Τοξική σχέση: Aναγνώρισε την και φύγε - Point of view

Εν τάχει

Τοξική σχέση: Aναγνώρισε την και φύγε



Αισθάνεσαι σαν να έχεις χάσει την ταυτότητά σου, τον εαυτό σου, την ηρεμία σου; Αισθάνεσαι περισσότερο αγχωμένος και κουρασμένος, παρά χαρούμενος κι ευτυχισμένος μέσα στη σχέση σου; Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση. Οι τοξικές σχέσεις είναι παντού γύρω μας και έχουν πολλές "αποχρώσεις".
Τι είναι η τοξική σχέση;
Μια σχέση επιζήμια για τη ζωή και την ύπαρξή σου. Υπάρχουν άνθρωποι που σε γεμίζουν με χαρά. Τα τοξικά άτομα, από την άλλη, απλά "ρουφούν" τη χαρά αυτή. Και μπορεί να μην είναι καθόλου κακοί άνθρωποι, ούτε να έχουν δόλιες προθέσεις. Επιβάλλοντας, όμως, τον αρνητικό τρόπο ζωής τους, σε επηρεάζουν και αρχίζουν να σε καταστρέφουν... από μέσα. Τοξικές σχέσεις δημιουργούνται σε δύο περιπτώσεις. Ή όταν κάνεις σχέση με κάποιον εντελώς ασύμβατο με τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής σου, ή με κάποιον που είναι ένας πραγματικά κακός άνθρωπος. Το κακό με τις τοξικές σχέσεις είναι ότι δεν μπορείς να τις αναγνωρίσεις με την πρώτη. Το καλό είναι ότι δεν αργούν να δώσουν τα δείγματά τους.
Οι 15 τύποι τοξικών σχέσεων
Πίσω από μια τοξική σχέση κρύβεται ένας τοξικός άνθρωπος. Τα είδη των τοξικών εραστών είναι πολλά, αλλά σίγουρα θα βρεις κι εσύ τη δική σου περίπτωση σε έναν από τους παρακάτω τύπους.
1. Οι ελεγκτές
Θέλουν να έχουν λόγο σε ό, τι κάνεις και να μαθαίνουν την κάθε σου κίνηση. Μπορεί να σε διακόψουν επιθετικά ή να εισβάλουν απότομα, για να σε... πιάσουν και να μάθουν τι κάνεις εκείνη τη στιγμή.Σου επιβάλουν να ζητάς την έγκρισή τους πριν κάνεις κάτι και πρέπει πρώτα να περάσεις απ' τον έλεγχό τους.

2. Οι αθεράπευτα ζηλιάρηδες
Ζηλεύουν υπερβολικά όταν πρόκειται να βρεθείς με τους φίλους σου κι ας τους ξέρουν όλους πολύ καλά. Πιστεύουν ότι φλερτάρεις με οποιονδήποτε κουβεντιάζεις, ειδικά αν γελάς και κάνεις χιούμορ. Μια μικρή δόση ζήλειας είναι χαριτωμένη. Και ίσως έτσι θα σου φανεί στην αρχή. Αλλά εδώ αγγίζει την εμμονή και κάνει την κοινή σας ζωή ανυπόφορη.

3. Οι γκρινιάρηδες
Κάθονται κοντά σου και ξεκινούν τη γκρίνια για το πόσο κακή ήταν η μέρα τους. Αυτό, συνήθως, είναι η αφορμή για να το επεκτείνουν προς ολόκληρη τη ζωή τους, την κοινωνία και τη σχέση σας. Ενώ εκείνοι "σέρνονται" ή τρέχουν φοβισμένοι μακριά απ' τα δήθεν τεράστια προβλήματά τους, εσύ συνειδητοποιείς την υπερβολή και την δραματοποίηση της υπόθεσης. Ένα σύντροφος που αντλεί ευχαρίστηση μόνο με το να διαμαρτύρεται και να κλαίγεται καθημερινά για όλα, σύντομα θα σε κάνει και σένα το ίδιο με αυτόν.

4. Οι αρνητικοί σε όλα
Από τους χειρότερους τύπους. Μπορεί να μην κάνουν τη "φασαρία" του γκρινιάρη, αλλά το πάνε αλλιώς. "Τρυπώνουν" την αρνητική τους σκέψη ύπουλα και αθόρυβα. Στην αρχή το σοβαρό τους ύφος και το ότι έμοιαζαν προσγειωμένοι σε είχε γοητεύσει, μέχρι που κατάλαβες ότι όλη αυτή η σοβαρότητα ήταν πιο πολύ αιώνια "μούτρα" και μαυρίλα που δεν παλεύεται με τίποτα. "Απορροφούν" κάθε ψήγμα χαράς και ευτυχίας από εσένα κι εσύ χάνεις το ηθικό σου, την αισιοδοξία, τον αυθορμητισμό και το χαμόγελό σου. Αρχίζεις να τα βλέπεις όλα μάταια ή περιττά και δεν έχεις όρεξη για τίποτα. Μάλλον ο αρνητικός σύντροφός σου σε έπεισε για τα καλά...

5. Οι αυστηροί δάσκαλοι
 Παραφυλάνε στη γωνία για το λάθος σου, ώστε να σε χλευάσουν ή να σε οικτίρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Όταν κάτι σου πάει στραβά ή δεν έχει την απόδοση που περίμενες, ψάχνουν αμέσως τρόπους να σε κάνουν να νιώσεις ανόητος ή ανίκανος. Αυτοί οι τύποι τοξικού συντρόφου, σίγουρα εκτός από ανώριμοι, έχουν σίγουρα θέματα από το παρελθόν που διαμόρφωσαν έτσι τον χαρακτήρα τους και δεν τα έχουν λύσει ή απλά αρέσκονται να αισθάνονται ισχυροί μέσα απ' τη θέση του αυστηρού κριτή, που ταλέντο και αποστολή τους είναι να σε "ρίχνουν", μόλις βρουν πρόσφορο έδαφος.

6. Οι άπιστοι
Τους πιάνεις να σε απατάει μια φορά, ζητούν συγγνώμη, τους συγχωρείς και μετά το ξανακάνουν. Χώρια τις φορές που είχες απλώς ενδείξεις αλλά δεν τους έπιασες. Είναι άσχημο, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν με τίποτα να μείνουν πιστοί σε μια σχέση και, πραγματικά, εσύ ούτε φταις, ούτε υπάρχει κάτι που να μπορείς να κάνεις γι' αυτό. Είναι αυτό που λέμε άπιστοι από τη φύση τους και κανείς δεν ξέρει αν ποτέ θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν. Μην πέσεις στην παγίδα ότι θα τους αλλάξεις. Αυτά δε γίνονται με το ζόρι. Αυτοί δεν θα αλλάξει κι εσύ θα χάσεις παντελώς την αυτοπεποίθηση και τον εαυτό σου προσπαθώντας και φορώντας μόνιμα ένα ζευγάρι κέρατα...

7. Οι ψευταράδες
Δεν μπορούν να μην πουν ψέματα. Τους βγαίνει. Όλη την ώρα. Το ψέμα είναι τρόπος έκφρασης γι' αυτούς. Μέχρι κι εσύ αντί να θυμώνεις, πλέον εκπλήσσεσαι. Ακόμα και τις φορές που δεν μπορείς να το αποδείξεις, έχεις μάθει πια να τους "διαβάζεις", όταν ψεύδονται. Καταλήγεις να απογοητεύεσαι και να "κολυμπάς" μέσα στην ανασφάλεια, δεν είσαι σίγουρος για τίποτα, ακόμα και για τα πιο απλά καθημερινά πράγματα, κάτι που σύντομα θα σε εξουθενώσει ψυχικά, ενώ εκείνοι ξεγλιστρούν συνεχίζοντας το βιολί τους.

8. Οι ψυχικοί εκβιαστές
Βία δεν είναι μόνη η σωματική. Μπορεί να είναι ψυχική και λεκτική και μπορεί να έχει εξίσου ισχυρό αντίκτυπο. Αν ένας σύντροφος απειλεί την ισορροπία και την αξιοπρέπειά σου με οποιονδήποτε τρόπο, μην το προσπερνάς. Όσο μένεις σε μια τέτοια σχέση, τόσο επιτρέπεις την επίδρασή αυτή επάνω σου.

9. Οι κατήγοροι
 Ισχυρίζονται ότι δεν είναι καλά και η αιτία είσαι πάντα εσύ. Ότι συνέχεια τους απογοητεύεις ή φταις για τα δικά τους λάθη και το πιστεύουν πραγματικά. Πριν αρχίσεις να το πιστεύεις κι εσύ και να γεμίσεις ενοχές, την επόμενη φορά που θα σε κατηγορήσουν για κάτι που δεν έκανες, ύψωσε το ανάστημά σου και ξεκαθάρισε την κατάσταση.

10. Οι τρομερά ανασφαλείς
 Όταν σε μια σχέση είσαι αναγκασμένος να περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μακριά απ' τον σύντροφό σου, λίγη ανασφάλεια είναι αναπόφευκτη και φυσιολογική, ειδικά όταν είσαι πολύ ερωτευμένος. Αλλά αν ένας σύντροφος είναι υπερβολικά ανασφαλής και σε πιέζει ασφυκτικά σε διαρκείς επιβεβαιώσεις και αποδείξεις αγάπης και πίστης, ίσως ήρθε η ώρα να το συζητήσετε.

11. Οι απαιτητικοί
 Περιμένουν τα πάντα από σένα και πάντα με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να είναι πρόθυμοι να κάνουν κι αυτοί κάτι. Προσπαθούν να σε διαφεντέψουν. Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις, γιατί ποτέ δεν θα είναι αρκετό ή τόσο καλό όσο θα ήθελαν.

12. Οι ψυχαναγκασμένοι τελειομανείς
 Είναι εμμονικοί με τον τρόπο που θέλουν τα πράγματα στη ζωή τους, αλλά και σε σένα και σου βρίσκουν παντού λάθη. Σου κάνουν παρατηρήσεις για τα πάντα, το μάτι τους είναι ανακριτικό και σε έχουν συνεχώς στην τσίτα. Πόσο θα αντέξεις;

13. Οι νάρκισσοι
Υλιστές και ρηχοί. Σου δείχνουν αισθήματα, μπορεί να σε αγαπούν, αλλά είναι στιγμές που σε αντιμετωπίζουν σαν αξεσουάρ. Νιώθουν αμήχανα αν δεν είσαι ντυμένος καλά όταν βγείτε μαζί, γιατί σε θεωρούν προέκταση του εαυτού τους και της καλής τους εικόνας. Η αυτοεκτίμηση σου θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα μέσα σ' αυτή τη σχέση.

14. Οι ανταγωνιστικοί
Νιώθουν διαρκώς πως διαγωνίζονται. Μπορεί να λένε πως σε αγαπούν και πως νοιάζονται για σένα, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν θα σου επιτρέψουν να τους ξεπεράσεις ή να τους νικήσεις σε τίποτα, είτε πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, είτε για τα χρήματα που κερδίζεις από τη δουλειά σου. Αν τυχόν χάσουν πρέπει να τους νταντεύεις με τις ώρες. Και πάνω απ 'όλα, περιμένουν την αποτυχία σου σε κάτι, έτσι ώστε να έρθουν να σε βοηθήσουν μεγαλοπρεπώς, για να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Άκρως συμπλεγματική προσωπικότητα...

15. Οι χειριστές
 Σε χειρίζονται επιδέξια παίζοντας συνεχώς με τις λέξεις ή προσπαθώντας να σε ξεγελάσουν και να σε κάνουν να πιστέψεις αυτό που θέλουν. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους ενημερώσεις ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τα παιδαριώδη κόλπα τους και δεν είσαι τόσο ανόητος όσο νόμιζαν. Αν μη τι άλλο, το να υποτιμά κάποιος την νοημοσύνη σου, είναι ασέβεια προς το πρόσωπό σου και έλλειψη παιδείας από αυτόν που το πράττει.

Αν, λοιπόν, νιώσεις ποτέ παγιδευμένος σε μια τοξική σχέση με έναν από τους παραπάνω τύπους συντρόφων, ψάξε αμέσως την έξοδο κινδύνου, γιατί όσο κι αν πιστεύεις ότι είσαι ικανός να αλλάξεις αυτή τη σχέση προς το καλύτερο, απλά δεν μπορείς, εκτός και αν ο αγαπημένος/η σου κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να αλλάξει ειλικρινά.
via

Pages