωποι κατανοούν την ευτυχία από την προοπτική εξωτερικών εννοιολογικών κατασκευών, ιδεών που προβάλλουν οι άλλοι άνθρωποι, η κοινωνία ή ακόμα και αυτοί οι ίδιοι.

Η υποχρέωση να έχετε πράγματα για να είστε ευτυχισμένοι: μια καλή δουλειά, ένα σπίτι, το τελευταίο κινητό τηλέφωνο, πολλά παπούτσια, έπιπλά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές….

Η ιδέα ότι για να είστε ευτυχισμένοι πρέπει να έχετε σύντροφο, παιδιά, πολλούς φίλους…

Σιγά-σιγά καταλήγετε να παγιδευτείτε σε ένα είδος ψυχολογικού υλισμού που όχι μόνο σας κάνει αγχωμένους «καταναλωτές» αλλά και αιώνιους αναζητητές της ευτυχίας που άλλοι άνθρωποι φτιάχνουν για σας.

Αυτό δεν είναι σωστό. Ας αναλογιστούμε μερικές διαφορετικές απόψεις.

Και εσείς; Τι κάνετε για να είστε ευτυχισμένοι;

Οι θετικές αποφάσεις είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μυστικά της ευτυχίας σε καθημερινή βάση.

Για να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να λαμβάνετε τις αποφάσεις που σας εξυπηρετούν και όχι εκείνες που οι άλλοι θεωρούν ότι είναι οι καλύτερες για σας.

Αν για σας ευτυχία σημαίνει να μένετε στο σπίτι το σαββατοκύριακο και να διαβάζετε με την ηρεμία σας, τότε αφήστε τους άλλους να λένε ότι είστε βαρετοί.

Αν για σας ευτυχία σημαίνει να αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς να χρειάζεται να βρείτε κάποιον άλλο για να σας αγαπήσει, τότε σταματήστε να ακούτε τους ανθρώπους που λένε ότι είναι ώρα να βρείτε τον τέλειο σύντροφο.

Αν για σας ευτυχία σημαίνει να κάνετε μια δουλειά που σας παθιάζει, μην ακούτε τους ανθρώπους που λένε ότι πρέπει να βρείτε μια δουλειά που δίνει περισσότερα χρήματα.

Πάω να βρω την ευτυχία και δεν ξέρω πότε θα γυρίσω

«Προχωρήστε και να είστε ευτυχισμένοι». Είναι τόσο απλό, είναι τόσο καθαρό. Μερικές φορές προσκολλάμε σε μέρη, συνήθειες, πράγματα και ανθρώπους και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Αυτό μας εμποδίζει να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας.

Παγιδευόμαστε σε μικρούς φαύλους κύκλους μέσα στους οποίους λέμε στον εαυτό μας ότι η ρουτίνα είναι καλύτερη από τον αυθορμητισμό, ότι είναι καλύτερα να μένουμε σε αυτά που προσδοκούν οι άνθρωποι από μας αντί να τους απογοητεύουμε…

Όλα αυτά, παρόλο που δεν το συνειδητοποιείτε, δημιουργούν μια ατελείωτη λίστα μηχανισμών άμυνας που σας μετατρέπουν σε αιχμαλώτους. Εμποδίζετε τον εαυτό σας να βρει την ευτυχία επειδή πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να παραμείνετε στο μονοπάτι που άλλοι άνθρωποι έχουν επιλέξει για σας.

Πώς, όμως, μπορώ να κάνω κάτι που η οικογένειά μου δεν θέλει; Πώς μπορώ να αντιδράσω αν οι φίλοι μου δεν καταλαβαίνουν; Πώς μπορώ να πω στο/στη σύντροφό μου ότι απλώς δεν είμαι πια τόσο ευτυχισμένος/η;

Αποφασίστε να είστε πιστοί στον εαυτό σας. Προχωρήστε και να είστε ευτυχισμένοι.

Το σχέδιό μου για σήμερα: ευτυχία

Το είπαμε στην αρχή: η ευτυχία δεν αναβάλλεται για την Παρασκευή ή για τις διακοπές ή για όταν έχετε ένα μεγαλύτερο σπίτι ή τον τέλειο σύντροφο.

Η ζωή είναι τώρα, αυτή τη στιγμή. Φυσικά όλοι έχουμε υποχρεώσεις και πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σας λέει: «δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος/η αν πρέπει να ακολουθείς πιστά ένα πρόγραμμα ή να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά».

Πρέπει να επανερμηνεύσετε αυτές τις ιδέες σωστά. Βρείτε μια δουλειά που σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Αποκτήστε ευθύνες που σας εμπλουτίζουν προσωπικά. Κάντε τη ρουτίνα σημαντική και χρήσιμη για σας.

Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, βρείτε τα δικά σας ενδιαφέροντα. Μην αφήνετε κανέναν και τίποτα να σας κάνει να αισθάνεστε ότι σας χρησιμοποιούν, σας χειρίζονται ή σας κάνουν δυστυχισμένους. Στο κάτω-κάτω έχουμε μόνο μία ζωή… Γιατί λοιπόν να μην την αξιοποιήσουμε;


Pages