Η απογοήτευση σας φθείρει, αργά και σταθερά - Point of view

Εν τάχει

Η απογοήτευση σας φθείρει, αργά και σταθερά



Η απογοήτευση, μετά από ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα σας εξαντλήσει εσωτερικά και θα καταστρέψει την ελπίδα σας.   Όμως η αγάπη ποτέ δεν εξαντλείται από εκείνους που είναι πραγματικά ευγνώμονες για το χρόνο. Όταν κάποιος προσφέρει αγάπη στους συνανθρώπους του, αυτή δεν εξαντλείται ποτέ. Αυτό που σκοτεινιάζει τη διάθεσή σας είναι η απογοήτευση και το κενό που δημιουργούν οι σχέσεις.
Όταν μας εκμεταλλεύονται ή μας προδίδουν, αισθανόμαστε απογοητευμένοι
Το κλασικό ρητό «Ο έρωτας είναι τυφλός» τονίζει αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες. Όλοι τον έχουμε ζήσει, έχουμε δώσει μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας σε ανθρώπους γύρω μας χωρίς να έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρχουν και ορισμένα όρια.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να κερδίσουν την προσοχή, τα κομπλιμέντα, την εύνοια και τη στοργή δεν απαιτείται και ιδιαίτερη προσπάθεια, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι μια σχέση είναι μια συνεχής ανταλλαγή «δούναι και λαβείν».
Η ανιδιοτελής αγάπη είναι αξιοσέβαστη. Είναι η αγάπη μιας μητέρας για τα παιδιά της, ένας ακλόνητος πυλώνας που όλοι εκτιμούμε και αντιλαμβανόμαστε.
Ωστόσο, η ανιδιοτελής αγάπη θεωρείται επικίνδυνο έδαφος για πολλούς ανθρώπους. Δεν αξίζουν όλοι τη διαρκή στοργή και το σεβασμό μας όταν δεν λαμβάνουμε το ίδιο κι από την πλευρά τους.
Όταν μας εκμεταλλεύονται ή μας προδίδουν, αισθανόμαστε απογοητευμένοι και αυτό είναι το θέμα του σημερινού άρθρου.

Η απογοήτευση, αργά αλλά σταθερά, σας εξαντλεί

Η απογοήτευση σας φθείρει με αργό αλλά σταθερό ρυθμό μέχρι που έρχεται η στιγμή που αναγκάζεστε να ξυπνήσετε. Ωστόσο, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, θα περάσετε από μια σειρά περίπλοκων και συναισθηματικά δύσκολων φάσεων που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε ορισμένα πράγματα.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απογοήτευση δεν είναι απαραίτητα και το πρώτο βήμα για ένα χωρισμό. Μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα με μια πιο ρεαλιστική ματιά έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια πιο ώριμη προσέγγιση στις καταστάσεις της ζωής.
Ας το δούμε πιο αναλυτικά:
Όταν η αγάπη είναι τυφλή και η απογοήτευση σας ανοίγει τα μάτια
Κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά όταν είμαστε νέοι: μπαίνουμε σε σχέσεις στις οποίες εξιδανικεύουμε το σύντροφό μας σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν μπορούμε να δούμε τα ελαττώματά του καθώς τον έχουμε τοποθετήσει σε ένα τόσο υψηλό βάθρο.
  • Η καθημερινότητα μας υπενθυμίζει ότι η τελειότητα δεν υπάρχει και αυτό δεν είναι κάτι κακό. Ο καλύτερος τρόπος -και ο μοναδικός- για να ζήσουμε σε μια σχέση είναι να βλέπουμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.
  • Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε ο σύντροφός μας αλλά ούτε κι εμείς οι ίδιοι. Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι έχουμε ατέλειες και ελαττώματα.
  • Αυτές οι πρώτες απογοητεύσεις μας ανοίγουν τα μάτια προκειμένου να κατανοήσουμε ότι για να ευδοκιμήσει μια σχέση θα πρέπει και τα δυο μέλη να επενδύσουν σε αυτή ισόβαθμα.
Τα σφάλματα μπορούν να διορθωθούν. Τα λάθη μας διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα και τα ελαττώματά μας μάς υπενθυμίζουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι.
Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν μερικές απογοητεύσεις και λάθη που δεν είναι εύκολο να συγχωρεθούν.
Η απογοήτευση που σας φθείρει και σας πληγώνει
Μερικές φορές παρουσιάζονται ορισμένα γεγονότα, λεπτομέρειες, λέξεις και δράσεις που μας ανοίγουν πραγματικά τα μάτια και ορισμένες φορές πολύ ξαφνικά και καταλαβαίνουμε ότι η συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου δεν είναι αυτή που περιμέναμε.
  • Κατά πάσα πιθανότητα, κανείς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες μας επειδή όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην αγάπη συνηθίζουμε να εξιδανικεύουμε το χαρακτήρα του συντρόφου μας.
  • Η αγάπη δεν πρέπει ποτέ να προσφέρεται στα τυφλά. Είναι ακόμη πιο περίπλοκο όταν μιλάμε για συναισθήματα καθώς αναφερόμαστε σε μια κατάσταση που είναι δύσκολο να ελέγξουμε, όπως το να ελέγξουμε το πώς αισθανόμαστε.
  • Μπορούμε να δεχτούμε την απογοήτευση, να συγχωρήσουμε ένα λάθος ή και πέντε. Ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούμε να πάρουμε μια απόφαση. Η απογοήτευση όχι μόνο σας φθείρει αλλά καταστρέφει και διαλύει την αυτοεκτίμησή σας. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
Έχω κουραστεί να απογοητεύομαι συνεχώς
Δεν χρειάζεται να φτάσετε σε τέτοιες ακρότητες. Όταν η καρδιά σας έχει κουραστεί να υπομένει όλες αυτές τις απογοητεύσεις, είτε σφραγίζει είτε υποκύπτει και αποδέχεται την κατάσταση ως έχει.
  • Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να μπαίνει σε τέτοιες καταστάσεις· όπως όταν ανεχόμαστε την απογοήτευση σε σημείο που πιστεύουμε ότι είναι κάτι «φυσιολογικό» και ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να την ανεχτούμε και να κλείσουμε το στόμα μας.
  • Δεν έχει σημασία αν είναι ο σύντροφός σας, οι γονείς σας, οι φίλοι σας ή ακόμη και τα παιδιά σας. Αν δεν υπάρχει καθόλου σεβασμός και η πρόθεση για να κάνουν κακό είναι προφανής είναι επειδή δεν κατανοούν την έννοια του σεβασμού ή της αγάπης. Έχει έρθει η ώρα να αντιδράσετε ηχηρά. 
Θα πρέπει να σκεφτείτε τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση από την πρώτη φορά που θα απογοητευτείτε. Μόλις τα μάτια σας αντικρύσουν την πραγματικότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό που σας πληγώνει και να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ο σωστός τρόπος για να δημιουργηθεί μια σχέση.
Αν κάτι σας ενοχλεί, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό και αφήστε το να βγει έξω. Αν κάτι σας απογοητεύει, μιλήστε για αυτό και βρείτε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να το αποφύγετε την επόμενη φορά.
Αν η απογοήτευση συνεχίζεται, θα χρειαστεί να δώσετε μια πιο δυναμική απάντηση. Διαφορετικά θα καταλήξετε πολύ πληγωμένοι και κατακερματισμένοι.
Μην αφήσετε να σας συμβεί κάτι τέτοιο.

Pages