12 Ιουλ 2016

"Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας"
Κανένας πόλεμος δεν είναι τόσο άγριος, όσο ένας παράλογος λογισμός, πού φωλιάζει στην ψυχή μας. Όλα, όσα προέρχονται από μέσα μας, είναι βαρύτερα από εκείνα πού μας προσβάλλουν από έξω. Το σκουλήκι, πού γεννιέται μέσα στο ξύλο, τρώει περισσότερο την ψύχα του ξύλου. Οι αρρώστιες, πού γεννιώνται από μέσα μας, είναι ύπουλες και προξενούν μεγαλύτερη καταστροφή από αυτήν πού προκαλούν τα εξωτερικά αίτια. Και τα κράτη δεν τα διέλυσαν τόσο οι εξωτερικοί εχθροί, όσο οι εσωτερικοί.


Έτσι, λοιπόν, και την ψυχή δεν μπορούν να την καταστρέψουν τόσο τα μηχανήματα πού έρχονται από έξω, όσο τα νοσήματα πού φυτρώνουν μέσα μας, δηλαδή, οι αισχροί και οι βλάσφημοι λογισμοί.Είναι οι  που πολλές φορές δεν σε αφήνουν να πάρεις .
Είσαι μια χαρά, ήρεμος, αναπαυμένος και ξαφνικά από το πουθενά, έρχεται ένας λογισμός και σε αναστατώνει.
Και ξαφνικά έρχεται κι άλλος και άλλος και γίνεσαι σπηλιά από ληστρικούς λογισμούς.
Αδιέξοδο… Τι να κάνω. Πως να το αντιμετωπίσω;
Να τα δούμε λίγο με τη σειρά;
Πρώτα πρώτα θυμίσου ότι είσαι κινούμενος στόχος. Πάει να πει είσαι εύκολο θύμα των πειρασμικών λογισμών που το ταγκαλάκι όπως έλεγε ο Όσιος Παίσιος δηλαδή ο διάβολος με αυτούς σε πετροβολεί και με πρόγραμμα και χωρίς αυτό και όπου σε βρεί.
Μια σκέψη, μία προσβολή εύκολα εκτοξεύεται και σε βρίσκει.
Είσαι χωματένιος. Ο Διάβολος ξέρει τις αδυναμίες, τις ροπές, και τις εκμεταλεύεται με το πιο επιδέξιο τρόπο.
Εδώ τώρα θέλουμε προσοχ
ή…. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, μας αφήσανε λόγο κρυστάλλινο για τούτες τις ώρες. Μας είπαν δηλαδή ότι δεν είναι αμαρτία αυτό το πρώτο ξάφνιασμα του λογισμού, μα το ύστερα απ΄αυτό. Δηλαδή ο διάλογος - η συγκατάθεση στο λογισμό.
Οσο αφήνουμε το λογισμό απ έξω από τα θυρόφυλλα της καρδιάς μας, αυτό δεν συνιστά .
Να μην δίνουμε σημασία στους λογισμούς, να μην φοβόμαστε, να μην χάνουμε το κουράγιο μας. Τότε λοιπόν ο λογισμός, ενώ ξεκίνησε να μας αιχμαλωτίσει γίνεται αφορμή να αναζητήσουμε τη θαλπωρή της αγάπης του Θεού. Να προσευχηθούμε, να αναπαυθούμε, να ησυχάσουμε…
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα πουλιά να πετούν πάνω από το κεφάλι μας. Μπορούμε όμως να τους απαγορεύσουμε να κάνουν φωλιά πάνω στα κεφάλια μας, θα πεί χαριτωμένα ο Όσιος Γερο-Παίσιος.
π. Εφραίμ Παναούσης
via
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...