Έτσι θα ανανεώσετε τη σχέση σας - Point of view

Εν τάχει

Έτσι θα ανανεώσετε τη σχέση σας



Δυστυχώς οι περισσότερες μακροχρόνιες σχέσεις κινδυνεύουν να πέσουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όχι επειδή είναι καταδικασμένες αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι σταματάμε να δίνουμε προσοχή στα πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Το γεγονός πως κάποτε ερωτευτήκαμε, κάποτε αγαπηθήκαμε, κάποτε αποφασίσαμε να παντρευτούμε, δεν αποτελεί εγγύηση του «για πάντα».
det_main
Πρωταρχικό ρόλο σε μια δυνατή και επιτυχημένη σχέση κατέχει φυσικά η επικοινωνία
Μεγαλώνουμε, αλλάζουμε, αλλάζει και ο άλλος και κάπου στη πορεία συνειδητοποιούμε ότι χαθήκαμε. Συμβαίνει στα περισσότερα ζευγάρια αλλά τα ζευγάρια που θέλουν να διεκδικήσουν μια ευτυχισμένη ζωή και όχι απλά να συμβιβαστούν σε ένα νεκρό και αποξενωμένο γάμο, τα καταφέρνουν! Και τα καταφέρνουν γιατί προσπαθούν κάθε μέρα, δεν θεωρούν τη σχέση δεδομένη ούτε και τον άνθρωπο με τον οποίο είναι μαζί.
Πρωταρχικό ρόλο σε μια δυνατή και επιτυχημένη σχέση κατέχει φυσικά η επικοινωνία. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των ζευγαριών που καταλήγουν στο διαζύγιο έχουν ως βασικό πρόβλημα την κακή ή ανύπαρκτη επικοινωνία.
Η ικανότητα να μοιράζομαι με το σύντροφο μου τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου δεν σημαίνει βέβαια μονόλογος ή γκρίνια. Αφορά το διάλογο και την ικανότητα να ακούω και να κατανοώ τον σύντροφό μου ακριβώς όπως θέλω να με ακούει και να με κατανοεί και εκείνος. Η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι επίσης βασικό συστατικό για μια υγιή σχέση.

oliviapalermo

Πείτε «σ’ αγαπώ». Μην θεωρείται δεδομένο πως ο άλλος το ξέρει ή ακόμα και αν το ξέρει σίγουρα θα θέλει και να το ακούει. Κάντε δωράκια και εκπλήξεις χωρίς να έχετε επέτειο ή γενέθλια, στείλτε ένα γλυκό μήνυμα από τη δουλειά λέγοντας απλά «μου λείπεις». Εκφράστε τον θαυμασμό σας για κάτι που έκανε, πείτε ευχαριστώ όταν σας προσφέρει κάτι.
Εξίσου σημαντική για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης είναι ασφαλώς και η καλή σεξουαλική ζωή. Μέσα στα χρόνια της κοινής συμβίωσης ξεχνάμε το σεξ και το πάθος. Θεωρούμε το σύντροφό μας δεδομένο και το σεξ γίνεται προγραμματισμένα και ρομποτικά ή απλά δεν γίνεται καθόλου.
Τα πολλά χρόνια συμβίωσης όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για μονότονο, αναμενόμενο και βαρετό σεξ. Το σεξ είναι παιχνίδι αισθήσεων, χρειάζεται φαντασία, πρωτοτυπία, αυθορμητισμό. Θυμηθείτε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζατε το ταίρι σας τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας, τον τρόπο που κάνατε σεξ στα πρώτα χρόνια της σχέσης σας. Διεκδικείστε το σύντροφό σας, κάντε τον να νιώσει ποθητός . Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας, γίνεται δημιουργικοί, κάντε εκπλήξεις. Το σεξ δεν περιορίζεται στη κρεβατοκάμαρα, ούτε είναι αντιβίωση να το παίρνουμε σε συγκεκριμένη ώρα και ίδια δοσολογία. Επίσης φροντίστε την εμφάνισή σας και την προσωπική σας υγιεινή. Μέσα στα χρόνια τείνουμε να αφηνόμαστε και να αδιαφορούμε για την εξωτερική μας εμφάνιση αμφότεροι άνδρες και γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η εμφάνιση είναι κλειδί για το σεξουαλικό πόθο και το σεξ έχει να κάνει με την εικόνα και τον ερωτισμό που εκπέμπουμε στο σύντροφό μας.
Υπάρχουν βέβαια και ζευγάρια που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταξύ του όπως ασυνεννοησία ή έλλειψη επιθυμίας. Απλά η δουλεία, το άγχος, τα παιδιά, με άλλα λόγια η καθημερινότητα, τους κουράζει και τους απομακρύνει.
Κάπου στη πορεία ξεχνάμε πως πέρα από γονείς και συνοδοιπόροι στη κοινή μας ζωή, είμαστε και ζευγάρι, άνδρας και γυναίκα, εραστές.
Το να αφιερώνουμε χρόνο ο ένας στον άλλον είναι ζωτικής σημασίας.
Κάντε μικρές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, βγείτε μόνοι σας έξω χωρίς παιδιά και φιλικές παρέες ή ακόμα καλύτερα δώστε ραντεβού κάπου έξω.
Η ευκαιρία να απομονωθείτε θα σας βοηθήσει να βρείτε πράγματα να συζητήσετε, να φλερτάρετε, να ξαναερωτευτείτε.
Μπορείτε κάλλιστα να καθίσετε σπίτι μόνοι σας, να κάνετε μια βόλτα πιασμένοι χέρι- χέρι ή να ασχοληθείτε με κοινά χόμπι.
Τελικά δεν έχει τόση σημασία το τι θα κάνετε, σημασία έχει να είστε οι δυό σας και να ασχολείστε ο ένας με τον άλλο.
Θάνος Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος & Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος

Pages